20. 12. 2021 | Vojtěch Martinek

SPA - LIB 10:2 - Juniorka zničila druhý Liberec!

26., pondělí 20. 12. 2021
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Hrabal – Tomov, Šindelek, Tůma, David, Tomek, Červenka, Ducháč (C) – Senčák, Mácha, Hauser, Krupička, Slavíček (A), Bareš, Vašíček, Vágner, Vitouch, Zembol.
Liberec: Vopravil (26. Krátký) – Kollert, Starý (A), Rybár, Hladík, Meisel, Culek – Leden, Jansa, Hois, Pavlík, Vyhlídko, Kříž, Plos, Jenčovský, Zajíček (C), Huňor.
Branky a nahrávky: 11. Slavíček (Krupička), 14. Zembol (Vitouch, Šindelek), 17. Tomek (Krupička, Slavíček), 20. Tomek (Ducháč, Hauser), 21. Hauser (Zembol, Tomek), 26. Vágner (Krupička, Slavíček), 44. Vágner (Krupička, Slavíček), 52. Tůma (Šindelek, Krupička), 58. Slavíček (David), 58. Hauser (Tůma, Tomov) – 51. Kříž (Zajíček, Jansa), 60. Hois (Pavlík). Rozhodčí: Šmika, Čáp – Lhotský, Hynek. Vyloučení: 6:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 48. Střely na branku: 44:34. Průběh utkání: 7:0, 7:1, 10:1, 10:2.
Den po velmi náročném střetnutí s Mladou Boleslaví přivítali sveřenci Richarda Žemličky na své půdě Liberec, který se vezl na deset zápasů dlouhé vítězné vlně. Junioři se ale výzvy nezalekli a pro Severočechy si připravili pořádné překvapení – druhý tým tabulky si z Prahy odvezl debakl 10:2, a tři body tak zůstaly v Holešovicích! K hattricku měli ve střetnutí nakročeno Josef Slavíček, Petr Hauser, Tomáš Tomek a Michal Vágner, přičemž pod zbylé trefy se podepsali Jakubové Zembol s Tůmou. Za zmínku stojí rovněž výkony Jana Krupičky, který se blýskl hned pěti asistencemi, a Michaela Hrabala, jenž z rukávu vytáhl hned 32 zákroků.

Komentář

Počáteční minuty pondělního střetnutí nabídly vyrovnanou podívanou, ve které hrály hlavní roli obrany obou celků. Úvodní gól střetnutí padl hned z první větší šance – v jedenácté minutě se po špatné rozehrávce libereckého brankáře prosadil Josef Slavíček. Na jeho trefu pak z úniku o chvíli později navázal Jakub Zembol a nedůsledně hrající Severočeši inkasovali podruhé.

Liberec se v Tipsport areně znatelně trápil a nedařilo se mu zastavit krvácení. Před koncem periody se ještě stihl dvakrát krátce po sobě na střeleckou listinu zapsat Tomáš Tomek a tým, který vyhrál posledních deset utkání v řadě, rázem v Praze prohrával o čtyři zásahy. Za stavu 4:0 se pak oba celky po závěrečné siréně přesunuly na patnáct minut zpět do kabin.


Další rána pro hostující celek přišla pouhých jedenatřicet sekund po startu druhé části, když skóroval Petr Hauser. Když pak v šestadvacáté minutě zakončením z hranice brankoviště zvýšil na 6:0 Michal Vágner, začalo to s Tygry vypadat opravdu zle. Štěpána Vopravila mezi třemi tyčemi nahradil Čeněk Krátký a Zembol novou tvář v brankovišti bleskově uvítal nastřelenou tyčkou.

Sparta si v následném průběhu prostřední periody vypracovala dalších několik šancí, ani jedna z nich ale další gól nepřinesla. Do poměrně velké příležitosti se dostali i hosté, kteří ale na konci třiatřicáté minuty z chaotické skrumáže kvalitně chytajícího Hrabala o čisté konto připravit nedokázali.


Poslední třetinu svou druhou brankou v utkání v čase 43:48 otevřel Michal Vágner a poté už měli aspoň jeden důvod k radosti i Liberečtí – v jednapadesáté minutě jejich první trefu vsítil Filip Kříž. Na jeho úder ale přišla rychlá odpověď z dílny Jakuba Tůmy, a domácí si tak pohodlný sedmibrankový náskok vzali rychle zpět.

Pražané pak sice kontrolovali hru a v ležérním tempu postupně krájeli sekundy ze zbývajícího průběhu základní hrací doby, ale v závěru dění na ledě zase trochu zdivočelo. K "desítce" svůj tým nejprve přiblížil Josef Slavíček a dvouciferný počet gólů následně definitivně zajistil Petr Hauser. Ani to ale nebylo vše – čtyři sekund před koncem totiž poslední zápis do střelecké listiny udělal hostující Vojtěch Hois. Sečteno, podtrženo: Sparta – Liberec 10:2.

Ohlasy trenérů

Tobiáš Slavíček (HC Sparta Praha): "Poslední dobou máme špatné vstupy do utkání, řekli jsme si k tomu nějaké věci a zareagovali perfektně. První třetina určila průběh celého utkání."

Richard Lobo (Bílí Tygři Liberec): "Sparta dneska byla ve všem lepší. Nám dnes vůbec nic nevyšlo a vůbec jsme k tomu zápasu nepřistoupili tak zodpovědně, jak jsme chtěli. Sparta nás prostě dneska přejela."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru

Kousal: Tlak si nepřipouštím, těším se!

Krejčík: Mistrovství v roce 2015 bylo zážitek

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov