Vyhledejte produkty, recenze nebo články

Postřikovače

Pokud patříte mezi vášnivé zahrádkáře, jistě jste se už setkali s postřikovači. Postřikovač patří mezi základní vybavení vaší zahrady. I když se může zdát, že výběr je jednoduchý, nebo že lze postřikovač nahradit kropicí konví, jste na omylu. Výběr nemusí být tak snadný jak se zdá, na což určitě přijdete ve chvíli, kdy si postřikovat rozhodnete vybrat a zjistíte, že existuje mnoho druhů a mír, které se od sebe liší různými funkcemi. Abychom vám s výběrem pomohli, připravili jsme si pro vás dnešní článek.

Postřikovače: Porovnání 10 nejlepších postřikovačů podle hodnocení, testů a recenzí zákazníků

V tomto srovnání jsme pro vás vybrali 10 nejlepších postřikovačů. Jak jsme tyto postřikovače vybírali? Vybrali jsme je podle hodnocení a dostupných recenzí uživatelů a zákazníků. Tyto postřikovače jsme následně seřadili do přehledné tabulky. Tyto produkty si můžete následně seřadit podle vašich preferencí. Pokud vás například zajímá nízká cena, můžete si seřadit postřikovače podle orientační ceny s DPH a vybrat si tak nejlevnější a zároveň nejlepší postřikovač.

NázevVzhledTyp postřikovačeObjem (v litrech)Max. tlak (bar)Hmotnost v kgOrientační cena (s DPH)Dostupnost
Riwall PRO RAS 1220 SETPostřikovač Riwall PRO RAS 1220 SETAkumulátorový124,83,43101Zobrazit v obchodech
Solo 402 2 litryPostřikovač Solo 402 2 litryTlakový22,50,46545Zobrazit v obchodech
PARKSIDE 5 lPostřikovač PARKSIDE 5 lTlakový6,252,51399Zobrazit v obchodech
Tuson 130057Postřikovač Tuson 130057Malý, akumulátorový10,34650Zobrazit v obchodech
Gardena Tlakový 5 l Comfort 11130-20Postřikovač Gardena Tlakový 5 l Comfort 11130-20Tlakový531,2740Zobrazit v obchodech
Hecht 408Postřikovač Hecht 408Tlakový831,4399Zobrazit v obchodech
Marolex Profession Plus 12Postřikovač Marolex Profession Plus 12Malířský1242,61271Zobrazit v obchodech
HECHT 4005Postřikovač HECHT 4005Akumulátorový522999Zobrazit v obchodech
HECHT 459Postřikovač HECHT 459Motorový rosič1410,56190Zobrazit v obchodech
HECHT 416 ACCUPostřikovač HECHT 416 ACCUAkumulátorový152,754,42490Zobrazit v obchodech
Po kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” budete přesměrováni na srovnávací portál Heureka. Na něm si můžete porovnat ceny jednotlivých obchodů a přečíst si recenze a hodnocení postřikovačů od jejich uživatelů.

K čemu je postřikovač?

Zahradní postřikovač funguje jako klasický rozprašovač a složí pro aplikaci ochranných postřiků rostlin. Tím, že použijete postřikovač zajistíte, že aplikujete přesnou dávku chemie na přesně určené místo, kam patří. Postřikovači však nemusíte aplikovat pouze chemii v podobě fungicidů, insekticidů či herbicidů. V dnešní době se používají i nechemické biologické postřiky. D8le se aplikují za pomocí postřikovačů i vodorozpustné a kalné hnojiva, které jsou pro správný růst rostlin nezbytné. Samozřejmě mimo funkcí, ke kterým jsou postřikovače především určeny, se dají používat i jako klasické rozprašovače vodní mlhy.

Jedná se tedy o multifunkční dávkovač, který lze použít pro aplikace většiny kapalných prostředků na zahradě, ale i v domácnosti.

Jak často se aplikuje postřik

Pokud se budeme bavit o postřicích, které například hubí plevel, budeme jej aplikovat cca 2x ročně – například na prorůstající plevel na chodníku. Jestli-že se bavíme o plevelu, které huntují váš bohatý záhon, bavíme se t o častější aplikaci.

Různé druhy postřiků se používají v rozdílných intervalech a na vše neexistují pevné tabulky. Je třeba do vaší práce s postřikovačem také přidat kousek individuality.

Jak vybrat postřikovač?

Jak už jsme si řekli v úvodu, vybrat ten správný postřikovač není zas tak jednoduché a je třeba být trochu znalý v tom, jaké druhy a funkce na trhu s těmito pomocníky existují. Na co tedy při výběru myslet?

Co od postřikovače očekáváme?

Důležité je před samotným zkoumáním možností určit, jaké požadavky vůbec na postřikovač máme. Pokud chceme jednou, či dvakrát do roka prostříknout plevel, který vám prorůstá v příjezdové cestě, nebo naopak postřikujeme pravidelně i několikrát do měsíce celé záhony, sad, nebo například vinici. Dobré je si také nejprve upřesnit, jaké postřiky budeme používat – tedy jaké postřiky váš záhon vyžaduje.

O jak velkou plochu se bude postřikovač strat?

Plocha, na kterou budete postřikovat používat je také velmi důležitý parametr, a je třeba se nad ním zamyslet. Podle toho se samozřejmě odvíjí i samotný druh postřikovače, a také velikost, čili objem nádoby. Podle objemu lze zas určit různé varianty přenosnosti těchto nádob.

Jaké jsou vaše finanční možnosti?

I cena u většiny z nás hraje roli. Klasické malé postřikovače, který vystačí většině menším hobby zahrádkářům vystačí produkt, který nebude přesahovat 1000 Kč. Existují však výrobky, které stojí i nad 500 000 Kč.

To vše i mnohem více si prozradíme v dnešním článku, kde si představíme základní druhy, se kterými se lze na českém trhu setkat. Dále se zaměříme na ty nejdůležitější parametry, na které je třeba při výběru dávat pozor a neopomeneme ani příslušenství, které lze s výrobkem zakoupit, nebo si jej lze později dokoupit zvlášť. Jako vždy se podíváme i na ceny a to v poslední kapitole dnešního článku. Ceny si jako vždy rozdělíme do tří cenových kategorií a popíšeme si, co od jaké lze očekávat.

Druhy postřikovačů

Ruční postřikovače

Ruční postřikovače patří mezi nejklasičtější volbu malých a hobby zahradníků, kteří jednou za čas potřebují postřik na menší plochy. Jedná se o malé nádoby a většinou nepřesahují objemu 2 litrů. Jsou vhodné například pro ošetřování pokojových rostlin, nebo menších záhonů na zahradě. I tyto malé nádoby, které většinou stojí do 200 Kč, by vám měli umožnit nastavit množství a míru postřiku. Dále je zde možnost nastavit postřikovač na režim trysky a mlhy. Některé postřikovače z této kategorie například umožňují i otočné trysky, které vám pomohou s postřiky i spodní strany listu. I zde se lze setkat s přídavným příslušenstvím, které lze s postřikovačem zakoupit, nebo si jej můžete opatřit zvlášť.

Ramenní postřikovače

Ramenní postřikovače už mívají větší objem, který se pohybuje okolo 4 až 10 litrů. Z důvodu větší hmotnosti je tedy lepší je nosit na rameni. To vám umožní popruh, který je na postřikovači připevněn. Postřikovače tohoto typu mívají tlak okolo 3 bar a mívají i pojistku kvůli bezpečnosti. Doporučujeme při výběru tohoto druhu koukat na šíři hrdla. Čím širší je, tím bude pro vás manipulace snadnější. K těmto zařízením také lze rovnu „nafasovat“ příslušenství, nebo si jej lze dokoupit.

Zádové postřikovače

Zádové postřikovače, jak už vyplývá z názvu, se umisťují na záda a to znamená, že objem těchto postřikovačů bude již větší. Může dosahovat až 20 litrů. Tlak se pohybuje okolo 6 bar a tento typ je již patřen i pumpou a pákou, které napomáhají k lepší manipulaci. Na trhu existují 2 typy.

Akumulátorový postřikovač

Akumulátorový postřikovač je poháněn elektrickou pumpou. Tu napájí akumulátor. Tyto postřikovače disponují tlakem okolo 3 až 6 barů a vyznačují se především velmi tichým chodem a ekologičtějšímu provozu. Nevýhodou však je potřeba dobíjení.

Motorový postřikovač

Motorové postřikovače jsou zaopatřeny pístovým čerpadlem, které pohání klasický spalovací motor. Tyto postřikovače jsou velmi výkonné a mají i veliký dosah. Tyto postřikovače mají výkon až 30 barů.

Pojízdný postřikovač

Postřikovače s kolečky nemají svá kolečka jen tak. Je to z toho důvodu, že nádoby po naplnění bývají těžší než 25 kilogramů, což už je složité a velmi namáhavé při ručním držení. Tyto postřikovače doporučujeme používat především na rovném terénu. Velikou pozornost věnujte kolečkům, která by měla být dostatečně veliká, široká a celkově kvalitní.

Postřikovače za traktor

Pokud potřebujete ošetřit veliký záhon, vinici, či sad, normální postřikovače, které jsme si uvedli výše, by vám velkou službu neprokázali. Proto je pro tyto potřeby lepší zainvestovat do několikanásobně větších a výkonnějších postřikovačů, které vám zajistí hladký postřik všech míst, která jsou potřeba. Existují dva druhy postřikovačů za traktor:

Nesené postřikovače

Nesené postřikovače mají 2 ramena. Ty ošetří veliké množství rostlin a to dokonce na jeden zátah. Objem těchto postřikovačů se pohybuje okolo 300 listrů. Tento typ se umisťuje na zadní stranu traktoru.

Návěsné postřikovače

Návěsné postřikovače jsou mnohem větší než ty nesené a jejich objem se pohybuje okolo 5 000 litrů. Jedná se o návěs, který se traktor táhne za sebou.

Malířské postřikovače

Malířské postřikovače jsou speciální kategorií, která však stojí za zmínku. Jedná se většinou o postřikovače, které se nosí na zádech a jsou také nazývány jako postřikovače na vápno. Nejčastěji se používají na postřik vápnem nebo malířskými emulzemi. Zahradníci je často používají například k zastínění skleníků.

Parametry postřikovače

Postřikovač: Objem a váha

O objemech už jsme si něco málo řekli v kapitole „Druhy“, kde jsme si letmo řekli klasické objemy každého z nich. Je to však velmi individuální a u každého druhu se mohou objevovat objemy, které se liší i v desítkách litrů. Který je ale ten správný?

Pro občasné hubení plevele například na chodníku, vám postačí ty nejmenší objemy, které se pohybují okolo 2 litrů. Pro menší zahrádky a záhony ale volte raději objem okolo 5-10 litrů. Pro plochu nad 100 m2 už raději sáhněte po objemu okolo 15-20 litrů. Ty největší nádrže moou dosahovat až 2 000 litrů.

U váhy je to jasné – čím větší objem, tím větší váha a tak je potřeba počítat i s tím, že tuto váhu ponesete svým tělem, nebo jej budete táhnut za sebou na vozíku. Samotný postřikovač bez kapaliny váží i svá kila. Například klasický ostřikovač okolo 20 litrů má váhu cca 6 kilogramů, ale například motorové postřikovače o stejné váze už mají i nad 14 kilogramů.

Typ čerpadla

Čerpadlo je velmi důležitý parametr, který je při výběru dobré rozlišovat. Na trhu se lze setkat se 2 druhy čerpadel:

Pístová čerpadla

S pístovým čerpadlem se setkáváme nejčastěji.

Membránová čerpadla

Je velmi vhodné při postřikování užitkové vody. Toto čerpadlo si totiž poradí i s malými nečistotami v rozstřikované kapalině.

Tlak postřikovače

I o tlaku už dnes byla zmínka, ale pojďme si tuto problematiku shrnout. Platí zde jednoduché pravidlo – čím vyšší je tlak, tím větší dostřik bude postřikovač mít. U nejmenších a nejlevnějších postřikovačů se setkáváme s tlakem okolo 1 – 2 barů. U výkonnějších a dražších modelů většinou 10 – 30 barů.

  • Ruční postřikovače nad 5 l – min. 3 bar
  • Aku postřikovače – 5 až 6 bar
  • Motorové postřikovače – až 30 bar

Někteří výrobci udávají tlak v jednotkách kW nebo v litrech za hodinu.

Příslušenství postřikovačů

Tlakoměr / Manometr

Tlakoměr, nebo manometr je funkce, která kontroluje tlak v nádobě. Takový tlakoměr je přístrojek, který by za každých okolností měl být odolný vůči chemikáliím, které se ho budou dotýkat.

Mikrofiltr

Mikrofiltr, jak už plyne z názvu je filtr, který odděluje nečistoty. Tímto tak nedochází k zanášení celého postřikovače a prodlužuje mu tak životnost.

Postřiková tyč

Postřikovací tyč je prodloužení klasické hadice. Tato šikovná pomůcka se vám bude hodit především při postřikování vysokých rostlin.

Kloubová tyč

Kloubová tyč je jakýsi zaměřovač, díky ní se totiž vždy trefíte tam, kam přesně chcete.

Kompletovací tyč

Kompletovací tyč, je tyč, na které je umístěno více trysek a tak můžete postřikovat mnohem větší plochy, nebo více řádků rostlin najednou. Dá se pořídit ve vertikální i horizontální poloze.

Prodlužovač

Prodlužovač je další upgrade k postřikové tyči, který ji ještě více prodlouží. Tím se vyvarujete používání žebříků a stoliček.

Transportní vozík

Tato pomůcka se hodí především k produktu, který je těžší a není vybaven kolečky.

Herbicidní kryt postřiku (zvon/kužel)

Herbicidní kryt má různé tvary a připevňuje se na hrdlo trysky. Tím docílíte, že chemikálie, nebo jiný roztok půjde přesně na určité místo a neohrozí tak rostliny, které se u tohoto místa nachází.

Rukojeť

Rukojeť sice neocení vaše kytičky, ale vy rozhodně ano. Kvalitní rukojeť je důležitá pro vaše pohodlí a má vliv i na správné fungování celého postřikovače.

Hloubková podzemní postřikovací tyč

Tato tyč se umí dostat i pod zem a tak může vesele hubit plevel i s kořeny.

Práškovací souprava

Ne vždy se setkáte s látkami do postřikovačů, které jsou v kapalné podobě a tak je dobré mít i práškovou soupravu. Tato souprava umožní dávkovat i látky v podobě tablet, nebo granulí.

Servisní sada

Servisní sada je malá krabička, která vám  případě poruchy dokáže pomoci postřikovač opravit. Nachází se zde především malé náhradní díly.

Čisticí prostředky

Pravidelné čištění postřikovačů je velmi důležité a není radno tento proces podceňovat. Jestliže každou chvíli postřikuje jinou kapalinou, tato potřeba se zdvojnásobuje. Čisticí prostředky jsou také velmi šetrné k životnímu prostředí.

Ceny postřikovačů

Jak už bylo slíbeno v kapitole „Jak vybrat“ dostáváme se k poslední kapitole dnešního článku a tím jsou ceny. Ceny si jako vždy rozdělíme do tří cenových kategorií a ukážeme si, co od jaké lze očekávat.

Cena postřikovače do 1 000 Kč s DPH

V kategorii s nejnižší cenovou relací nalezneme klasické malé postřikovače označované jako ruční, které koupíme i do 100 Kč. Ceny se zde budou lišit především vzhledem k materiálu a objemu. V této kategorii lze narazit i na postřikovače určené k ochranným postřikům, které už stojí o trochu více. Nalezneme zde tlakové i pístové postřikovače s objemem až 20 litrů.

Cena postřikovače od 1 000 do 2 000 Kč s DPH

Zde už nalezneme speciálnější postřikovače, které mají buďto něčím výjimečný materiál, nebo jsou určeny ke speciálním účel. Takovým speciálním účelem může být třeba postřik zvláštních směsí, které by klasické nemuseli přežít. Určitě se zde setkáme i s klasičtějšími zařízeními, které mohou dosahovat velikých objemů a mohou disponovat přídavným příslušenstvím, které byste si v předchozí kategorii museli dokupovat.

Cena postřikovače nad 2 000 Kč s DPH

Zde nalezneme především motorové postřikovače. Jedná se spíše o produkty pro profesionální zahradníky, kteří postřikovač využívají velmi často, nebo na velmi veliké plochy. Jedná se o produkty s vysokou životností a spousty příslušenstvím. Existují postřikovače, které mohou stát i přes 500 000 Kč.

Postřikovače: Pár slov na závěr

V tomto článku jste se dozvěděli o tom, jak si vybrat nový postřikovač. Pověděli jsme si o důležitých parametrech, které je dobré znát pro výběr tohoto druhu zboží. Doufáme, že jsme vám s tímto úkolem výběru nového postřikovače pomohli.

Nyní už vám k nákupu stačí pouze pár kroků. Stačí si pouze váš vysněný produkt v podobě nového postřikovače zakoupit v některém z online obchodů a naplnit v něm virtuální nákupní košík.

Z tabulky s porovnáním výše se proklikněte na srovnávací portál Heureka, kde si můžete porovnat jednotlivé modely postřikovačů a jejich ceny včetně recenzí a uživatelských zkušeností s konkrétním modelem postřikovače. Dozvíte se tam také, který postřikovač je kde skladem a za jakou se prodává cenu v různých obchodech.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 3 Průměrně: 4.7]

Mohlo by vás také zajímat