Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    Nejlepší filmy roku 2021 uvedené online

    Streamovací portál DAFilms zveřejnil výběr 10 dokumentárních a 10 hraných filmů ve speciálním předvánočním programu Best of DAFilms. Dramaturgové DAFilms vybírali z českých i mezinárodních snímků, které byly uvedeny v online premiéře v roce 2021. Mezi hrané filmy byl zařazen i snímek Šarlatán, nejsledovanější hraný film tohoto roku. Nejsledovanějším dokumentem se stal film 13 minut, nejnovější film Víta Klusáka s viníky dopravních nehod na českých silnicích.

    Kurátoři streamovací platformy do výběru zařadili snímky Nová šichta, Bílá na bílé nebo Gorbačov. Ráj, které byly v průběhu roku uvedeny online ještě před samotnou distribucí do kin. DAFilms v tomto roce nabídlo českým divákům i tvorbu výrazných autorů světového filmu. Snímky jako Co uděláš, až svět vzplane? režiséra Roberta Minerviniho, Nemesis od Thomase Imbacha nebo Filmařův dům od Marka Isaacse ve výběru ukazují nové trendy na poli autorského filmu a zároveň českým divákům přináší online dostupné filmy uváděné na českých i mezinárodních festivalech, které se nedostaly do českých kin.

    Letošní rok i přes neblahé vlivy pandemie byl pro filmové diváky nabitý jak na poli českého tak mezinárodního filmu. Vedle nových filmů zavedených režisérů Agnieszky Holland, Vitalije Manského nebo Roberta Minerviniho jsme moc rádi, že jsme mohli uvést i premiéry vycházejících talentů českého dokumentárního filmu jako Nová šichta, Vlci na hranicích nebo aktuálně Jednotka intenzivního života, hodnotí Diana Tabakov, výkonná ředitelka a kurátorka programu DAFilms.

    Do přehledu toho nejlepšího z roku 2021 dramaturgové zařadili i aktuální programové novinky. Z dokumentární tvorby Jednotku intenzivního života režisérky Adély Komrzý, slovensko-českou komedii Martina Šulíka Muž se zaječíma ušimaMiroslavem Krobotem v hlavní roli nebo zahajovací film letošního festivalu v Cannes od režiséra Leose Caraxe s názvem Annette. Ve výběru není zastoupena pouze současná tvorba, diváci si mohou připomenout nově digitálně restaurovanou klasiku O slavnosti a hostech režiséra Jana Němce nebo Růžové sny režiséra Dušana Hanáka, jehož retrospektivu DAFilms uvedlo na počátku tohoto roku.

    S každoročním výběrem Best of DAFilms je spojené i bilancování současného roku, které bylo ve znamení narůstající sledovanosti. Online distribuce prochází v současné době ohromnou proměnou u diváků i u samotných distributorů. Zatímco během roku 2020 jsme zaznamenali strmý nárůst nákupů předplatného, letošní rok přinesl především nárůst v celkové sledovanosti. Online nabídka divákům umožňuje držet krok s velkým množstvím vznikajících filmů, které byly v letošním roce uvedeny v českých kinech, popisuje měnící se divácké návyky Diana Tabakov.

    Trend větší dostupnosti filmů online je výrazný především v české produkci. Z osmi desítek českých filmů, které byly v letošním roce uvedených do kin je již většina dostupná online, navíc z 22 českých dokumentárních filmů bylo na DAFilms šest z nich uvedeno v exkluzivní online předpremiéře nebo současně s nasazením do kin.

    Všechny filmy ze speciálního programu Best of DAFilms 2021 je možné zhlédnout online nebo si je legálně stáhnout na webu DAFilms.cz. Mimo vybrané filmy diváci najdou v katalogu přes 3000 titulů, které prezentují to nejlepší z české i mezinárodní autorské tvorby. Měsíční nebo roční předplatné lze darovat i jako vánoční dárek, pomocí dárkového kupónu.

    • Autor:
    • Publikováno: 16. prosince 2021

    Komentáře k článku: Nejlepší filmy roku 2021 uvedené online

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,