Na Chomutovsku letí jako dárek kuřata, kozy, ale i voda
ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj - Loni lidé z Ústecka koupili na e-shopu Skutečný dárek přes 4 tisíce kuřat, 92 koz a 14 bezpečných porodů. Část vybraných peněz byla letos využita přímo v Ústeckém kraji – doučuje se zde 200 dětí. Novinkou letošní předvánoční kampaně je píseň Andělé strážní od bratrů Neckářových, na jejíž tvorbě se podílely hudební hvězdy jako Tomáš Klus, Marie Rottrová nebo superstar Tereza Mašková.

Na Ústecku, stejně jako v celé republice, hodně „letí“ kozy a kuřata. Prodávají se ale i jiné, někdy celkem netradiční skutečné dárky. Z Ústeckého kraje se loni například pomyslně rozlétlo do světa 1,5 milionu včel (26 úlů), školní pomůcky pro 882 dětí a bezpečný porod pro 14 žen. Rozhodně by také nemělo zapadnout, že občané Ústeckého kraje loni zakoupili 32 záchodů.

 

Koza  

Kuřata  

Včelí úl  

Bezpečný 
porod
       

Záchod  

Školní pomůcky 
pro 7 dětí
 

10 000 l vody  

Dívčí síla 

Děčín 

13 

34 

7 

3 

6 

22 

4 

0 

Chomutov 

7 

33 

1 

1 

3 

20 

11 

1 

Litoměřice 

20 

31 

5 

3 

2 

21 

8 

0 

Louny 

8 

26 

1 

0 

4 

13 

8 

0 

Most 

8 

24 

1 

2 

1 

10 

8 

0 

Teplice 

19 

23 

6 

2 

6 

16 

9 

0 

Ústí nad Labem 

17 

38 

5 

3 

10 

24 

6 

0 

Celý kraj 

92 

209 

26 

14 

32 

126 

54 

1 

Část z vybraných prostředků je využívána i přímo v Ústeckém kraji. Doučuje se zde 200 dětí, kterým pomáhá 25 dobrovolníků. “Nejzajímavější bylo období, kdy jedna z našich doučovatelek pomáhala dětem s látkou až z Číny,” říká Vít Kučera, ředitel ústecké pobočky. “Nejvíce děti baví, když se probíraná látka dá spojit s edukativní hrou či zážitkem. Největší letošní problém totiž byl přechod z normální školy na online a následná tzv. papírová forma výuky,” dodává Kučera.

Podpora vzdělání není marná, na což poukazuje příběh nyní vysokoškoláka Pepy.

Vydělával peníze pro domácnost a na školu mu nezbýval čas, nyní je z něj vysokoškolák

Když jsme Pepu poznali, měl plno starostí. Jeho rodina byla ve finanční tísni a on musel pracovat, aby rodiče podpořil. Studoval v té době střední průmyslovou školu, a i když ho studium bavilo, nemohl mu kvůli práci věnovat dostatek času. I kvůli tomu se mu příliš nedařilo v matematice.

Došlo to tak daleko, že z matematiky musel dělat reparát. Rodiče mu se studiem pomoct nedokázali. Okamžitě jsme ho tedy začali doučovat, aby se mohl na opravné zkoušky připravit. I přes snahu Pepy i doučovatelek se mu zkoušky nevydařily a Pepa musel opakovat ročník. V doučování jsme pokračovali i v dalším školním roce a nabídli jsme mu stipendium, aby mohl trávit více času ve škole a méně v práci.

To se ukázalo jako účinné. Ve třetím ročníku Pepa zjistil, že ho baví programování, a začal se mu více věnovat. Poslední dva roky probíhalo vyučování v online prostředí, ale i když bylo distanční studium pro Pepu náročné, zvládl ho, a nakonec udělal i maturitní zkoušku.

Během studia se účastnil i soutěží v programování, díky kterým se dostal na vysněnou vysokou školu. Díky vítězství v jedné z nich byl totiž přijat na obor informatika na ČVUT v Praze, kam v letošním roce nastoupil.

O skutečném dárku

SkutecnyDarek.cz je charitativní e-shop Člověka v tísni určený na podporu lidí v nejchudších zemích světa a potřebných v Česku. Dárci v něm nakupují tištěné nebo elektronické certifikáty, které s věnováním darují pod stromeček svým blízkým. Princip fungování je jednoduchý. Například nákupem certifikátu Veselé kozy přispějí do programu OBŽIVA a za jejich dar je nakoupena například koza. Pokud je ale v dané chvíli prodáno příliš mnoho koz a je potřebnější nakoupit jiné prvky z programu OBŽIVA, jako například ovce, zemědělské nářadí nebo sazenice stromů, nakoupí Člověk v tísni je. Za dar tedy vždy nakoupí to nejpotřebnější v daném programu. Podobně je tomu s programy ŠKOLY, ZDRAVÍ, VODA a VZDĚLÁNÍ V ČR. Detailní vysvětlení lze najít na http://www.skutecnydarek.cz/pages/faq/.

V loňském roce si netradiční dárek pořídilo 13 tisíc lidí, kteří na e-shopu nakoupili přes 40 tisíc darovacích certifikátů. Více než polovina byli nově nakupující. Dříve si lidé kupovali především tištěné certifikáty, loni dala více než třetina lidí přednost certifikátu elektronickému, který následně přepošlou e-mailem, nebo si sami vytisknou a darují svým blízkým. Prodej dárkových certifikátů Člověk v tísni začal v roce 2009 a za 13 let získal přes 136 tisíc objednávek skutečných dárků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru