Dnes Neděle - polojasno 25°C
Zítra Pondělí - polojasno 25°C
Neděle 28. 4. 2024
Svátek má Vlastislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Dárci zaplnili kontejner v Praze 2 devětkrát, pomohli tak několika útulkům
Návštěva libeňského útulku. Zleva radní Renáta Kašická, místostarosta Jaroslav Šolc, starostka Jana Černochová a radní Michal Zuna. V pozadí jsou vidět tašky s přivezenými dary. Foto: Jan Puci

Dárci zaplnili kontejner v Praze 2 devětkrát, pomohli tak několika útulkům

Sbírku pro psí a kočičí útulky organizovala letos v předvánočním čase Praha 2 už počtvrté. V rámci celosvětového charitativního projektu Giving Tuesday byl na náměstí Míru umístěn oranžový kontejner, který během necelých tří týdnů zaplnili dárci devětkrát. Darované věci dnes odvezli zástupci radnice druhé městské části do dvou psích a jednoho kočičího útulku.

Do kontejneru na náměstí Míru lidé vhazovali granule, pamlsky, pelíšky, misky, tablety na odčervení, obojky, hračky a další věci. Sbírka začala 30. listopadu a skončila včera. Dnes byly nashromážděné věci převezeny do útulků. První zastávkou byl psí útulek v Lysé nad Labem.

„Moc děkuji všem donorům, kteří ukázali, že dobré a hodné srdce si ukazují lidé v období Vánoc nejen navzájem, ale i ukazují ho i zvířatům. Darovali nejen Pražané, ale i Středočeši. Při rozvážení vidíme radost provozovatelů útulků i samotných zvířat, je to dojemné, “ uvedla starostka Prahy 2 a od pátku i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Druhou zastávkou byl Azyl opuštěných zvířat v Libni. „Aktuálně zde máme dvanáct pejsků. Je to chov smečkový, psi mají volný přístup dovnitř i ven. Většina pejsků je seniorního věku,“ sdělila serveru Pražský patriot ošetřovatelka Vlasta Šedinová. Tento útulek některými darovanými věcmi pomůže i sociálně slabým pejskařům v okolí.

Podle místostarosty Prahy 2 pro oblast kultury a sportu Jaroslava Šolce (zast. klub ODS) se ukazuje, že vůle a chuť pomáhat mezi lidmi přetrvává. „Což je skvělá zpráva, tato sbírka útulkům hodně pomůže,“ uvedl. Minulé roky ukázaly, že ze sbírky „žijí“ obdarované útulky pár měsíců.

I letos někteří lidé během adventu přicházeli s dary ke kontejneru opakovaně a v některých případech byly dary doprovozeny vzkazy útulkům.

„Mám pejska i kočičku, takže k této sbírce i rozvozu darů mám osobní vztah, nemůžu tady chybět. Je to před Vánoci krásná akce. Těší mě, že lidé přinesli tolik věcí,“ sdělila radní pro oblast bytové politiky Renáta Kašická (ANO).

Poslední zastávkou byl Útulek Bohnice v areálu psychiatrické nemocnice. Je určen hlavně pro kočky, aktuálně jich tam je 96. Nalezenců, ale i zvířat od pacientů.

„Loni jsme poprvé vyzvali lidi, aby darovali nejen psům, ale i kočkám. Těší mě, že pro kočky toho letos bylo odevzdáno také hodně,“ sdělil radní Prahy 2 pro oblast bezpečnosti a poslanec Michal Zuna (TOP 09), který se také nedělního rozvozu zúčastnil.


Autor: Jan Puci

Dopravní podnik hlavního města Prahy zve do Depa Kačerov

Dnes v 06:59

Den otevřených dveří Depa Kačerov se koná v sobotu 4. května od 10 do 16 hodin v rámci oslav 50 let pražského metra.

Na Čarodějnice na Ladronce přilétnou UDG, Maxim Turbulenc a zpěvák Jakub Ondra

Dnes v 06:41

Čáry, máry, fuk a jako mávnutím kouzelného proutku je tu další ročník největšího čarodějnického sletu ve střední Evropě – Čarodějnice na Ladronce. Do jednoho z nejoblíbenějších pražských parků Ladronka se 30. dubna sletí české hudební hvězdy jako kapely UDG, Maxim Turbulenc i zpěvák Jakub Ondra....

Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století

Dnes v 06:02

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter. Ve středu 1. května v ve 13:30 hodin se projdete Olšanskými hřbitovy za osobnostmi 20. století.

Na Slunečním náměstí se konala tradiční akce Bezpečná 13

Včera ve 21:14

Ve čtvrtek 25. dubna se uskutečnil 21. ročník akce Bezpečná 13 aneb Bezpečnost zajištěna.  

Praha 14: Další ročník dětských rybářských závodů je tu

Včera v 11:06

V sobotu 18. května pořádá Praha 14 ve spolupráci s územním svazem Českého rybářského svazu a místní organizací ČRS Prahy 9 Dětské rybářské závody.

Praha 4: Podívejte se na Příběhy našich sousedů

Včera v 09:48

Příběhy našich sousedů, vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií, vstoupil do fáze závěrečné prezentace. V Praze 4 letos účastníci projektu zdokumentovali 14 příběhů 14 obyvatel...

Prohlídka areálu Zahrad se hřbitovem v Suchdole

26. dubna 2024 ve 20:17

Komentovaná prohlídka areálu Zahrad se hřbitovem u kaple sv. Václava v Praze-Suchdole s architektem Jakubem Červenkou se koná v sobotu 27. dubna.

PVK: Přehled plánovaných výluk vody na 18. týden

26. dubna 2024 v 15:19

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Malostranské čarodějnice 2024

26. dubna 2024 v 11:58

Malostranské čarodějnice se konají v úterý 30. dubna od 19 hodin u připravované hranice na Kampě. Program pro děti v parku Kampa začíná ve 14:30.

Májová procházka Vinohradským hřbitovem

26. dubna 2024 v 10:57

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Radnice Prahy 10 otevře v neděli ověřovací kancelář

26. dubna 2024 v 08:54

Nejzazší lhůta pro podání žádosti o zápis do seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu pro občany jiných členských států Evropské unie, kteří mají právo volit a nejsou vedeni v dodatku stálého seznamu voličů podle zvláštního právního předpisu, připadá na 40. den přede dnem voleb, tj. na...

Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic 2024

26. dubna 2024 v 08:30

V úterý 30. dubna se od 14 hodin uskuteční u Břevnovského kláštera v Praze 6 Jarní břevnovské trhy s pálením čarodějnic. Pro návštěvníky je připraveno 25 stánků řemeslníků a farmářů.

Další články
Nahoru