Průzkum: podle poloviny Čechů je ve vládě dostatečný počet žen, Fialův postup hodnotí kladně 39 % lidí

Postup Petra Fialy z ODS při vyjednávání o nové vládě hodnotí pozitivně skoro 40 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se v polovině prosince zúčastnilo přes tisíc respondentů. Zhruba polovina respondentů pak uvedla, že počet žen v nové vládě je dostatečný. V novém kabinetu jsou tři.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová vláda ihned po jmenování navštívila hrob TGM v Lánech.

Petr Fiala se svojí vládou v Lánech | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nedostatečné vnímají zastoupení žen ve vládě lidé se středoškolským vzděláním a vysokoškoláci. Citlivější k tomuto tématu jsou ženy, které významně častěji uvádějí, že zastoupení žen ve vládě není určitě dostatečné,“ přiblížil Radiožurnálu Přemysl Čech, ředitel agentury Median.

Z průzkumu dále vyplývá, že muži častěji uváděli, že neví, jaký k tomuto zaujímají postoj.

Zeman jmenoval novou vládu. Podívejte se na seznam těch, kteří povedou jednotlivá ministerstva

Číst článek

Jako nedostatečné vnímají zastoupení žen ve vládě spíše lidé s vyšším vzděláním. Více než jiné skupiny pak také lidé ve věku 65 až 74 let.

Dále ale v náhledu na zastoupení žen nejsou významně rozdílné názory v závislosti na ekonomické aktivitě ani jiných sociodemografických kategoriích. Podle průzkumu tato otázka významně nerozděluje voliče jednotlivých stran, nicméně voliči SPOLU mírně častěji uvedli souhlasné odpovědi.

V novém kabinetu jsou celkem tři – Jana Černochová (ODS) jako ministryně obrany, Anna Hubáčková (KDU-ČSL) vede resort životního prostředí a Helena Langšádlová (TOP 09) má na starost ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace.

Hodnocení vyjednávání

Postup politiků při vyjednávání o nové vládě hodnotili respondenti průzkumu známkami jako ve škole. Dobře si podle dotázaných vedl nový premiér, naopak počínání prezidenta bylo klasifikováno hůře.

„Voliči Spolu dávali Petru Fialovi nejvíce jedniček. Naproti tomu voliči PirSTAN hodnotili Petra Fialu nejčastěji známkou dva. Miloš Zeman nejlepší známky získal od voličů ANO, ČSSD a Přísahy,“ uvedl Čech.

Průzkum pro Český rozhlas - hodnocení aktérů vládních jednání | Zdroj: Median pro Český rozhlas

Celkově byl nejlépe hodnocen Petr Fiala, Miloš Zeman má horší průměr než nastupující vládní koalice jako celek a má také výrazně nejvíce čtyřek a pětek, vyplývá z průzkumu.

Konzervativci z ODS, proevropský ministr Bek a nečitelná poradkyně. Bude ladit unijní politika budoucí vlády?

Číst článek

Lepšími známkami hodnotili častěji muži, nejvíce Fialu. Vysokoškoláci hodnotili také nejlépe Petra Fialu a nastupující vládní koalici, Miloši Zemanovi dávali nejvíce pětek.

Bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas se v období od 15. do 17. prosince zúčastnilo 1065 respondentů starších 18 let. Sběr dat proběhl z 50 procent přes telefonické dotazování prostřednictvím proškolených tazatelů (CATI) a 50 procent prostřednictvím osobní dotazování prostřednictvím proškolených tazatelů (CAPI).

Náhodná statistická odchylka činí zhruba 1,5procentního bodu u postojů, které zastává pět procent respondentů. Zároveň až zhruba 3,5procentního bodu u postojů, které zastává 50 procent respondentů.

Gabriela Gálová, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme