Pro děti

Nejlepší dudlíky pro novorozence: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší dudlíky Mezi rodiči existují tací, kteří dudlíky vítají s nadšením, jiní je přijímají spíše vlažně, někteří vůči nim mají i vysloveně výhrady. Totéž vlastně platí i pro děti či miminka samotná. Obvykle se však tato pomůcka nakonec nějakým způsobem do prvních let života člověka přece jen zařadí. Přinejmenším v zájmu ochrany duševního zdraví rodičů a širokého okolí.

Není žádných pochyb o tom, že dudlík je téměř symbolickou součástí raného dětství. Neznamená to však, že bychom k němu měli přistupovat jako k samozřejmosti. Ať už se na rodičovství teprve připravujete, nebo jste v „plném běhu“, jistě vám může přijít vhod náš dnešní článek. Pojali jsme ho jako komplexního průvodce světem dětí a jejich dudlíků. Samozřejmě vám poradíme, jak vybrat nejlepší dudlík pro novorozence nebo i kojence či batole. Kromě toho se však budeme věnovat i dalším důležitým otázkám.

Je dudlík pro dítě zdravý či výhodný? Jaké jsou výhody a nevýhody jeho používání? Jaký má vliv na kojení? Jak dudlík používat, starat se o něj? Kdy by se už dítě mělo obejít bez něj a jak má probíhat šetrné odvykání? To a ještě mnoho dalšího se dnes dozvíte. Kromě toho se však budeme věnovat samotným parametrům dudlíku a aspektům výběru. Tvaru, velikosti, materiálovému zpracování a tak dále. Nezapomeneme ani na faktory, jako je cena anebo značka.

Jako vždy jsme navíc sestavili i žebříček, ve kterém najdete konkrétní nejoblíbenější a nejlepší výrobky současnosti. Řídili jsme se přitom podle parametrů kvality, prodejnosti, hodnocení, odborných testů i uživatelských recenzí. Recenze dudlíků ostatně mohou při výběru značně prospět i vám. Pamatujte však, že každé dítě je jiné – a co některé odmítá, jiné si může naopak zamilovat.

Nejlepší dudlíky na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Bibs Colour dudlíky
Nejlepší, náš vítěz
✔️ Velká klasika (50 let na trhu)
✔️ 2 ks v balení
✔️ Vyrobeno ze 100% kaučuku
✔️ Vyrobeno v Dánsku (Evropě)
📌 od 220 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2MAM Dudlík AIR NIGHT
✔️ Vhodný od 6m+
✔️ Materiál sosáku = silikon
✔️ Dudlík za tmy svítí
📌 od 150 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Curaprox Bio Functional
Ortodontický dudlík
✔️ Se sterilizačním boxem
✔️ Pro děti od narození do 7 měsíců
✔️ Větrání = zamezuje vzniku opruzenin a ekzémů
✔️ 2 ks v balení
📌 od 520 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4HEVEA Kulatý dudlík
Čistě přírodní
✔️ Vhodný od 3 do 36 měsíců
✔️ 100% rostlinný s přírodními pigmenty
✔️ Dudlíky HEVEA jsou kompostovatelné
📌 od 230 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5LOVI Dudlík Stardust
Oblíbený
✔️ Krásný design, vyroben ze silikonu
✔️ Velikosti 0-3, 3-6, 6-18 měsíců a 18+
✔️ 2 ks v balení
📌 od 180 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6AVENT Dudlík Ultra Air
✔️ Různé velikosti v prodeji
✔️ Ortodontický, stlačitelný a symetrický sosák
✔️ Box na dudlíky pro sterilizaci
✔️ 2 ks v balení
📌 od 230 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat dudlík pro novorozence?

