25.12.2021 10:59

Opera, která vás přesvědčí o tom, že máte rádi pohádky. Přímý přenos Massenetovy Popelky vstoupí do kin na Nový rok

Vánoce a období kolem přelomu roku je mimo jiné i obdobím pohody a pohádek. Letošní program série operních přenosů MET: Live in HD nabízí zajímavou alternativu. Na Nový rok večer je totiž naplánována pohádková klasika pro celou rodinu, Popelka z pera skladatele Julese Masseneta.

Newyorský operní svatostánek letos naváže na oblíbenou tradici. Již tradičně v období kolem vánočních svátků chystá premiéru nově obsazené klasiky určené pro celou rodinu. Tentokrát padla volba na Popelku, klasický pohádkový příběh z pera Charlese Perraulta, který inspiroval francouzského skladatele Julese Masseneta k napsání stejnojmenné opery.

Produkce renomovaného režiséra Laurenta Pellyho, která měla v Metropolitní premiéru v sezóně 2017–18, se vrací ve zbrusu novém anglickém překladu a zkrácené devadesátiminutové verzi a na její nové podobě se pracovalo více než rok. V hlavní roli klasického příběhu se představí mezzosopranistka Isabel Leonard a Emily D’Angelo coby Popelčin vyvolený princ. V dalších úlohách září Stephanie Blythe, Jessica Pratt a Laurent Naouri. Dirigentské taktovky se ujal maestro Emmanuel Villaume.

Popelka bývá označována za nejpřístupnější z oper Julese Masseneta. Pohádková romance skýtá spoustu prostoru pro barvité hudební vyjádření. Je tu okázalost a lesk francouzského baroka ve scénách ze šlechtického dvora, nadpozemská krása hudby k romantickým scénám i důvtip a šprýmy, které celou operou prostupují – to všechno a mnohem více relativně krátké dílo, které mělo premiéru v roce 1899 v Paříži, nabízí.

Zasazení příběhu do pohádkového bezčasí, kde mají svou roli čáry a kouzla, je prostorem i pro jevištní magii. Režisér Laurent Pelly příběh zasadil na scénu, kterou tvoří gigantická kniha a prostorné pódium Metropolitní opery zaplňují tančící koně, popudlivé matky víl i výstřední kostýmy. „Produkce je úplně stejně okouzlující jako sama titulní hrdinka,“ napsal v recenzi představení deník New York Times, zatímco britský týdeník Observer dodal, že Popelka je operou, která „každého přiměje k tomu, aby měl rád pohádky.“

Jestli je to pravda, si budete moci ověřit 1. ledna 2022. Pohádkový operní příběh Julese Masseneta uvádí do kin společnost Aerofilms.

The Met: Live in HD online

Oficiální stránky přenosů z Met http://www.metopera.cz/.
Veškerý program přímých přenosů do kin čtěte sledujte na našem webu vicnezfilm.cz.
Baví Vás přímé přenosy do kin? Sledujte náš facebookový profil Víc než film

Autor článku: Sabina Coufalová

Opera, která vás přesvědčí o tom, že máte rádi pohádky. Přímý přenos Massenetovy Popelky vstoupí do kin na Nový rok

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.