Duch Havla, vykládal Pithart k desátému výročí. Prý byl i v Kuberovi

17.12.2021 20:10

Někdejší premiér, expředseda Senátu Petr Pithart vzpomíná v rozhovoru pro Aktuálně.cz na prvního českého prezidenta Václava Havla. Od Havlova skonu uplyne zítra deset let. „Jeho autorita byla nevyřčená, nikdy nebyl volen do nějaké funkce. Měl vynikající schopnost argumentovat, ještě větší schopnost formulovat. A takoví lidé jsou zpravidla ti, kteří jsou v čele,“ zmínil mimo jiné Pithart.

Duch Havla, vykládal Pithart k desátému výročí. Prý byl i v Kuberovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Úvodem se Pithart vyjádřil k tomu, co nám podle něj z Václava Havla zbylo. „Když se blíží nějaké výročí a ta osoba se připomíná a ozvou se její blízcí, tak se v lidech ten obraz oživí. Ale dnes je to trochu jiné, protože se dostává k moci garnitura, která má k Havlovi blíž. Co slyším od některých vysoce postavených členů ODS, teď naposledy od předsedy Senátu Miloše Vystrčila, to dřív bylo nepředstavitelné. Měli jsme tu v čele vlády osm let muže, který vůbec nevěděl, o co jde v této zemi. On ji nezná, nerozumí jí a nemá základní školní znalosti, to byla doba takového zamrznutí vzpomínání,“ uvedl Pithart, jenž se domnívá, že tato vláda může přispět k návratu klimatu podobného tomu havlovskému. 

„Když se na politické scéně odehrávají vážné věci, dochází tam ke konfliktu hodnot a je třeba odvahy, tak se duch Václava Havla samovolně vynoří. Když zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera v době úvah o cestě na Tchaj-wan a po něm byl zvolený Vystrčil a ujal se té role, tak jsem cítil, jak do těchto lidí Havel nějakým způsobem vstupuje,“ dodal Pithart, že zkrátka musí o něco jít.

Pithart vzpomíná v rozhovoru také na to, co z Václava Hala udělalo lídra. „Jeho autorita byla nevyřčená, nikdy nebyl volen do nějaké funkce. Měl vynikající schopnost argumentovat, ještě větší schopnost formulovat. A takoví lidé jsou zpravidla ti, kteří jsou v čele,“ míní Pithart. 

Na otázku, zda Havel rozuměl během prezidentství svému národu, odpovídá Pithart takto: „Lid potřebuje, aby za ním politici jezdili, bez toho to prostě nejde. Nejen aby prezidenta lid poslouchal nebo četl. Myslím, že Havel to tušil, ale bylo třeba, aby to také projevil. Místo toho jezdil do světa, než aby jel do Frýdlantu. Podle mě věděl, že se tam lidem nežije dobře a že už tam vznikají enklávy opuštěnosti. Nejvíc to mohl odčinit, kdyby tam jel. Ale Havel byl už na počátku prezidentování šokovaný a rozpačitý z toho, kolik lidí na něj chodilo,“ popsal Pithart. Podle něj lidé na periferiích neměli pocit, že na ně Havel myslí, což na rozdíl od něj prý uměl současný prezident Miloš Zeman.

Pithart zároveň hovořil o tom, že Havlovi rozhodně nestoupla do hlavy ani funkce, ani zahraniční pocty, ani sláva. Do třetí prezidentské volby pak podle Pithartových slov už jít nechtěl. Nakonec to udělal – a Pithart, ač ho sám přemlouval, aby do toho šel, tak si s odstupem myslí, že už kandidovat neměl.

„Hlavně proto, že už neměl dost sil. Byl tolikrát nemocný, tolikrát operovaný,“ řekl Pithart, že on i další Havlovi přátelé či spolupracovníci, s nimiž se hlava státu tehdy radila, však měli obrovský strach z prázdna, které by po něm zbylo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…