V brněnském klášteře vystaví k Mendlovu jubileu vzácný Rubensův obraz

  11:14
Slavným obrazem od Petera Paula Rubense otevře Muzeum starobrněnského opatství novou stálou expozici Poklady kláštera. Obraz svatého Augustina visel přes sto let v Národní galerii v Praze, do Brna je zapůjčen na dva roky.

„Augustin kráčí po mořském břehu a potkává malé dítě, jež mušlí nalévá vodu z moře do důlku. Dítě mu říká: Dřív já přeleju celé moře do důlku, než ty přijdeš na tajemství Nejsvětější Trojice,“ přibližuje scénu ředitelka muzea Miriam Kolářová. 

Olej na plátně o rozměrech dva na 1,5 metru z první půle 17. století vznikl pro pražský kostel svatého Tomáše.

Rubens obraz světce namaloval přímo pro řád augustiniánů a podle odborníků ukazuje to nejlepší z jeho pozdní tvorby. 

„Život každého člověka je pouť a hledání, které nikdy nekončí. To je i příběh tohoto obrazu. Augustin byl nepokojný stejně jako Mendel. Chtěl víc a posouvat se dál. To je i důvod, proč jsme tento obraz chtěli mít v Brně,“ vysvětluje český provinciál řádu augustiniánů Juan Bautista Ignacio Provecho.

Pravidelný provoz muzeum zahájí 4. ledna. Cenný Rubensův obraz se tak stane součástí nejen oslav dvousetletého výročí narození brněnského opata a zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela v příštím roce, ale také 700 let od založení kláštera, které připadá na rok 2023. 

A nejde o jediné Rubensovo dílo v Brně. Ve sbírkách Moravské galerie je jeho obraz Hlava Medusy. 

Nová výstava v opravených prostorách kláštera na Mendlově náměstí kromě Rubense ukazuje i další plátna od vlámských autorů. V muzeu mají i jiné plány, chtějí ukázat další cenné obrazy ze sbírek augustiniánů a opravit Mendelův salon s předměty z jeho života.