Výběr dudlíku pochopitelně nemusí být nijak náročná záležitost. Často nakonec v praxi rozhodují preference dítěte. Není vůbec neobvyklé, že dítě si určitý dudlík oblíbí a jiné zkrátka nechce. Racionální argumentací o kvalitě alternativy ho pak rodiče obvykle kupodivu nepřesvědčí. Přesto je dobré mít přehled o tom, co vaše dítě používá dennodenně a nakolik to splňuje nároky na bezpečnost, hygienu, zdravotní nezávadnost a podobně. Je vhodné začít hned od začátku dítě „zásobovat“ dudlíky, které jsou kvalitní a odpovídají současným vyšším standardům.

Dudlík: ano, nebo ne?

Spousta rodičů má jasno – často už před narozením dítěte. Bez dudlíku to nejde. Berou ho jako samozřejmou a nezbytnou součást novorozeneckého, potažmo kojeneckého a batolecího věku. Musí tomu tak ale opravdu být? Je dudlík nezpochybnitelně výhodným pomocníkem ve všech ohledech, nebo má i své mouchy?

Otázky o výhodách a nevýhodách dudlíku, jeho prospěšnosti či úskalí jeho používání jsou velmi diskutované a složité téma. Ve prospěch dudlíku například mluví především fakt, že dítě je s ním klidnější, spokojenější, věnuje se činnosti, která je mu přirozená. To přináší benefity nejen dítěti, ale i rodičům. Permanentní nervy a stres v rodinném prostředí jsou zajisté větší zlo než drobné šidítko.

Dudlík i podle pediatrů může u novorozence a kojence zmírňovat napětí a stres. Může dokonce pomoci utlumit bolest nebo pomáhat usnout či navázat na spánek při nenadálém probuzení. Rodičům dá dudlík více času a klidu na vykonání potřebných činností. Ať už je to příprava jídla, oblečení nebo cokoli jiného.

Dudlík, spánek a SIDS

Velmi důležitým tématem je vliv dudlíku na spánek, ale i riziko obávaného syndromu náhlého úmrtí kojence. Četné studie prokázaly, že dudlík pomáhá ke snížení rizika SIDS. Mechanismus ještě není zcela jasný. Pravděpodobně za to může kombinace více faktorů, například jiná poloha jazyka. Taky však paradoxně fakt, že dítě s dudlíkem obvykle spí méně hlubokým spánkem. Snadněji se probudí.

Dudlík v šestinedělí

Existují určité rozpory ohledně toho, zda dávat novorozenci dudlík již v prvních dnech života. Někteří mají proti tomuto výhrady. Dudlíky se však běžně v porodnicích používají. Důležité jsou u předčasně narozených dětí. Jediný významnější rozpor, pokud jde o dávání dudlíků novorozencům, se týká kojení – viz níže.

Sladký dudlík

Dříve bylo častým zvykem namáčet dudlík v nějakém sladkém roztoku či např. medu. Úmyslem bylo zřejmě zvýšení „účinnosti“. Toto počínání nelze doporučit. Jednak studie neprokázaly, že by oslazený dudlík fungoval v některém aspektu lépe než obyčejný, za druhé je zbytečné/nevhodné malému dítěti podávat sacharidy v jiné podobě než v mateřském mléce.

V pozdějším věku – při růstu zoubků a přechodu na běžnou stravu – může mít toto počínání i jiné negativní dopady. Významně větší riziko zubního kazu, návyk na sladké, který může vést i k problémům s váhou a dalším zdravotním potížím.

Dudlík a kojení

Zatím jsme snesli argumenty hovořící spíše ve prospěch používání dudlíku. Ale jsou i nějaké opačné? Zřejmě nejvážnější protiargumenty se týkají oblasti kojení. Zdá se, že používání dudlíku je statisticky spojeno s vyšším výskytem dřívějšího odstavení od kojení a přechodu na jinou stravu. Dudlík může kojení i poněkud ztížit vzhledem k odlišné technice sání.

Přesto se odborníci proti dudlíkům nevymezují. Jejich výhody jsou stále významné. Mezi dudlíkem a časnějším odstavením navíc zatím existuje spíše korelace než očividná kauzalita. Setkat se však můžete s doporučením odložit použití dudlíku o měsíc až dva na dobu, kdy už má dítě lépe zažitou techniku sání z prsu. Jde však skutečně spíše jen o jeden z možných přístupů než široce přijímaný fundamentální postoj odborné veřejnosti.

Zuby a zánět středního ucha

Mezi další nevýhody dudlíku patří například statisticky zvýšené riziko zánětu středního ucha a obecně zvýšené riziko přenosu infekcí. Zejména při nedodržování hygienických zásad používání a údržby dudlíku.

Ještě významnějším tématem jsou však zuby. Studie zatím neukázaly, že by dudlík měl vliv na vyšší kazivost (pokud není namáčen v něčem sladkém), což je dobrá zpráva. Úskalí se týká spíše obecného vývoje dentice.

Je poměrně dobře prokázáno, že časté používání dudlíku – zejména do vyššího věku – může mít vliv na vznik malokluze – špatného postavení zubů. I tento problém lze však kompenzovat. Kromě rozumného používání dudlíku do přiměřeného věku pomůže i pořízení dudlíku ortodontického tvaru (viz níže).

Vnucování dudlíku

Někteří rodiče dudlík vnímají spíš jako užitečné „menší zlo“, ale jsou i tací, kteří šidítko dítěti aktivně vnucují. Tento přístup není vhodný – zejména pak ne v prvních týdnech života a po cca půl roce života, kdy už by naopak mělo dítě dudlík spíš odkládat. Rovněž není vhodné dítěti vkládat dudlík zpět do úst, pokud mu např. vypadne během spánku.

Dudlík vs. palec

Nestačil by dítěti jako šidítko vlastní palec? Podle odborníků je lepší nabídnout ratolesti přece jen dudlík. Lépe se od něj odvyká a vehementní cucání palce může mít ještě výraznější negativní vliv na vývoj zubů.

Kolik dudlíků mít?

Před narozením dítěte se příliš nevyplatí dělat velkou zásobu dudlíků. Pořiďte např. dva až tři kvalitní a dejte dítěti na výběr. Ani později není potřeba mít plnou krabici různých dudlíků. Opět běžně vystačíte se zásobou čítající zhruba dva až čtyři kusy.

Kdy dítě od dudlíku odnaučit?

Názory na toto téma nejsou úplně jednotné. Někteří odborníci razí velmi časné odnaučování ve věku od cca 6. měsíců, častější zmiňovanou hranicí je cca 1 rok. V praxi mnoho dětí používá dudlík i výrazně déle. Je třeba zvolit i individuální přístup, optimálně situaci i konzultovat se svým pediatrem. Nejpozději kolem druhého roku dítěte je už však nejvyšší čas začít na odstranění dudlíku velmi aktivně pracovat.

Jak odnaučit dítě od dudlíku?

Situace se velmi různí. Některé děti se vzdají dudlíku celkem bez problému, třeba i samy. Častěji lze však počítat s tím, že odvykání bude náročnější. Není vhodné na dítě tlačit, nebo se dokonce zlobit či ho za dudlík trestat nebo kárat.

Rovněž je potřeba přihlédnout k psychickému i fyzickému stavu dítěte. Pokud je nemocné, trápí ho bolesti (rostoucí zoubek), náročné situace (např. narození sourozence) nebo je zkrátka ve špatném rozpoložení, má smysl odložit odvykání na lepší čas. Odvykání vyžaduje hodně trpělivost, mělo by se obejít bez nátlaku. Rozhodně není nutné, aby dítě odložilo dudlík ze dne na den.

Základní požadavky na kvalitu a pravidla používání

  • Dudlík kupujte vždy kvalitní, z ověřeného zdroje. Ujistěte se o zdravotní nezávadnosti materiálů. Zejména o tom, že dudlík neobsahuje BPA (bisfenol A obsažený v některých plastech).
  • Dudlík dítěti nabízejte, nevnucujte.
  • Používání různých klipů, přívěsků a šňůrek zvyšuje bezpečnostní rizika používání dudlíku. Hrozit může spolknutí některých oddělitelných částí, či dokonce škrcení.
  • Dudlík před prvním použitím sterilizujte (např. vyvařením). Před podáním oplachujte studenou vodou.
  • Náhradní dudlíky uchovávejte ve vhodné uzavíratelné (vzduchotěsné) nádobě.
  • Dudlík je jako kartáček na zuby! Nikdy by se neměl dostat do úst jiné osobě/dítěti, než tomu kterému patří.
  • Dudlík nikdy nenamáčejte do žádných sladkých roztoků, medů ani ničeho jiného.
  • Dudlík používejte v souladu s návodem k použití.

Údržba a výměna dudlíku

Dudlík je potřeba sterilizovat před prvním použitím a potom v určité frekvenci pravidelně. Sterilizaci lze provádět vyvařením ve vodě (pochopitelně ve zcela čistém hrnci či nádobě), zahřátím v mikrovlnné troubě nebo použitím speciálních sterilizátorů. Vždy čtěte i návod k použití, kde je přesný postup sterilizace a jednotlivé možnosti či omezení.

Velikost dudlíku

Velikost dudlíku je rozhodně třeba brát v potaz. Právě nevhodná velikost může zvýšit některá rizika, o kterých jsme mluvili výše. Zejména riziko špatného vývoje zubů. Zvýšená rizikovost se vztahuje na příliš velké, ale stejně tak i příliš malé dudlíky. Pokud by vás napadlo, že pořídíte menší dudlík coby např. prevenci dentálních problémů, rozhodně to takto nefunguje.

Existuje více variant velikostí. Rozpětí je většinou značné. Běžné jsou dudlíky od 0 do 6 měsíců, od 6 měsíců do 18 a i od 18 měsíců. Taky můžete narazit na různé speciální novorozenecké dudlíky či dudlíky pro předčasně narozené děti a děti s nižší porodní váhou apod. Zvolte adekvátní velikost.

Tvar kotouče a savičky

Tvar je rovněž velmi důležitý faktor výběru. Zaměřte se na savičku i na kotouč, tedy na „dudlací“ část i tu, na které je připevněna. Savička je nabízena především ve třech provedeních:

  • Kulatý tvar – Klasická varianta, která už nemá tak neotřesitelnou pozici. Některé děti ji mohou stále preferovat. Existují však i modernější alternativy.
  • Symetrický/fyziologický tvar – Je plošší, ke kořeni savičky se zužuje. Tento tvar má imitovat sání z bradavky. Je symetrický, takže dudlík nemá horní/spodní stranu. Tyto dudlíky dnes patří mezi nejpoužívanější a dětmi bývají velmi dobře přijímané.
  • Ortodontický tvar – Speciální asymetrický tvar, kdy zaoblený konec savičky směřuje vzhůru. Tento tvar má zajistit vhodné postavení jazyka a omezit negativní dopady na vývoj zubů. Dnes jde o velmi používaný typ.

Záleží i na tvaru kotouče, na kterém je savička připevněna? Kotouče mohou mít nejčastěji tvar osmičky (ležaté), motýlkovitý či kruhový nebo i jiný tvar. Důležité je, aby byl kotouč dost velký a zabránilo se uvíznutí dudlíku v ústech. Tomu poněkud lépe brání např. právě osmičkový tvar.

Přesto se může někdy stát, že dítě skutečně dostane celý dudlík do úst. Pro tento případ mají být v kotoučích otvory. Tyto otvory umožní lepší přívod vzduchu. Dalším důvodem je ventilace. Když dítě dudlá, vzduch otvory lépe proudí k ústům a je zde menší riziko různých opruzenin a vyrážek. Otvory v kotouči tedy nejsou jen estetické, ale funkční – a je lepší pořizovat dudlík s výraznějšími otvory.

Materiálové zpracování

Zatímco kotouč dudlíku bývá typicky plastový a podstatná je především zdravotní nezávadnost daného plastu, u savičky jsou rozdíly. Vyrábějí se především latexové a silikonové savičky. Latex bývá žlutohnědý, výrazněji elastický. Silikon je průhledný a pevnější, tvrdší.

Latex může být díky měkkosti lépe přijímán nejmenšími dětmi. Hůře se však vyvařuje, má specifickou chuť, kterou si některé děti oblíbí a jiné odradí.

Lékařský silikon je tužší, zcela hypoalergenní, snadno se vyvařuje a udržuje v čistotě, je hygieničtější. Nemá žádnou chuť ani zbarvení. Mívá obecně delší životnost.

VIDEO

Ceny dudlíků

Kolik stojí kvalitní dudlíky? Pojďme se podívat na základní cenové relace.

Dudlíky do 50 Kč

Velmi levný dudlík lze pořídit i pod 50 Kč. Půjde vesměs o latexové modely, velmi jednoduché, základní. Materiál kotouče ani savičky nemusí být příliš kvalitní, je třeba ověřit zdravotní nezávadnost.

Dudlíky do 150 Kč

V ceně mezi cca 70 až 120 Kč za kus se pohybuje valná část kvalitních, oblíbených současných dudlíků. Vybrat si lze nejrůznější tvary a provedení.

Dudlíky nad 150 Kč

Spíše balení po dvou a více kusech. Sady dudlíků jsou obecně oblíbenější než nakupování po jednotlivých kouscích. Většinou je výhodnější i cena.

Nejlepší značky dudlíků pro novorozence

Které značky dudlíků jsou osvědčené, nabízejí kvalitu, nezávadnost, velký výběr nebo jiné výhody?

  • Canpol Babies – Velmi populární značka dětského vybavení. Vynikající výběr. Různé typy i tvary. Velmi vysoká kvalita. Dobrá volba.
  • Suavinex – Obrovský výběr dudlíků od velmi levných po drahé. Nejrůznější provedení.
  • Bibs – Jednoduché, kruhové dudlíky Bibs patří dnes k velmi populárním a dobře hodnoceným.
  • Nuk – Cenově dostupnější a zároveň kvalitní dudlíky. Značka je osvědčená a oblíbená.
ProduktInfoHodnocení
#1Bibs Colour dudlíky
Nejlepší, náš vítěz
✔️ Velká klasika (50 let na trhu)
✔️ 2 ks v balení
✔️ Vyrobeno ze 100% kaučuku
✔️ Vyrobeno v Dánsku (Evropě)
📌 od 220 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2MAM Dudlík AIR NIGHT
✔️ Vhodný od 6m+
✔️ Materiál sosáku = silikon
✔️ Dudlík za tmy svítí
📌 od 150 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Curaprox Bio Functional
Ortodontický dudlík
✔️ Se sterilizačním boxem
✔️ Pro děti od narození do 7 měsíců
✔️ Větrání = zamezuje vzniku opruzenin a ekzémů
✔️ 2 ks v balení
📌 od 520 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4HEVEA Kulatý dudlík
Čistě přírodní
✔️ Vhodný od 3 do 36 měsíců
✔️ 100% rostlinný s přírodními pigmenty
✔️ Dudlíky HEVEA jsou kompostovatelné
📌 od 230 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5LOVI Dudlík Stardust
Oblíbený
✔️ Krásný design, vyroben ze silikonu
✔️ Velikosti 0-3, 3-6, 6-18 měsíců a 18+
✔️ 2 ks v balení
📌 od 180 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6AVENT Dudlík Ultra Air
✔️ Různé velikosti v prodeji
✔️ Ortodontický, stlačitelný a symetrický sosák
✔️ Box na dudlíky pro sterilizaci
✔️ 2 ks v balení
📌 od 230 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení