Andělská nadílka na Žofíně: Vroucí i něžný zpěv sboru a zvonivé kouzlo Vánoc

Pražský filharmonický sbor se spojil s PKF – Prague Philharmonia, aby 17. prosince 2021 vykouzlil v paláci na Žofíně předvánoční atmosféru. Pod taktovkou Lukáše Vasilka vystoupili také sólisté Pavla Vykopalová, Richard Samek, Jiří Brückler a s recitací herec Jiří Dvořák.
Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)
Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)

Dva adventní koncerty otevřely zároveň novou abonentní řadu, v níž bude spolupráce Pražského filharmonického sboruPKF – Prague Philharmonia pokračovat pravidelnými koncerty. Jak uvedl ředitel Pražského filharmonického sboru David Mareček, tento projekt umožní PFS postupně představit celou šíři repertoáru, ať už s orchestrem nebo a capella. Zdá se to jako dobrý nápad – synergie obou těles zajisté přitáhne větší pozornost publika, než samostatné sborové koncerty nebo jednotlivá vystoupení sboru v orchestrálních programech.

V první polovině koncertu zazněla díla dvou soudobých autorů – nijak progresivní, naopak v historizujícím stylu, velmi vstřícná vkusu běžného posluchače. Dva sbory mladého norského skladatele Ola Gjeila, Prelude a Serenity, inspirované středověkem a skandinávským folklorem, plynuly v poklidném chorálovém stylu, bez výrazných vzruchů a melodických myšlenek. První zazněl a capella, v druhém s houslovým sólem spoluúčinkoval koncertní mistr PKF Jan Fišer. Sbor se hodně soustředil na jemnou dynamickou práci, vykreslení oblouků a odeznívání do ztracena.

Pražský filharmonický sbor, PKF – Prague Philharmonia (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)
Pražský filharmonický sbor, PKF – Prague Philharmonia (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)

Druhý autor, Londýňan John Rutter, se ve svém hlučném Gloria pokouší spojit gregoriánský chorál s jazzem a sází na výrazné rytmy, kontrasty a velký zvuk. Kdybych to přirovnala k filmové hudbě, od Pána prstenů jsme se posunuli ke Star Wars. Včetně bubínků a vojenských pochodových figur. Ostatně skladba vznikla pro americký sbor a měla premiéru v 70. letech v nebraské Omaze. Ke sboru a orchestru přibyly i elektrické varhany a když se to vše současně mělo sjednotit v jazzových rytmických figurách, pomlkách a přiznávkách (například žestě, hlasy a varhany mají zcela jinou reakční dobu), byla to pro souhru velká výzva. Dirigent Lukáš Vasilek to zvládl energicky a dobře. Velmi hezkou barvu měly mužské hlasy, zvláště v místech podpořených varhanami. Soprány v nejvíce exponovaných vysokých tónech na tom byly intonačně o maličko hůř, ale zdařila se všechna sborová sóla a dueta.

Koncert měl „filmovou“ režii Jiřího Stracha, která se na začátku prezentovala hlavně barevným a tematicky proměnlivým nasvícením sálu (temnější v pomalých větách, rozzářené ve slavnostních a energických částech). Ty pravé vánoční písně přišly až po přestávce s koláží Luboše Fišera Vánoční koledy pro recitaci, sóla a smíšený sbor, varhany a orchestr. K hudbě Luboše Fišera režiséra váže bližší vztah. „Na slavnostních a zároveň něžných Fišerových koledách vyrůstala celá naše generace. Netřeba zastírat, že temperamentní ‚Vzhůru, bratři milí‘ či ukolébavka ‚Chtíc, aby spal‘ se staly mou inspirací pro pohádku Anděl Páně 2,“ uvedl k tomu Jiří Strach. Zlobivého čerta Uriáše v osobě herce Jiřího Dvořáka (tentokrát v civilu bez rohů) nechal režisér číst z Písma svatého, na úvod za zvuků zvonů přednesl příběh o narození Páně, a ještě jeden vstup měl později. Sbor zpíval velmi vroucně a něžně, i radostně, bylo těžké se ovládnout, aby si člověk aspoň tiše nebroukal s nimi. Své hlasy koledám a písním propůjčili také operní sólisté, sopranistka Pavla Vykopalová, tenorista Richard Samek a barytonista Jiří Brückner. Nad vším kraloval génius Luboše Fišera, jeho jiskřivé aranžmá, nádherná a slavnostní orchestrace, zvukové nápady, které zvoní kouzlem Vánoc, sněhu a ledové krásy, dojímají prostotou lidového kostelíku i zahřejí půvabem a intimitou domova.

Pražský filharmonický sbor, PKF – Prague Philharmonia: Adventní koncert na Žofíně
17. prosince 2021, 19:30 hodin
Žofín

Program:
Ola Gjeilo: Prelude “Exsultate, jubilate” pro smíšený sbor a cappella
Ola Gjeilo: Serenity “O magnum mysterium” pro smíšený sbor a sólové housle
John Rutter: Gloria pro smíšený sbor, žestě, bicí a orchestr
Luboš Fišer: Vánoční koledy pro recitaci, sóla, smíšený sbor, varhany a orchestr

Účinkující:
Pavla Vykopalová – soprán
Richard Samek – tenor
Jiří Brückler – baryton
Jan Fišer – housle
Daniela Valtová Kosinová – varhany
PKF – Prague Philharmonia
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek – dirigent
Jiří Strach – režie

Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)
Pražský filharmonický sbor (zdroj Pražský filharmonický sbor, foto Petr Chodura)

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments