Právě čtete

Návody na 3 snadné vánoční dekorace za pár korun, které stihnete i na poslední chvíli

8341  
Sdílet: 

Návody na 3 snadné vánoční dekorace za pár korun, které stihnete i na poslední chvíli

Každoročně si říkám, že tentokrát začnu včas. Nakonec ale s železnou pravidelností ještě týden před Vánoci sháním poslední dárky a dodělávám doma výzdobu. Pokud jste v poklusu stejně jako já a potřebujete domov ještě trošku načančat, mám pro vás 3 návody, které jsou snadné, rychlé a pravděpodobně na ně už teď máte všechno, co je potřeba.

17. 12. 2021 3 min. čtení Jana Duffková
Návody na 3 snadné vánoční dekorace za pár korun, které stihnete i na poslední chvíli

Sněhové vločky ze svačinových sáčků

Možná jste na ně už na internetu narazili, protože poslední dobou jsou velkým hitem. Já na ně nedám dopustit. Vybavení na výrobu papírových vloček vyjde na pár korun a ani časová investice není velká. Jedna vločka netrvá ani pět minut.

Co budete potřebovat:

  • Papírové svačinové sáčky – bílé nebo hnědé z recyklovaného papíru (8–12 ks na jednu vločku)
  • Lepidlo v tyčince
  • Nůžky
  • Nit a izolepu na zavěšení

Počet sáčků závisí na velikosti


Čím větší budete vyrábět vločku, tím více sáčků potřebujete. Když naopak budete stříhat do malých rozměrů, mělo by vám sáčků stačit přibližně 8. Vyzkoušejte to na první vločce a další už snadno odhadnete. Rozměry svačinových sáčků se mohou u jednotlivých výrobců lišit.

Postup:

  1. Vezměte první svačinový sáček a natřete ho lepidlem tak, jak jsem naznačila fixem na obrázku (podél spodní hrany a prostředkem nahoru směrem k místu, kde se sáček otvírá).
  2. Na lepidlem natřený sáček položte další, ten opět stejným způsobem natřete a takto pokračujte, až na sebe navrstvíte všechny sáčky.
  3. V místech, kde se sáčky dají otevřít, sestřihněte okraj podle vlastní fantazie. Čím větší kus odstřihnete, tím bude vločka menší a naopak. Stříhejte do špičky, do kulata nebo libovolně do tvarů, jaké vás napadnou.
  4. Do boků sáčků prostříhejte tvary, které pak dotvoří vločce celkový vzhled. Mohou to být půlky srdíček, kolečka, proužky, střapce… i tady je možností nekonečno.
  5. Když jsou okraje odstřižené a průstřihy hotové, horní sáček natřete lepidlem tak, jako jste sáčky natírali při vrstvení.
  6. Roztáhněte vločku jako kulatou harmoniku a první a poslední sáček k sobě přilepte. Máte hotovo!

Do hotové vločky můžete udělat dírku děrovačkou a provléknout jí nit. Snadno pak vločky můžete nalepit kouskem izolepy ke stropu a budou tak vypadat, jako když se vznáší v prostoru. Nedoporučuji používat vlasec, protože ten v kombinaci s izolepou špatně drží. Můžete ho ale využít, když se budete chystat pověsit vločky třeba na konzolu nebo jiné pevné místo.

Přidejte světýlka


Máte doma malý světelný řetěz na baterky? Provlečte ho do vločky a baterkovou krabičku tam také schovejte. Vznikne vám kouzelná svítící vločka. Tu ale nezavěšujte izolepou, protože bude těžší a neudržela by se.

Girlandy ze sušených pomerančů

Když jsem byla malá, zdobili jsme sušenými pomeranči vánoční stromeček. Teď se mi ale mnohem víc líbí pomerančové girlandy. Jak na to?

Co budete potřebovat:

  • Pomeranče
  • Ostrý nůž a prkénko
  • Pečicí papír, plech, troubu
  • Jutový provázek
  • Jehličnaté větvičky (případně i šišky a další přírodniny)
  • Nůžky

ozdoby z pomerančů

Postup:

  1. Pomeranče nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  2. Kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Já je suším většinou na 70 °C asi 5 hodin na horkovzduch, ale když jsem netrpělivá a chci to urychlit, klidně zapnu troubu na vyšší teplotu (do 100 °C). Během sušení pomeranče otáčím, aby se prosušily z obou stran, u vyšší teploty častěji.
  3. Usušené pomeranče nechám vychladnout a jehličnatou větvičku nastříhám na kousky dlouhé asi 2 cm.
  4. Pomocí špejle udělám do každého plátku pomeranče jednu dírku do horní části a druhou do spodní. Pak jimi provléknu provázek.
  5. Na provázek na střídačku navazuji také kousky jehličnatých větviček.
  6. Navlékám, dokud nemám tak dlouhou girlandu, jak potřebuji.

Dlouhé girlandy můžete věšet z jednoho bodu do druhého horizontálně nebo klidně svisle od stropu. Já dělávám i opravdu krátké girlandy a ty pak věším například na zeď místo obrazů. Sušené pomeranče samozřejmě skvěle slouží i jako dekorace na adventní věnce nebo jimi můžete dozdobit balení dárků. Nejlépe vypadají s přírodním recyklovaným papírem, přírodním provázkem a kouskem eukalyptu.

Svícny ze skleniček na víno

Ten nejjednodušší tip na závěr! Už teď na něj máte všechno doma, tak směle do toho. Svícny mohou posloužit nejen jako dekorace na sváteční tabuli, ale když je vytvoříte v počtu čtyř kusů, mohou nahradit i adventní věnec.

Budete potřebovat:

  • Skleničky na víno
  • Čajové svíčky
  • Jehličnaté jehličky, šišky, jmelí a další dekorace podle vlastního vkusu

Aby čajová svíčka byla estetická


Já z čajových svíček pro tento účel sundavám hliníkový kryt. Volím ale skleničky s takovým podstavcem, do kterého může případně bezpečně stéct rozehřátý vosk. Jistější variantou je koupit čajové svíčky ve skleněném nebo průhledném plastovém obalu.

Postup:

  1. Připravte si přírodniny, kterými chcete svícen ozdobit, a vložte je do skleničky.
  2. Sklenici obratně otočte dnem vzhůru, aby se dekorace nevysypaly.
  3. Na podstavec položte svíčku a máte hotovo.

Věřím, že se vám tipy budou hodit a ještě více doladí vánoční atmosféru u vás doma. Přeji vám krásné svátky!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články