V Bruntále připravují stavbu muzejních depozitářů za téměř 100 milionů korun

15. prosinec 2021 14:10

Novostavba s konzervátorskou dílnou velkými prostory i vzduchotechnikou vyroste do několika let v areálu zámeckého parku v Bruntále. Půjde o nové depozitáře zámeckého muzea. V současné době funguje jako depozitář vrchní patro zámku, kudy nevede prohlídková trasa.  Zaměstnanci muzea tam ale bojují s vlhkostí i teplotou a podmínky pro uskladněné exponáty tak nejsou ideální.

S ředitelkou muzea Květoslavou Málkovou procházíme kolem dveří, za kterými jsou uloženy různé sbírky. „Vlhkost, nedostatek prostoru a potom i ta péče o sbírky, protože tam nedokážeme dostat ani 15 stupňů, držíme se třeba na deseti. Není to příjemné ani pro předměty, ani pro pracovníky,“ říká Málková.

Pro zhruba 60 tisíc sbírkových předmětů vyroste v areálu zámeckého parku novostavba. „Bude mít tři podlaží s tím, že jedno je víceméně zabudováno ve svahu a pouze dvě jsou nad úrovní povrchu, takže nebude nijak narušovat pohled k zámku. Bude tam hlídaný systém vlhkosti a teploty,“ dodává ředitelka.

Součástí budovy bude i nová konzervátorská dílna. „Co se týká naprojektovaných prostor, velkorysejší jsou rozhodně celkové rozměry, také je ten prostor lépe rozdělen. Měl by tam být prostor karantény, což je místo pro předměty, u nichž je důvodné podezření biologického napadení – nejčastěji se bavíme o plísních. Bude tam speciální odvětrávání s filtrací, aby ty spóry neměly kam unikat,“ popisuje konzervátorka Monika Balarinová.

Práce za zhruba 100 milionů korun tady začnou v roce 2023.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio