InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Jaroslavy Míčkové

    středa 15.5 16:15 - ZUŠ - hrad, Strakonice

  • Akademie TJ Sokol – vystoupení všech oddílů jednoty

    středa 15.5 17:30 - Hospoda Na Nové, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noví trenéři u juniorky Motoru - Lukáš Chaloupka a Karel Herr

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Konec ostříleného trenérského pardála Josefa Turka v Motoru otevřel mimořádnou příležitost pro mladé trenéry Karla Herra a Lukáše Chaloupku, kteří se chopili kormidla juniorů Motoru. Sázku na zkušenost tak v super těžké sezoně překvapivě střídá sázka na mladou krev. Uspěje?

 

Odvážný tah vedení klubu znamená pro oba Turkovy nástupce velkou výzvu. Junioři Českých Budějovic jsou kandidáty na sestup. Přesto Herr s Chaloupkou na nabídku kývli a společně se pokusí najít cestu z pozic, které znamenají pád. „Věděli jsme, v jaké situaci se kluci nacházejí, a šli jsme do toho s tím, že se co nejvíce pokusíme pomoci k tomu, abychom se v nejvyšší soutěži zachránili," říká nováček Karel Herr, jenž se přesunul k juniorce z Písku, kde vedl muže. „Byla to nabídka, za kterou jsem byl hrozně rád a nemohl jsem ji odmítnout," přiznává.

Lukáš Chaloupka pokukoval po pozici u juniorky už na podzim, když tam skončil z rodinných důvodů jeho trenérský kolega a kamarád Jiří Hanzal, ale tehdy se k Josefu Turkovi stěhoval Adam Vylíčil. Po malém zemětřesení v sekci mládeže je všechno jinak. „Vedení se rozhodlo udělat nějakou změnu, aby se týmu pomohlo. Tou změnou bylo, že oslovilo Karla Herra, jenž přijal post hlavního trenéra s licencí A. Mne oslovili, zda bych do toho šel s Karlem, a já jsem zájem projevil. Jsem rád, že jsem ve dvojici s ním. Bodů je ve hře strašně moc. Každý říká, do čeho jsme to vlezli, ale my do toho jdeme s cílem, že extraligu zachráníme!" prohlašuje odhodlaně Lukáš Chaloupka, bývalý obránce, jenž si jako junior zahrál kdysi pod koučem Janem Tlačilem extraligové finále proti Pardubicím. Řada „stříbrných" mladíků se později prosadila v profesionálním hokeji. Mimochodem - jeden z nich, Jiří Novotný, se nedávno v dresu Budějovic dokonce vrátil na extraligový led.

V premiéře výhra na nájezdy

Současná generace juniorů pohříchu nebojuje o titul, ale o udržení v soutěži. Na Karla Herra, který zatím nemá zkušenost s extraligou, udělali hráči dobrý první dojem, ale ví, že dosud šlo jen o přípravu. „Kluci makají, nic nevypouštějí, a když jim vytkneme nějakou chybu, jsou tvární, snaží se ji v tréninku odstranit. Na druhou stranu jsem neměl možnost konfrontrace. Až na tripu Havířov, Třinec se dozvímeme, jak jsme na tom doopravdy," byl mladičký trenér zvědav, co přinese nejbližší dvojzápas. Premiéra mu vyšla: Motor v neděli 19. prosince vyhrál v Havířově 2:1 na nájezdy.

Asistent Lukáš Chaloupka měl k juniorce celou sezonu přece jen blíž. I když vedl mladší kategorii, tráví na stadionu tolik času, že má přehled i o dalších týmech. „Když se podíváme zpátky, řada zápasů se prohrála o gól, dva, a to rozhodlo o tom, že se nacházíme tam, kde se nacházíme... Kluky znám, i proto tady jsem, abych Karlovi pomohl. On je trenér nové doby. Měli jsme už pár videí ohledně taktiky a mně se to líbí. Rozebíráme obranné pásmo, útočné pásmo, má to perfektně zpracované a kluci to vidí a slyší na to," sleduje Chaloupka počínání svého kolegy. „Já se už řadím do staré školy, my tohle neměli. Ale zase jsme svého času všechno vyhrávali," poznamená s úsměvem.

Ponovu jsou všechny tréninky juniorů povinné. Budou i v brzkých hodinách, před školou, aby hráči nezanedbávali ani studijní povinnosti. Herr avizuje, že některé prvky zasadí do hry ihned. „Hokej asi bude dost podobný tomu v Písku, vzhledem k tomu, že jsme tam měli hodně mladý tým. Obdobný bude i herní systém, který bude bruslivý a hodně aktivní, poctivý" slibuje.

Po nevydařeném startu u Otavy nahradil trenéra Luboše Roba. Ale rozdělanou práci nedokončí. Jak se mu odcházelo? „Ne úplně dobře, protože jsme měli kvalitní tým, který měl potenciál, ale nepodařilo se nám jej z hráčů dostat," mrzí ho. Písečtí se pohybují u druholigového dna.
V Motoru bude mít hráče na povel denně. A k tomu prostředí vyhovující požadavkům akademie. „Když porovnám Písek s extraligou juniorů, tady je to úplně něco jiného," uznává student Univerzity Karlovy. V osmadvaceti letech dostal přednost před řadou zkušenějších trenérů a bude zajímavé sledovat, zda obstojí. Lukáš Chaloupka u parťáka na střídačce věk neřeší. „Já bych řešil to, co předvádí na ledě, jaká je příprava - a ta je u Karla víc než profesionální!," tvrdí.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace