Dresy SSSR? Nechutné, pálili Kasparov i politici. Českým legendám vzpomínka nevadila

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
21. 12. 2021 6:22
Hokejová sborná skončila na domácím turnaji Channel One Cup v rámci seriálu Euro Hockey Tour druhá, ale za hranicemi Ruska spíš než její výkony rezonovaly dresy, v nichž hráči nastupovali. Retro uniformy z dob Sovětského svazu leckoho pobouřily, u legend českého, potažmo československého hokeje však našly pochopení.
Ruští hokejisté odehráli v retro dresech z dob Sovětského svazu celý moskevský turnaj.
Ruští hokejisté odehráli v retro dresech z dob Sovětského svazu celý moskevský turnaj. | Foto: Reuters

Rusové vzali tradiční předvánoční podnik slavnostně, letos si připomínají 75 let od založení hokejového svazu a ve všech svých čtyřech zápasech Channel One Cupu navlékli sovětské retro dresy.

V duelech s Kanadou, Švédskem a Českem šlo o červený trikot ze zlatého mistrovství světa v roce 1956, v neděli proti Finům hrála sborná v bílém. S velkým nápisem CCCP (azbukou SSSR - Svaz sovětských socialistických republik), který nemalý počet pozorovatelů značně podráždil.

"Jsem překvapen a zklamán, že bylo Rusku povoleno v těchto dresech nastoupit. Ta kombinace písmen je symbolem režimu, který zabil miliony nevinných lidí," napsal na Twitter bývalý finský premiér Alexander Stubb.

"Zdržím se dalších příkladů z historie, ale považuji to za urážlivé gesto, které ve sportu nemá co dělat. Mnohé země hokejové rodiny byly těmito písmeny brutálně anektovány," pokračoval Stubb s odkazem na sovětské impérium a jeho širokou sféru násilného vlivu.

Někteří diskutující sáhli po příměru, že Němci by si v tom případě mohli připomínat vlastní historii dresy s hákovými kříži. Jiní debatovali o tom, jaký vzkaz Západu tímto krokem ruský prezident Vladimir Putin dává.

Ruští hokejisté v retro dresech v zápase proti Česku (5:2).
Ruští hokejisté v retro dresech v zápase proti Česku (5:2). | Foto: Reuters

Zejména ve Finsku bylo téma dresů po zápase, v němž Seveřané vyhráli 3:2 po prodloužení a díky lepší procentuální úspěšnosti předskočili Rusy i v závěrečné tabulce turnaje, velice žhavé.

Mnozí si totiž oživenou sovětskou symboliku dali do souvislosti se zimní válkou před více než 80 lety, jež začala neohlášeným vpádem Sovětského svazu do Finska, za který byli Sověti vyloučeni ze Společnosti národů. Pozdější výsledky války byly pro ně velkým zklamáním. Stejně jako výsledek nedělního hokejového duelu, rýpnuli si teď někteří.

"Takže hokejový titulek v roce 2021 zní Finsko - SSSR 3:2," reagoval zase bývalý estonský prezident a diplomat Toomas Hendrik Ilves. "Dokud se režim nezmění, budu používat slova Rusko a SSSR jako zaměnitelná synonyma," dodal.

Své si napsal také sovětský šachový velmistr a hlasitý kritik současných poměrů v Rusku Garri Kasparov. "Sovětský svaz byl krutý totalitní stát a oživovat ho, dokonce z nostalgie, je nechutné," uvedl na Twitteru.

Zato osobnosti českého, potažmo československého hokeje hodnotí sbornou v retro dresech spíše s nadhledem. "Mně se to zdálo dobré. Nevidím na tom nic špatného, neberu to jako provokaci," říká bývalý obránce Vladimír Bednář, mistr světa z roku 1972.

Proti Sovětům hrál v mnoha zápasech, včetně památných dvou vítězství z MS 1969 ve Stockholmu, kde si někteří Čechoslováci na protest proti okupaci přelepili pěticípou hvězdu ve znaku páskou a poraženým soupeřům nepodali ruce.

"Ta doba dávno pominula. Oni si zkrátka zavzpomínali, je to jejich věc," tvrdí Bednář. "Dresy se mi líbily a nemíchal bych politiku s hokejem. Spíš mi vadí, že jsme s Ruskem prohráli," namítne další reprezentační legenda Bohuslav Ebermann. "Navíc Rusové si z nesouhlasných reakcí nebudou nic dělat. Je jim to jedno," přidává.

Jozef Golonka, někdejší kapitán národního mužstva Československa, sám potvrzuje, že kontroverzní reakce zaznamenal, ale nerozumí jim. "Byla to vzpomínka na začátky ruského hokeje, žádná politická záležitost. Ať si politici dělají svou práci a sportovci vítězí na svém poli," vyzývá.

A politické konotace nevidí ani bývalý brankář československé i české reprezentace a dnes viceprezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Petr Bříza. "V tuto chvíli je sport přece apolitický. Sovětský a ruský hokej slaví 75 let, vychovali spoustu světových hráčů," připomíná.

"Ty dresy jsou hokejový a hráčský symbol, nikoliv politický. Těžko se dá historie vymazat, nemůžou říct, že ti hráči hráli v bílých čistých dresech. Rusové mají svou vlastní historii, nepouštějme se do politické debaty. K osobnostem, jakými byli Tarasov, Tichonov, Larionov, Krutov a další, musíme mít velký respekt," podotýká Bříza.

Vlnu odporu, jež se na sociálních sítích zvedla, nechápe. "Sověti byli součástí IIHF, v tom dresu soutěžili na olympiádách. Je přirozené, že v retro dresech slavili výročí. Byla to oslava hokeje, akce organizovaná hokejovým svazem, s politikou to nemá nic společného," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy