Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Luboš Andršt

    Foto archiv

    Luboš Andršt

    (26. 7. 1948 Praha – 20. 12. 2021)

    Bluesový, jazzový, jazzrockový a artrockový kytarista, skladatel a pedagog. Vystupoval v řadě hudebních skupin, především s vlastními Luboš Andršt Group, Blues Band Luboše Andršta, Framus Five, Energit či triem Prokop, Andršt, Hrubý.

    Dětství prožil v Příbrami. Jeho otcem byl český hokejista a sportovní činovník JUDr. Zdeněk Andršt. Jeho bratrancem zakladatel, vedoucí, zpěvák a kytarista skupiny Olympic Petr Janda.

    Blues Company Ltd. (1968/69) – Luboš Andršt – guitar (vlevo), Michal Bláha – vocal , bass guitar (vpravo) a Anatoli Kohout – drums (na fotografii v rukou Andršta). Repro archiv Luboše Andršta

    Na kytaru začal hrát jako autodidakt již ve čtrnácti letech. V roce 1964 se s rodinou přestěhoval zpět do Prahy a od roku 1966 začal amatérsky hrát se skupinami Roosters, Double Time, P67, Colour imagines nebo Exit. Jeho první vlastní formací bylo v roce 1968 trio Blues Company Ltd., kde s ním hráli Michal Bláha (bass) a Tolja Kohout (bicí). Krátce si zahrál ve skupině George and Beatovens.

    Na jaře roce 1970 se stal členem skupiny Framus Five, která se ale v listopadu téhož roku rozpadla. Měla však přislíbeno nahrávání LP, a tak v prosinci 1970 a v lednu 1971 vzniklo legendární album Město ER, které představuje jeho první studiové snímky. Na této LP desce se poprvé prosadil i autorsky skladbami: Noc je můj den a Perceptua. Se skupinou Framus Five také v roce 1970 poprvé účinkoval i v televizi, v hudebním pořadu Léto v Supraphonu.

    Na začátku sedmdesátých let působil v jazz-rockovém souboru Jazz Q Martina Kratochvíla, se kterým se v roce 1972 účastnil mezinárodních jazzových festivalů ve francouzském Nice a ve finském Pori a natočili LP desku Pozorovatelna (1973). Na přelomu let 1972 a 1973 spolu s Vladimírem Padrůňkem z Jazz Q odešli a doplnili dvojicí hráčů z bývalé skupiny Flamengo, Ivana Khunta a Jaroslava Šedivého, aby vytvořili blues-rockový soubor Energit. Koncem roku 1973 Ivan Khunt a Jaroslav „Erno“ Šedivý skupinu, která trpěla mnoha zákazy vystupování, opustili. Andršt poté do Energitu přivedl jiné muzikanty s bluesovými kořeny, mj. Vladimíra Mišíka, ale po příchodu Emila Viklického v roce 1974 se skupina definitivně přeorientovala na jazz-rockový styl.

    V roce 1977 se Andršt podílel na autorské desce Emila Viklického V Holomóci městě (reedice na CD v r. 2012). Do Jazz Q se Andršt vrátil v roce 1977. Stihnul tak natočit s nimi LP desku Zvěsti, ale již na konci roku ze skupiny odešel a pokračoval dál s Energitem, se kterým v lednu 1978 nahrál LP Piknik. V závěru sedmdesátých let hrál v akustickém duu společně s jazzovým pianistou Emilem Viklickým a počátkem osmdesátých let vystupoval v kytarovém duu se Zdeňkem Hráškem.

    Významným mezníkem v jeho hudební dráze se stal začátek osmdesátých let, kdy natočil své první sólové album Capricornus, rozpustil Energit a založil novou vlastní kapelu Blues Band Luboše Andršta, ve které působil slovenský zpěvák Peter Lipa. V květnu 1981 vystoupil v Bratislavě s Mariánem Vargou a krátce na to nahrál s Vargovou skupinou Collegium Musicum dvojalbum Divergencie. V roce 1983 uspořádal koncertní šňůru s německým kytaristou Toto Blankem.

    S Blues Bandem koncertoval pravidelně až do odchodu Petera Lipy v červnu 1987. Poté rozštěpil svoje aktivity do mnoha směrů. Znovu se přidal k Framus Five Michala Prokopa, se kterým nahrál album Snad nám naše děti… a souběžně koncertoval s Michalem Prokopem a Janem Hrubým v akustickém Nu-Triu. V září 1987 vystoupili v NSR a v květnu 1988 v Alžírsku (v hlavním městě Alžíru a na Sahaře, v oáze Ghradaya). Se svou jazzrockovou skupinou Krátké spojení natočil druhé sólové album Plus-Minus Blues.

    Po pádu totalitního režimu roku 1989 přijal nabídku zpěvačky Marty Kubišové na sestavení její doprovodné skupiny. Výsledkem této spolupráce bylo CD Někdy si zpívám (1991). V roce 1992 naplno obnovil svůj Blues Band. Od roku 2000 opět začal spolupracovat se zpěvákem Michalem Prokopem, v březnu 2000 natočili živé album Odněkud Někam (bluesové standardy) a postupně celkem pět CD a jedno koncertní DVD s obnovenou skupinou Framus Five. Ve stejném roce obnovili akustické trio Prokop, Andršt, Hrubý.

    Často účinkoval v zahraničí, např. v Polsku, Německu, Francii, Finsku, Turecku, Lucembursku, v Rusku, na Kubě, v Alžírsku, Japonsku, v USA, v Hongkongu a dalších zemích. Díky tomu si zahrál s mnoha předními světovými muzikanty z oblasti jazzu, rocku a blues, mimo jiné s Paulem Jonesem, Danou Gillespie, Katie Webster, s americkým zpěvákem a kytaristou Dani Robinsonem a především 28. dubna 1998 vystoupil v pražském Kongresovém centru s americkým bluesovým kytaristou a zpěvákem B. B. Kingem. Původně plánovaných pět minut společného vystoupení se protáhlo na půl hodiny a bezprostředně po koncertě v rozhovoru pro časopis Mladý Svět o hraní s ním B. B. King řekl: Překvapil mě obrovsky. Ale ne autenticitou bluesového feelingu, poněvadž ta byla jasná, jen co zahrál prvních pár frází. Spíš tím, jak přemýšlivě je rozvíjel, což mě hned inspirovalo k reakcím. Tak si dueta představuji! Jako vzájemný dialog. Já si s ním zahrál moc příjemně. A pokud se jemu se mnou taky nehrálo nejhůř, doufám, že najdeme příležitost, jak v tom pokračovat. Podruhé si s ním zahrál 9. července 2000 ve Zlíně (v klubu Golem).

    9. června 2013 vystoupil v akustickém triu s M. Prokopem a J. Hrubým v USA na Chicago Blues Festivalu v Grant Parku na Pepsi Front Porch Stage, kde si zahráli s americkým kytaristou Johny Primerem, který do roku 1983 hrál s bluesmanem Muddy Wattersem. V září 2019 vystoupil se svým jazzovým kvartetem Luboš Andršt Group v Kanadě, v Edmontonu, Vancouveru a Torontu.

    Galén 2020. Repro archiv

    Jeho kytarové mistrovství je zaznamenáno na čtyřicet pěti albech, na je přes devadesát jeho původních skladeb. Je autorem hudební publikace Jazz Rock Blues (Supraphon 1988 / Muzikus 1995), byl lektorem hudebních seminářů pro kytaristy a autorem vzdělávacího pořadu České televize Kytarová klinika (1999). Byl předsedou dozorčí rady OSA (zde). V loňském roce mu vydalo nakladatelství Galén vzpomínkovou knihu Ještě hraju vestoje, kterou připravil s hudebním publicistou a dramaturgem Blues Alive Ondřejem Bezrem.

    O jeho úmrtí informoval dnes na svém Facebooku zpěvák Michal Prokop. V noci na dnešek zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra vzpomínat v Lucerně. Spolu s námi i jeho bratranec Petr Janda. RIP kamaráde!, oznámil (zde).

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 20. prosince 2021

    Komentáře k článku: Zemřel Luboš Andršt

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,