Premier League - souhrn 18. kola: Tottenham obral Liverpool

18.12.2021, 20:26, aktualizováno 19.12.2021, 19:27
Komentáře a souhrny
Heung-Min Son (© AFP)
Manchester City nastoupil na půdě Newcastlu, vše si usnadnil hned na začátku a nakonec dokráčel k pohodové výhře 4:0, čímž zvýšil náskok na Liverpool, jenž remizoval s Tottenhamem. Arsenal na vítězné londýnské derby s West Hamem navázal třemi body z Elland Road a má jistotu, že zůstane na čtvrtém místě, další ztrátu zaznamenala oslabená Chelsea...

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 2:2

19.12.2021 17:30

Góly: 13. Harry Kane, 74. Heung-min Son - 35. Diogo Jota, 70. Andrew Robertson

Tottenham Hotspur remizoval v utkání osmnáctého kola Premier League s Liverpoolem 2:2. Branky domácího celku si připsali Harry Kane a Son Hung-min, za hosty skórovali Diogo Jota a Andy Robertson. Reds museli dohrávat právě bez vyloučeného Robertsona.

Už ve druhé minutě hosté ukázali, jak ofenzivní krajní obránce mají. Trent Alexander-Arnold poslal do pokutového území přetažený centr, který si našel Andy Robertson, jehož rána z první mířila jen těsně vedle. V jedenácté minutě se tentokrát pravý obránce Liverpoolu objevil v roli střílejícího, jeho povedenou střela ze třiceti metrů Lloris vyrazil mimo bránu.

Ve 13. minutě se o slovo přihlásil také Tottenham. Harry Kane si ve vápně našel centr Emersona, jenže zakončení anglického útočníka dokázal zblokovat Konaté. Kane však neusnul na vavřínech a zanedlouho si naběhl do uličky za Robertsona, dostal balon od Ndombélého a vyslal pokus na zadní tyč, který byl na milimetr přesný. Lloris neměl šanci zakročit. A pro Liverpool mohlo být za chvíli ještě hůře, protože Morton propadl ve středu pole a Kane se Sonem založili rychlý brejk. Druhý jmenovaný však po přihrávce od prvního pálil mimo.

Po půlhodině hry měl obrovskou tutovku domácí Dele Alli. Son parádně zpracoval balon po dlouhém centru z vlastní poloviny, počkal si na podporu spoluhráčů a poté úchvatnou přihrávkou našel nabíhajícího osamoceného Alliho, který však tváří v tvář proti Allisonovi selhal. Brazilský gólman totiž vytáhl balon konečky prstů na rohový kop.

O pět minut později se tak z vyrovnávací branky mohl radovat Liverpool. Davies nedostal včas balon z pokutového území, do kterého se vřítil Robertson, jehož centr našel hlavu Dioga Joty. Ten se z malého vápna nemýlil.

Před přestávkou měl ještě práci Hugo Lloris. Sadio Mané se dostal až do pokutového území a vyslal centr, který se nejprve jevil jako zkažený, ale domácí gólman měl nakonec co dělat, aby mu balon nespadl za záda do sítě. Poté si na přetažený centr naběhl Alexander-Arnold a z první vyslal tvrdou ránu na bližší tyč. I tam zakročil Lloris.

V 55. minutě bylo opět v akci duo Kane - Son. Na prvního jmenovaného mířil dlouhý centr za obranu, anglický reprezentant poté míč předal Sonovi a celá situace se jevila jako jistý gól. Kane však přihrávku na Korejce odflákl tak, že se ještě stihl přemístit Alisson, který se proti Sonovi vrhnul a jeho zakončení zlikvidoval. Za minuty Kane nezvládl další tutovku. Davies na něj prodloužil rohový kop, jenže domácí útočník nepochopitelně netrefil zcela odkrytou bránu.

Liverpool tak v 69. minutě otočil vývoj klání. Po centru Dioga Joty z levé strany hlavičkoval Salah, Lloris však míč vyrazil jen k nabíhajímu Alexanderu-Arnoldovi, který jej vrátil zpět do "ohně" a tam si ho našel osamocený Andy Robertson a uklidil jej do sítě.

Za pět minut už ale bylo zase vyrovnáno. Za obranu si na pěknou kolmici nabíhal Son, ale už to vypadalo, že u míče bude dříve Alisson. Ten však promáchl a korejský fotbalista mohl balon pohodlně poslat do prázdné liverpoolské brány.

Tím utrpení hostů neskončilo, protože v 77. minutě Andy Robertson u postranní čáry velmi nešetrně podkopl Emersona a vyfasoval žlutou kartu. To by ještě tak hrozné nebylo, kdyby do akce nevstoupilo video a nezměnilo žlutý trest na červený. Naštěstí pro skotského obránce se už Tottenham k ničemu vážnějšímu nedostal.

Spurs v tabulce aktuálně patří sedmé místo, Reds jsou druzí, avšak jejich ztráty na první City narostla na tři body.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester City 0:4

19.12.2021 15:00

Góly: 5. Rúben Dias, 27. João Cancelo, 63. Riyad Mahrez, 86. Raheem Sterling

Newcastle United prohrál v duelu osmnáctého kola s Manchesterem City 0:4. O vítězství hostujícího celku se postupně postarali Rúben Dias, João Cancelo, Riyad Mehrez a Raheem Streling.

Pokud někdo čekal od giganta z Manchesteru pomalejší rozjezd, mýlil se. City totiž už v páté minutě rozvlnili síť. Domácí sice odvrátili rohový kop, za chvíli se to ale na ně valilo znovu. Cancelo zachytil ve výskoku přetažený centr od Kevina De Bruyneho, z první ho poslal na malé vápno, kde byl Rúben Dias, který už měl ze dvou metrů lehkou úlohu a poslal hlavou balon do sítě.

V sedmadvacáté minut už se asistent první branky stal střelcem té druhé. Cancelo převzal míč u poloviny hřiště z pravé strany a místo dlouhého rozmýšlení si to namířil rovnou na bránu. Při své akci se mu podařilo zesměšnit několik protihráčů, které obešel jako houpací panáky. Následná dělovka zpoza vápna zamířila přesně k tyči, Dúbravka neměl šanci jakkoliv míč vytěsnit mimo tři tyče. V nastaveném čase měl ještě gól na noze po přihrávce De Bruyneho osamocený Gabriel Jesus, jehož křížný pokus domácí branku minul o centimetry.

Ve druhém poločase se pokračovalo na stejné notě. V 52. minutě byl znovu v obrovské šanci Gabriel Jesus, jenž hlavičkoval z malého vápna. Martin Dúbravka však vytáhl senzační zákrok a vytěsnil míč nad bránu. O dvanáct minut později už se však Pep Guardiola a jeho mužstvo mohli radovat potřetí. Zinčenko poslal parádní přízemní centr do pokutového území, odkud jej z voleje uklidil mezi tři tyče Riyad Mahrez.

Pomezní sudí sice nejprve odmával ofsajd, z následných záběrů však vyplynulo, že se šeredně mýlil, což posléze potvrdil i videorozhodčí. V 81. minutě se k jediné příležitosti v utkání dostali domácí. Callum Wilson hlavičkoval z nebezpečného prostoru a Ederson musel vytáhnou podobně kvalitní zákrok jako na začátku druhého poločasu jeho slovenský spoluhráč.

Citizens však nenechali nic na pochybách a v 86. minutě dali výhře definitivu. Gabriel Jesus přešel po levé straně kolem Murphyho a Raheem Sterling jeho zpětnou přihrávku pohodlně uklidil k tyči.

Newcastlu tak stále patří předposlední místo, poslední Norwich má navíc duel k dobru. Citizens potvrdili první místo v tabulce a prodloužili vítěznou sérii.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Chelsea FC 0:0

19.12.2021 15:00

Góly: -

Wolverhampton Wanderers uhrál v osmnáctém kole Premier League s Chelsea cennou remízu 0:0. Hosté navíc soupeře ani nepřestříleli, poměr střel byl totiž 2:2.

Domácí se už v patnácté minutě radovali z gólu, ale slavili zbytečně, VAR odhalil těsný ofsajd. Balon z levé strany procestoval celým pokutovým územím, kde si jej našel Daniel Podence, který jej poslal do sítě. Míč však při cestě vápně těsně minul Raúl Jiménez, který se jej sice nedotkl, ale hru svým pohybem výrazně ovlivnil, a proto nemohla být branka Wolves uznána.

Svůj ofsajdový prohřešek mohl Jiménez napravit o čtyři minuty později, jenže než stihl balon poslat do sítě, ukradl mu jej gólman hostí Mendy. Ve 41. minutě mohli domácí znovu jít do vedení. Podence poslal parádní centr na Leandera Dendonckera, jehož zakončení zázračně vytáhl mimo tři tyče Mendy.

První větší šanci Chelsea diváci viděli až v 79. minutě. Po straně pronikl Marcos Alonso, který zpětnou přihrávkou našel Christiana Pulisice. Jenže jeho zakončení parádním zákrokem vyrazil mimo gólman José Sá. Blues si vytvořili tlak ještě v úplném závěru a asi největší příležitost dostat tři body do Londýna měl N'Golo Kanté. Ten už totiž měl možnost střílet uvnitř pokutového území, jenže včas dokázal zakročit obránce Coady.

Wolves jsou v průběžné tabulce na osmém místě, Chelsea zůstává třetí.

Více informací k zápasu

Leeds United - Arsenal FC 1:4

18.12.2021 18:30

Góly: 75. Raphinha (pen.) - 16. Gabriel Martinelli, 28. Gabriel Martinelli, 42. Bukayo Saka, 84. Emile Smith Rowe

Arsenal naprosto ovládl první polovinu utkání a velkou herní převahu dokázal vyjádřit i několika vstřelenými góly. V první půli se dvakrát trefil Martinelli a jednou Saka. Po přestávce sice snížil z penalty Raphinha ale v závěru ještě výhru "Kanonýrů" pečetil Smith Rowe.

Gunners na to dnes pořádně vlétli a už ve 4. minutě se v tutové příležitosti objevil Alexandre Lacazette. Francouzský útočník se po pasu od Ødegaarda octl sám před Meslierem. Jeho zakončení dokázal gólman domácích vyrazit pouze k nohám nabíhajícího Saky, ale anglický reprezentant trestuhodně minul.

Krátce nato pálil ostře z dálky Thomas Partey a Meslier jeho pokus s obtížemi vytěsnil. Tlak Arsenalu však pokračoval a v 16. minutě se už hosté radovali! Domácí nejprve ztratili míč u postranní čáry, odkud jej k vápnu přivezl Bukayo Saka, ten posunul na Lacazetta, který vybídl nabíhajícího Granita Xhaku. Švýcarský tvrďák ale neustál souboj, nicméně domácí Forshaw nesmyslně míč neodklidil, čehož využil Lacazette, od kterého se balón dostal ke Gabrielimu Martinellimu a brazilský šutér prokázal skvělou formu z posledních zápasů a nechytatelnou bombou pod víko rozjásal svůj tým - 0:1.

Ve 25. minutě poprvé zahrozil i Leeds, Raphinha individuální akci ale nezakončil přesnou střelou. A tak ve 28. minutě hosté navýšili vedení. A opět po chybě domácích, na které účinkoval ostrý presink "Kanonýrů", po něm se na půlící čáře zhostil balónu Xhaka a perfektně načasovanou přihrávkou oslovil rozeběhnutého Gabriela Martinelliho, ten si pumlíč píchl do sprintu před dotírajícími obránci a elegantně přehodil gólmana Mesliera, který z brány vyrazil o něco později, než by bylo záhodno. Martinelli - Leeds - 2:0.

Gunners neustávali v aktivitě a hráli ve velké pohodě, jak dokazuje i akce z 35. minuty kdy se po kombinaci Bukaya Saky s Martinem Ødegaardem zjevil před Meslierem osamocený Alexandre Lacazette, ale zblízka ani tentokrát nepřelstil francouzského gólmana, který si připsal povedený zákrok a zuby nehty držel domácí v naději na body.

Sedm minut poté už ale brankář Leedsu kapituloval a svěřenci Marcela Bielsy prohrávali rozdílem třídy. Další nedůraz domácí obrany využil Bukayo Saka, jenž si následně zaseknul jednoho z bránících hráčů a jeho tečovaná střela skončila za zády bezmocného Mesliera. Poločas snů pro Arteta a naopak poločas naprosté hrůzy pro Bielsu měl jasného vítěze.

Druhý poločas dlouho nenabídl větší příležitost, až v 74. minutě se Leedsu našla ideální možnost na snížení, když White ve vápně nesmyslně sestřelil Gelhardta. Raphinha penaltu proměnil s přehledem.

V 84. minutě se ale domácí po několikáté sami střelili do vlastní nohy a po další ztrátě na půli hřiště skóroval Smith Rowe po skvělé přihrávce Ødegaarda a uzavřel skóre dnešního utkání.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City18142244:944
2.Liverpool FC18125150:1541
3.Chelsea FC18115239:1238
4.Arsenal FC18102627:2332
5.West Ham United1784528:2128
6.Manchester United1683526:2427
7.Tottenham Hotspur1582518:1926
8.Wolverhampton Wanderers1874713:1425
9.Leicester City1664627:2722
10.Aston Villa1771923:2522
11.Crystal Palace1748524:2420
12.Brentford FC1655621:2220
13.Brighton & Hove Albion1648414:1720
14.Everton FC1754821:2919
15.Southampton FC1738616:2617
16.Leeds United1837818:3616
17.Watford FC16411121:3113
18.Burnley FC1518614:2111
19.Newcastle United18171018:4110
20.Norwich City1724118:3410
Zbývající zápasy
18.12. 13:30Manchester United - Brighton & Hove Albion
18.12. 16:00Aston Villa - Burnley FC
18.12. 16:00Southampton FC - Brentford FC
18.12. 16:00Watford FC - Crystal Palace
18.12. 16:00West Ham United - Norwich City
19.12. 13:00Everton FC - Leicester City

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (729)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele