Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Black Widow

Vydáno dne 19.12.2021
Do kin zamířila letošní čtvrtá Marvelovka nazvaná Spider-Man: Bez domova. My si ale připomeneme tu první, která odstartovala v rámci MCU Fázi 4 a která se opravdu povedla!

 





























 

Jak moc se povedla, to zjistí tací, kteří kliknou SEM. Tedy pokud ji ještě neviděli. Teď nás ovšem bude zajímat Blu-ray disk, jehož bonusová sekce sice není bohatá, nicméně i tak potěší. V první řadě je dobré zopakovat, že ve výrobě filmu má prsty studio Disney, tudíž je menu lokalizováno do daného jazyka, tedy do češtiny. První video nese název SESTRY SI VŽDYCKY PORADÍ a trvá pět minut. Vrátíme se v něm k původní čtyřčlenné rodině, tj. k Nataše (Scarlett Johansson), Jeleně (Florence Pugh), Melině (Rachel Weisz) a Alexeiovi (David Harbour).

Dále bude jak od režisérky, tak od představitelek obou sester vesměs řečeno to, co už víme z kina – Jelena říká, co si myslí, důležité místo se nazývá Red Room (má jiný význam než totožně pojmenované v Padesáti odstínech šedi!), Natasha dělá při dopadu superhrdinské pózy, protože je vskutku všestranná, obě sestry mají odlišné povahy, kvůli čemuž se poperou při setkání v Budapešti, Scarlett je v roli velice odhodlaná, Florence je Scarlett vděčná a podílet se na vzniku tohoto projektu byl pro ni velice silný zážitek. Své k tomu řeknou producentka Victoria Alonso, která jest stálicí MCU, a také její kolega a kolegyně, jejichž jména se objeví při tom tradičně nesmyslně zběsilém sestřihu jenom na zlomek sekundy.

 










 

Pojďme k NÁVRATU DOMŮ VE VELKÉM STYLU. Režisérka Cate Shortland věřila, že dostane od studia větší volnost a podotkne k tomu, že její práce spočívala i v tom, aby všichni pracovali na sto procent. Na výsledku je vidět, že se to podařilo splnit. Co se výpravy týče, bylo nutné mimo jiné najít ve Velké Británii lokaci, která by mohla suplovat za Rusko. Ke slovu se pak dostane supervizor vizuálních efektů, díky kterým nebyl problém stvořit třeba pevnost v oblacích. Ochuzeni nebudeme ani o pohled na logisticky složitou honičku, ve které si musela z hlediska načasování dokonale sednout spolupráce několika složek štábu. A všechny ženy si samozřejmě pochvalují, že Black Widow nabízí ženský pohled. Rachel Weisz navíc dodá, že divačky určitě nebudou mít problém se ztotožnit s postavami.

PŘEŘEKY bývají často Achilovou patou bonusových sekcí na Blu-ray, přičemž obvykle jakoby platilo, že čím nákladnější počin, tím méně srandy se na place zažije. Tentokrát však ve třech minutách takovýchto sestříhaných momentů přeci jen pár příležitostí k zasmání dostaneme (např. prasátko středem pozornosti, zubení se v podání Florence Pugh, závěrečné tanečky). Na řadě jsou VYSTŘIŽENÉ SCÉNY. Celkem jich tady najdeme devět. Nejdelší trvá přes tři minuty, nejkraští cca 45 sekund. Pravda, s tím, co vidíme ve finálním sestřihu, se občas překrývají. Přesto zamrzí, že některé zůstaly opomenuty.

 










 

O té s názvem „Nakupování“, která na nás ve výčtu vyskočí hned jako první, to zrovna neplatí. V utajení žijící Natasha si jde nakoupit, pak projíždí silničkou, jaká se line nádhernou krajinou, avšak u své usedlosti vycítí, že něco není v pořádku. Vynechaná scéna nazváná „Úsměv“ zase zaujme akorát tím, že se v ní vlastně žádný úsměv nevyskytuje. Naopak jízda ze schodů na motorce je rozhodně líbivá. Stejně tak „Rvačka v gulagu“, ve které dostane Alexei ve zpomalených záběrech od spoluvězňů pořádně nařezáno, až ho musí holky zachránit. Ve „Výcviku vdov“ prochází Melina zpomaleně chodbou a rozhlíží se kolem sebe, dokud nedojde k Drejkovovi. Vizuálně je to cool, avšak obsahově to děj úplně neposouvá.

Co se „Polibku“ týče, těžko uvěřit tomu, že by se šikovná Melina chtěla ještě líbat s takovým břídílem, jakým je Alexei. Kór po pádu z nebes. Kór se zlomenou nohou. To už by byla určitě vítanější pusa Scartlett Johansson s Olgou Kurylenko. V „Ohiu“ zase natrefíme na holčičku se zaťatou pěstičkou, což má být přátelský pozdrav. A samotný film si můžeme přehrát s ÚVODNÍM SLOVEM REŽISÉRKY CATE SHORTLAND. Mluví pouze minutu, přičemž během pozdějších dvaceti sekund de facto říká jinými slovy to samé, s čím se nám svěřila už během úvodních dvaceti sekund. Nic to však nemění na tom, že za pomoci stejně profesionálních kolegů a kolegyň dokázala stvořit jednu z nejkvalitnějších Marvelovek.

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz