Po 38 letech se roztočí ostravský Folkový kolotoč, známý festival

  14:54
Folkový kolotoč, multižánrový festival, který v sedmdesátých a osmdesátých letech ovlivnil písničkářskou scénu i start hudební kariéry Jaromíra Nohavici, Pavla Dobeše, Karla Plíhala, Josefa Streichla a dalších, se po 38 letech opět vrátí na scénu Pokladu. Festival podle organizátorů chtěli hudebníci i jejich fanoušci.

Kulturní dům Poklad v Ostravě-Porubě po takřka devítileté rekonstrukci. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Zrekonstruovaný Dům kultury Poklad v Ostravě-Porubě se teprve nedávno otevřel a 10. ročník Folkového kolotoče chce roztočit první červnový víkend roku 2022. Již nyní nabízí vánoční edici vstupenek.

Na třídenní festival, kde se od 3. do 5. června na sedmi scénách odehraje téměř třicet koncertů a chybět nebudou ani workshopy či diskusní scény, lze koupit lístek za 1 060 korun. Čísla jsou symbolická: 10. ročník kolotoče a 60 let Pokladu.

„Chceme navázat na tradici. Festival silně ovlivnil československou písničkářkou scénu. A příští rok bude pro Poklad velmi výjimečný. Folkový kolotoč může oslavit 10. výročí. Porubský dům kultury má 60. narozeniny. A 40 let uplynulo od doby, kdy zde začala kariéra Jarka Nohavici,“ říká jednatelka společnosti Akord & Poklad a spoluorganizátorka nového Folkového kolotoče Darina Daňková.

Na obnově festivalu se podílí jeho bývalý organizátor Milan Kaplan. „První Folkové kolotoče vznikaly svým způsobem na koleně. Bylo to nedokonalé, ale plné nadšení a kamarádství. Je dobré si připomenout, že dříve nebyly telefony, notebooky, tablety, sociální sítě. Dopisy se psaly ručně a meziměstské hovory se řešily na poště,“ líčí Kaplan, který dříve tvrdil, že 10. ročník folkového festivalu nejde udělat.

„Teď ale Jarek Nohavica nasměroval Darinu Daňkovou, aby mě přesvědčila. Když jsem zkušebně uveřejnil informaci, že o tom uvažujeme, zaplavila mě vlna zájmu ze strany muzikantů, bývalých organizátorů i diváků. To rozhodlo,“ dodává dramaturg festivalu.