Doba čtení:1 m, 13 s
Důl ČSM, foto: OKD

Ve čtvrtek 19. prosince 1968 vyjely z hloubky 570 metrů první vozy uhlí. Historické prvenství v těžbě na Dole ČSM patřilo kolektivu hlavního předáka Antonína Niedoby.

Zatímco přípravářské kolektivy přicházely víceméně kompletní, ty rubáňové se vytvářely za pochodu až do roku 1969,“ uvedl závodní dolu ČSM Karel Blahut, který jen na Dole ČSM pracuje více než 30 let. Do boje o tuny uhlí se pustili horníci od hlavních předáků Antonína Niedoby, Bohuslava Papaly, Boleslava Hlisnikovského, Jana Chovanioka, Jana Svačka, Pavla Jirgla, Viktora Högra, Viléma Lisého.

Nadace OKD bude pomáhat i v roce 2022

Zároveň se zahájením těžby uhlí na Dole ČSM byla uvedena do provozu také třídírna jako první technologický celek úpravárenského komplexu. „Šlo o drtírnu, protože se zde pouze uhlí o velikosti nad 200 mm drtilo. Následně takto upravené uhlí se odesílalo k dalšímu zpracování do úpraven okolních šachet,“ doplnil David Hájek, ředitel provozu OKD. Stavba úpravárenského komplexu pak pokračovala v etapách. Začátkem roku 1975 byla uvedena do provozu i jednozrnná část úpravny a bylo tak možné zpracovat celou těžbu uhlí z dolu.

Třicet roků také letos uplynulo od chvíle, kdy na Dole ČSM sfáral tehdejší prezident republiky Václav Havel a po skoku přes kůži se stal i čestným členem hornického cechu. Naopak v příštím roce to budou tři dekády od netradiční svatby, která se konala v podzemí dolu ČSM v hloubce 902,5 metrů.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa