Jak je to s protilátkami a očkováním proti covidu-19? Odpovědi nabízí pořad Apatyka

16. prosinec 2021

Jak působí očkovací látky proti covidu, jaké a jak časté jsou reakce na očkování a existují situace, kdy očkování zvážit? Budou se vakcíny měnit podle nových mutací viru? V pořadu Apatyka jsme se ptali lékaře MUDr. Ladislava Štěpánka a biologa dr. Michala Křupky.

Vektorová? mRNA? Proteinová? Vakcíny proti covidu je výhodné kombinovat 

Není třeba dlouho čekat na SMS pozvánku k přeočkování, je dobré využít kombinace různých typů vakcín a především pamatovat, že přínos vakcinace předčí možné nežádoucí účinky. Shoduje se na tom odborná veřejnost a potvrzuje to také lékař MUDr. Ladislav Štěpánek v Apatyce Českého Rozhlasu Olomouc.

Novinky na přelomu roku

„Nová, takzvaná proteinová vakcína coby další v nabídce očkovacích látek bude zřejmě k dispozici snad počátkem roku 2022. V oblasti klasických léčiv proti šíření viru v těle je tu zatím jedno a nastoupit pak má ještě další tabletkové antivirotikum,“ popisuje Štěpánek.

S protilátkami je to svízelné 

Nechám si změřit protilátky – ať už pro svoji informovanost, nebo kvůli načasování očkovacího schématu – logická úvaha řady zodpovědných posluchačů.

„Interpretace naměřených hodnot protilátek je ovšem více než sporná; zodpovědný odborník kvůli velmi významným odlišnostem, různým metodám a úrovním mnoha testů protilátek na trhu nemůže přesně určit ani jejich dostatečnost, ale ani načasovat, kdy očkování podstoupit,“ shodují se jak MUDr. Štěpánek, tak jeho kolega z Ústavu imunologie na Lékařské fakultě Univerzity Palackého dr. Michal Křupka.  

Jak vakcíny fungují, jak je lze kombinovat a co dělat v konkrétních případech, odpovídali hosté ve vysílání Apatyky 18. listopadu a 16. prosince – poslechněte si.

autor: Bořek Volný
Spustit audio