Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin. Básnivý příběh nenaplněné lásky a promarněného života

19. prosinec 2021

Ve vltavské Hře pro pamětníky tentokrát uvádíme jeden z neznámějších milostných příběhů všech dob, mistrovské básnické dílo A. S. Puškina o tragickém míjení, nenaplněné lásce a stravující žárlivosti. Rozhlasová verze představení Divadla E. F. Buriana v Praze vznikla s využitím překladu Josefa Hory v roce 1971. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Jaroslav Janovský
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Miroslav Stuchl
Osoby a obsazení: Evžen Oněgin (Jiří Němeček), Taťána (Viola Zinková), Vladimír Lenský (Michal Pavlata), Olga (Consuela Morávková), chůva (Ludmila Roubíková), Anisja (Anuše Pejskarová), kněžna (Božena Böhmová), teta (Marta Kučírková), generál (Jan Vladimír Švec), Zarecký (Bohumil Křížek), Quillot (Jaroslav Vágner), důstojník (Oldřich Janovský), dáma (Daniela Hlaváčová) a vypravěč (Radúz Chmelík)
Překlad: Josef Hora
Hudba: Jan Novák
Režie: Evžen Sokolovský ml., Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1971

Na začátku 20. let 19. století, v době, kdy procházel sám jedním z nejtěžších období hledání sebe sama, začal Alexander Sergejevič Puškin psát veršovaný román Evžen Oněgin. V jihoruském vyhnanství, daleko od petrohradského života skládal portrét svého literárního blížence, znuděného povrchním společenským ruchem vyšší společnosti, který zavítá na venkov, aby tam osudově zasáhl do životů tří mladých lidí. Tak se zrodí příběh zbytečného člověka, neopětované lásky i marné smrti, který vzrušuje čtenáře i po téměř dvou stech letech od svého vzniku.

Postavy životem znuděného cynika Oněgina, poprvé zamilované Taťány, v lásce i v žárlivosti absolutního básníka Lenského a jeho naivní snoubenky Olgy pro sebe brzy objevilo i evropské divadlo. A skrze Puškinovo básnické dílo se na téma milostného i životního míjení vyslovila nejedna umělecká generace.

Ve vltavské řadě Hra pro pamětníky připomínáme představení Divadla E. F. Buriana v Praze, které vzniklo na základě dramatizace Jaroslava Janovského. V režii Evžena Sokolovského si hlavní role zahráli Jiří Němeček, Viola Zinková, Michal Pavlata a Consuela Morávková. Nahrávka byla pořízena v roce 1971.

Spustit audio

Související