Odborníci z univerzity vytiskli 3D model bývalé synagogy v Olomouci

  14:32
Podrobný plastový model bývalé synagogy v centru Olomouce, kterou v roce 1939 vypálili nacisté, vytvořili pomocí 3D tiskárny odborníci z katedry geoinformatiky přírodovědecké fakulty. Další práci už odvedou slévači, kteří vytvoří model pro odlití do bronzu.

Plastový model bývalé synagogy v Olomouci, kterou zničili nacisté, vytiskli přírodovědci z Univerzity Palackého na 3D tiskárně. Zleva: Radek Barvíř, Stanislav Popelka a Jan Brus. | foto: Vojtěch Duda Palackého univerzita Olomouc

Plastový prototyp z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci poslouží ve slévárně jako forma pro výrobu bronzového modelu synagogy, který bude stát na Palachově náměstí v Olomouci.

„Model synagogy vznikal na základě plánů nakreslených sochařem Jiřím Žlebkem v měřítku jedna ku jedné vůči plánovanému bronzovému modelu. Stanislav Popelka nejprve vytvořil model synagogy v digitální podobě, následně jsme ho s Radkem Barvířem rozdělili, vytiskli po částech a následně zkompletovali,“ uvedl Jan Brus z katedry geoinformatiky.

„Rozebraná plastová předloha bude převezena do slévárny, kde podle něj vytvoří matrici k odlití finálního modelu,“ popsala Šárka Chovancová z univerzity.

„Pro tvorbu modelů pomocí 3D tisku je jako výchozí materiál využívána tisková struna, která prochází tiskovou hlavou, kde je její termoplastický materiál taven do polotekutého stavu a následně nanášen na stavební podložku,“ popsal technologii výroby 3D modelu synagogy Jan Brus.

3D hodiny

Výroba plastového modelu olomoucké synagogy o rozměrech 100 krát 60 krát 91 centimetrů trvala 2 300 hodin, objekt se navíc skládá z padesáti dílů. Na projektu se podílí sochař Jiří Žlebek. Autorem základní studie celého památníku na Palachově náměstí je renomovaný architekt Michal Sborwitz.

Jako základ pro vizualizaci synagogy posloužily originální plány vídeňského architekta Jakoba Gartnera a četné dobové fotografie.

„Bronzový model synagogy bude instalován na Palachově náměstí. Plastovou předlohu vystavíme na Židovské obci Olomouc nebo například ve vhodných prostorách muzea. Domluvili jsme se na tom s Petrem Papouškem ze Židovské obce Olomouc,“ nastínil Jan Brus.

Židovská komunita začala o zřízení památníku na místě bývalé synagogy uvažovat v roce 2017 během rekonstrukce parkoviště poblíž Terezské brány v Olomouci.

Na pomník přispějí i dárci

Odborníci už svůj model představili také na olomoucké radnici. „Jsem moc rád, že jsme mohli Židovské obci Olomouc s tímto bohulibým záměrem pomoct. Naši bývalí spoluobčané, kterým holokaust vzal úplně všechno včetně života, si takovou důstojnou připomínku zaslouží,“ poznamenal olomoucký primátor Mirek Žbánek s tím, že město finančně podpořilo právě vytvoření 3D modelu.

Židovská obec Olomouc má příslib finančního daru od olomouckého rodáka Petera Briesse, který musel v dětství s rodiči z Olomouce utéct před nacisty.

„Celkové náklady na odlití bronzového modelu a postavení památníku ovšem budou ještě vyšší, proto investor ještě hledá další zdroje. Předpokládá se, že památník vznikne během příštího roku,“ popsal mluvčí města Michal Folta.

Olomoucká synagoga

Od počátku 19. století fungovala na předměstí Bělidlech v soukromém statku Fischelových (dnes dům Libušina ul. č. 9/č.p. 44) ortodoxní modlitebna, jež zde působila až do 30. let 20. století. Po uvolnění poměrů a nárůstu počtu Židů po po1ovině 19. stol. musela být zřízena modlitebna ve vnitřním městě. Pro uspokojení duchovních potřeb členů byla v letech 1895-1897 vystavěna synagoga v pásmu zrušených hradeb na tehdy vznikajícím náměstí Marie Terezie (dnešní Palachovo náměstí) podle projektu významného vídeňského architekta Jakoba Gartnera.