Zdena Lorencová: Proč žiješ rád

18. prosinec 2021

Proč žiješ rád, Koukol, Cinky linky, Absolutno, Žlutá, Zpívej dál – to jsou jen některé z hitů, které napsala Zdena Lorencová. Největších úspěchů dosáhla v šedesátých a sedmdesátých letech, hrála dokonce ve slavném filmu Konkurz Miloše Formana. Prožila si ale i kruté chvíle.

Ten, kdo je schopen věřit, ten má nekonečnou sílu, tvrdí žena, kterou v roce 2000 kouslo klíště a onemocněla mozkovou encefalitidou. Dlouho ležela v bezvědomí, její matce už oznámili, ať se připraví na nejhorší. Najednou ale došlo k něčemu, v co už nikdo nevěřil, na nemocniční posteli se posadila, tím vyděsila sestřičku a byla zpátky. Od té doby cítí mnohem větší tvůrčí potřeby, píše šestihlasé sbory a má daleko větší literární ambice.

Zpívající skladatelka, textařka, herečka, moderátorka, novinářka, redaktorka, spisovatelka a v neposlední řadě zahradní architektka, inženýrka Zdeňka Lorencová se narodila 18. prosince 1947 v Praze. Deset let zpívala v dětském rozhlasovém sboru Československého rozhlasu, začínala jako folková zpěvačka. V roce 1968 jí po srpnových událostech u nás při jejím turistickém pobytu v Paříži nabídla francouzská strana pobyt a Zdena Lorencová tam strávila 2 roky. Získala diplom z francouzštiny a nazpívala dlouhohrající desku s českými a slovenskými lidovými písněmi. Po návratu si vybudovala rozsáhlý repertoár stovek vlastních písní a byla velmi úspěšná, například za píseň Koukol získala v roce 1972 tři stříbrné Bratislavské lyry za hudbu, text a interpretaci. Kdekoli pak byla, ať už v Cannes, v Záhřebu, Wroclawi, Švédsku, na Kubě a jinde, všude zpívala své vlastní písničky jen sama s kytarou. Její nejslavnější píseň je Proč žiješ rád s recitací Jana Přeučila.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio