Hlavní obsah

Zeman po šesti letech jmenoval Eichlera profesorem

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval osmdesát nových profesorů, jejichž seznam zveřejnil na hradních stránkách. Mezi nimi je i politolog z VŠE Jan Eichler. Právě jeho jmenování prezident odmítl podepsat v roce 2015. Společně s ním tehdy nejmenoval fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Historik Jan Eichler

Článek

U Eichlera Zeman argumentoval, že je propagandistou Čs. lidové armády. To Eichler odmítl a podal na Zemana žalobu, kterou později stáhl. Eichler, který publikuje komentáře v Právu, se ve středu ke svému jmenování odmítl vyjádřit s tím, že jej okomentuje ve čtvrtek. „Nejsem ještě rozhodnutý, zda to přijmu,“ řekl Právu.

Ošťádal a Fajt na hradním seznamu jmenovaných profesorů nejsou. U nich soud rozhodl, že jejich nejmenování nebylo v souladu se zákonem.

Zeman jmenoval nové soudce

Domácí

Ošťádala Zeman nejmenoval podle svých slov kvůli údajným kontaktům s StB, u Fajta mu vadilo, že jako ředitel Národní galerie údajně chtěl po jejím sponzorovi, Komerční bance, peníze na zvláštní odměny pro sebe.

Rektor UK Tomáš Zima tehdy prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do akademických svobod, Zemana kritizoval i tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Spor s akademiky se táhl několik let a řešil jej Nejvyšší správní soud i Ústavní soud. Loni v létě uložil Zemanovi Městský soud v Praze, aby se znovu zabýval jmenováním Ošťádala i Fajta. Podle soudu v případě Fajta Zeman hodnotil jeho odbornou způsobilost, což mu nepřísluší.

Soud definitivně rozhodl: Zeman jednal nezákonně, o Fajtovi musí rozhodnout znovu

Krimi

Zeman také v roce 2013 odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Jeho jmenování nakonec podepsal.

Místo něj mu ale jmenovací dekret předal tehdejší ministr školství a dnešní designovaný premiér Petr Fiala. Zeman také inicioval úpravu zákona, aby dekrety předával ministr školství, což se děje dodnes. Spolupodepsat je musí premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám