Václav Havel: z literáta politikem

17. prosinec 2021

Zvukových záznamů hlasu spisovatele a disidenta Václava Havla před rokem 1989 je daleko méně než těch pozdějších. Některé jsou bohužel technicky velmi špatné, ale i mezi těmi zbývajícími je řada pozoruhodných a unikátních záznamů.

Literární dotazník spojovaný s osobností francouzského spisovatele Marcela Prousta obsahuje řadu otázek a původně byl zamýšlen k prohloubení a rozšíření charakteristiky literární postavy.

Čtěte také

Na konci 60. let natočil Československý rozhlas odpovědi řady tehdejších osobností naší kultury na některé otázky Proustova dotazníku. Nahrávka s Václavem Havlem pochází z února 1967 a v pořadu je zařazeno několik jeho nejzajímavějších odpovědí a také stručný životopis v podání herce Miloše Kopeckého, který odpovědi Václava Havla uvedl.

Dále jsou v pořadu využity archivní snímky rozhlasových stanic Svobodná Evropa, Hlas Ameriky a BBC. Ve vybraných ukázkách jsou citovány jeho dopisy z vězení i úryvky z jeho rozhovorů pro tyto stanice z 80. let: o tom, co inspiruje jeho tvorbu, o demonstraci pořádané nezávislými iniciativami, o české státnosti i o záměru uspořádat v Praze mezinárodní historický seminář, který nakonec překazila Státní bezpečnost. 

V pořadu jsou zařazeny také nahrávky s Václavem Havlem bezprostředně související.

Cena Erasma Rotterdamského

Čtěte také

V rozhovoru s redaktorem Svobodné Evropy Karlem Jezdinským hovoří o tlumočení her Václava Havla jeho anglická překladatelka. V roce 1986 obdržel Havel prestižní cenu Erasma Rotterdamského. Jeho děkovnou řeč tehdy při slavnostním předávání v Holandsku pronesl v angličtině herec Jan Tříska. Pro Svobodnou Evropu pak tuto řeč natočil v českém originále a v našem pořadu zazní alespoň její klíčová pasáž. O předávání ceny hovořil ve vysílání Svobodné Evropy její redaktor Milan Schulz (slavnostního aktu se osobně zúčastnil) a také z tohoto vyprávění je zařazena krátká ukázka.

Ve stejném roce bylo Václavu Havlovi 50 let a doma i v zahraničí se konalo několik oslav, na jedné z těch zahraničních – kterou natočila Svobodná Evropa – hovořil o Havlovi jeho přítel, filosof Jiří Němec. Ve vybraných úryvcích přibližuje jeho osobnost a rodinu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.