Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

O velké potopě psali dávno před biblí - kolébka civilizace z Mezopotámie

21.12.2021, 09:25 > Starověk

Sumerský národ se může pyšnit prvenstvím ve všech oblastech lidského života. Čím ovlivnil vývoj kultury, soudnictví i velkých celosvětových náboženství? V předchozích článcích o pokrokové civilizaci Sumerů jsme pojednávali o výčtu vynálezů, které umožnily těmto lidem vybudovat pokročilou civilizaci, bezkonkurenčně vládnoucí ve své době a oblasti. Přesuňme se nyní do dob již zavedené civilizace, jež má zajištěné všechny své základní potřeby, a tudíž má možnost rozvíjet se v oblastech společenského, duchovního a kulturního života.


Částečně zrekonstruovaný zikkurat, vybudovaný králem Ur-Nammu.
Částečně zrekonstruovaný zikkurat, vybudovaný králem Ur-Nammu. , Hardnfast, CC BY 3.0


Kultura

Jak by nejspíše každý očekával, kultura tehdejších dob byla pevně spjata s náboženstvím a duchovní filozofií lidu. Mnoho národů i kulturních směrů (například Řekové, Římané, a dokonce i určité pasáže v bibli) se inspirovalo právě sumerskými výtvory a jejich, tisíce let staré, počiny jsou známé dodnes. Civilizace vynikala v oblastech psané kultury (poezie, přísloví, eposy, hymny), hudby (nejstarší dochované písně na světě) a mnoha dalších oblastech (keramika, řečnické souboje, filozofie). Pár příkladů nejznámějších děl, obdivovaných dodnes:

• Epos o Gilgamešovi – nejstarší epické dílo světové literatury. Předmětem díla je příběh krále Gilgameše, snažícího se dosáhnout nesmrtelnosti.

• První předlohy biblických vyprávění – velká potopa, Babylonská věž, Rajská zahrada, stvoření člověka a několik dalších vyprávění.

• Nejstarší známá píseň na světě – sumerský Hymnus číslo 6 (píseň je k nalezení na youtube).

Tajemná Velká sfinga v Gíze

Tajemná Velká sfinga v Gíze

Velká sfinga v Gíze je jednou z nejtajemnějších staveb naší planety. Mnoho lidí má za to, že sfingu postavili stejní faraónové jako známé pyramidy v její blízkosti, sfinga je ale mnohem starší a tajuplnější.

... celý článek


Soudní systém

Sumerové jsou nám známí prvními zákoníky a soudními procesy na světě. V současné době máme povědomí o existenci několika spisů, určujících v menší či větší míře zakázané jednání a případné tresty za porušení těchto ustanovení.

Nejstarším známým zákoníkem je Zákoník Ur-nammu, vytvořený v dobách 2100 až 2050 před naším letopočtem. Sestává ze základního výčtu možných provinění, která by se dala chápat jako jakési rozšířené a nám známé „desatero přikázání“, přičemž drtivá většina trestů byla řešena pouze v podobě pokuty a jen hrstka nejzávažnějších činů znamenala smrt (tímto zákoníkem se inspiroval i mnohem známější a pozdější Chammurapiho zákoník). Jedním z provinění a následného trestu je například: „Pokud je člověk svědkem zločinu a při jeho objasňování se dopustí křivopřísežnictví, musí vyplatit patnáct šekelů stříbra.“


Tabulka se Zákoníkem Ur-nammu.
Tabulka se Zákoníkem Ur-nammu. , Istanbul Archaeology Museums, CC0


Náboženství

Sumeřané uctívali množství bohů, z nichž každý měl určitou úlohu. Jako v mnoha jiných oblastech, je i toto téma stále předmětem výzkumu, a tudíž o něm nemáme zdaleka kompletní představy (jestli někdy vůbec budeme mít). Hlavními bohy pro sumerský lid byli:

• An – bůh nebes.
• Enlil – bůh větru a deště.
• Enki – bůh vody a lidské kultury.
• Ninhursag – bohyně plodnosti.
• Utu – bůh Slunce a spravedlnosti.
• Nanna – bohyně Měsíce.

Výčet známých bohů je delší, avšak zmíněná jména jsou považována za nejvýraznější a nejuctívanější božstvo. Zajímavostí je, že obyvatelé Sumeru nevěřili v nebe a ráj považovali pouze za místo pro bohy. Podle jejich víry se lidé po smrti dostali na místo, zvané „Kur“, vedené bohyní Ereshkigal. Tato pláň měla být tmavým místem, hluboko pod zemí, zbaveným všech radostí, zejícím jen prázdnotou a jedinou stravou zde je suchý prach. Na tento rozsudek neměl vliv pozemský život, tudíž nezáleželo na špatnosti ani správnosti jednání během života.


Vyobrazení sumerských bohů.
Vyobrazení sumerských bohů. , Nic McPhee from Morris, Minnesota, USA, CC BY-SA 2.0


Do dnešní doby se snažíme získat i zachránit co nejvíce informací o tomto národu, který v tak ohromné míře ovlivnil budoucí civilizaci. Práce je to samozřejmě náročná a většina důkazů je již nezvratně zničená působením nezastavitelného času. V posledním článku o této civilizaci se budeme věnovat jejímu zániku a jejím nástupcům.


Zdroj: History.com, wikipedia.org, Historie začíná v Sumeru (S. N. Kramer).
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Železná armáda Asýrie - nepřátele stažené z kůže věšeli na ulicích dobytých měst Železná armáda Asýrie - nepřátele stažené z kůže věšeli na ulicích dobytých měst
Legendární Babylon – z největšího a nejbohatšího města světa zbyly jen ruiny Legendární Babylon – z největšího a nejbohatšího města světa zbyly jen ruiny
Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm Podivná víra: svět je sýr a Bůh i lidé červi v něm


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít