Hasiči mají nové garáže, budou u nich i chytat dešťovku na mytí aut

  18:12
Nové garáže vyrostly v chebském areálu Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje v ulici 17. listopadu. Jde o jednopodlažní objekt na ploše 1 350 metrů čtverečních s moderním technickým a hygienickým zázemím.

Chebští hasiči stěhují svou techniku do nového objektu. | foto: HZS Karlovarského kraje

Práce začaly vloni v březnu. Součástí byla i demolice původního objektu, což znamenalo zlikvidovat přes 8 tisíc tun sutě, izolačních materiálů, zeminy či kameniva.

„Garáže nám poskytují zcela nové zázemí z hlediska bezpečnosti i komfortu podmínek k přípravě na mimořádné události. Vedle parkovacích ploch, skladů, myčky se sušičkou nebo zázemí pro sloužící jednotku je jejich součástí i lezecký trenažér pro výcvik lezeckých skupin stanice,“ uvedl Jan Doubrava, ředitel Územního odboru Cheb HZS Karlovarského kraje.

Součástí objektu je také dílna s montážní jámou a nádrž na jímání dešťové vody s filtrací a objemem 30 metrů krychlových. Vodu hasiči využijí například k mytí vozidel a samotných garáží. Stěhování techniky do nového už začalo.

Stavbaři původně plánovali, že práce skončí už koncem června. V podloží komunikací však při hloubení výkopů narazili na pozůstatky sklepů původní zástavby.

„Musel se proto dokončit průzkum podloží a doplnit projekt. To nás o necelých pět měsíců zdrželo,“ vysvětlil Jan Kutač, ředitel oblasti Sokolov společnosti Swietelsky stavební, která objekt vybudovala.

Trápení s covidem-19

Upřesnil, že v době covidu práce poznamenalo i dočasné uzavření okresů Cheb a Sokolov, což způsobilo omezený počet lidí na staveništi a zpoždění dodávek materiálů. 

„Koordinace stavby byla v té době složitá, ale nikdy jsme ji nezastavili. Na celkový termín dokončení tedy covid vliv neměl,“ dodal Jan Kutač.

Společnost Swietelsky stavební objekt vybudovala za zhruba 57 milionů korun bez DPH. Stavba byla financována ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva vnitra, 85 procent uznatelných nákladů kryje program IROP evropských strukturálních fondů.

Hasičská stanice v Chebu je jednou ze tří centrálních stanic v Karlovarském kraji. Zajišťuje požární ochranu nejen na území města, ale celého chebského regionu.

V nepřetržitém směnném provozu zde slouží minimálně dvě výjezdová družstva. Od začátku roku vyjížděli hasiči ze stanice Cheb k téměř sedmi stovkám událostí.