Museli jsme řešit krizové situace, třeba kolizi s meteoritem, popsali studenti simulovanou misi na Mars

21. prosinec 2021

Hvězdárna Vyškov uspořádala nejdelší studentský simulovaný let na Mars v Evropě. Eva a Martin se dostali do pětičlenné posádky. Jak to všechno probíhalo?

Asi každý někdy zatoužil podívat se v raketě do vesmíru. A proč se nevypravit rovnou na planetu Mars? Jaké by to asi bylo? To si mohli vyzkoušet zájemci na simulované, tedy „jako“, misi, která se odehrála ve speciálním simulátoru ve vyškovské hvězdárně. Byl to nejdelší studentský simulovaný let na rudou planetu v Evropě. Petr Ševčík si pozval dva účastníky – Evu Müllerovou a Martina Čmelu.

Čtyři dny nabyté experimenty

Na prostoru ne větším než 25 m² se celé čtyři dny tísnilo pět členů posádky. Na palubě opravdové lodi by totiž také nebylo moc místa. Během simulované mise museli vybraní studenti plnit různé úkoly, jako by opravdu letěli vesmírem. Prováděli tak spoustu experimentů, sledovali hodnoty na monitorech a psali různé protokoly.

Pracovali tedy jako skuteční astronauté. Na nudu neměli čas. „Nenudili jsme se,“ potvrzuje Eva. „Měli jsme pořád co na práci. Dělali jsme experimenty, točili videa, řešili jsme krizové situace. Jako když nám do lodi narazil meteorit a my ji museli jít zalepit.“

Jak probíhal výběr astronautů

Kontakt s okolním světem měli jen velmi omezený, stejně jako v reálné raketě. Všechno jídlo se muselo připravit předem. Jedli tak trvanlivé potraviny a hotovky, které stačilo jen ohřát.

Aby se do projektu mohli zapojit, museli se přihlásit a projít výběrovým řízením. „Proběhlo domácí projektové kolo,“ popisuje Martin. „Museli jsme vypracovat experiment podle odbornosti, kterou jsme si vybrali.  V expedici je totiž pět odborností: fyzik, inženýr, konstruktér, biolog a popularizátor.“

Měsíc by stačil

Eva s Martinem v projektu obstáli a úspěšně ho celý absolvovali. Mají teď cennou zkušenost. „Letět do vesmíru byl vždycky můj sen,“ říká sympatická studentka. „Nevím ale, jestli bych po téhle zkušenosti chtěla úplně až na Mars. Asi by mi stačilo jen na Měsíc,“ uzavírá se smíchem. Skutečný let na rudou planetu by totiž trval půl roku.

Jakou funkci na lodi Martin a Eva zastávali? A lezla si někdy posádka na nervy? Poslechněte si celý rozhovor.  

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Petr Ševčík , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související