Pohřeb Josipa Tita byl velkou událostí.
Josip Broz Tito byl slavným jugoslávským vůdcem.
Josip Broz Tito byl slavným jugoslávským vůdcem.
Josip Broz Tito byl slavným jugoslávským vůdcem.
Josip Broz Tito byl slavným jugoslávským vůdcem.
20
Fotogalerie

Josip Broz Tito: Podivuhodná kariéra a nevšední osobní život

Josip Broz Tito byl šéf jugoslávských komunistů, který se stal symbolem boje proti nacistické okupaci v zemi. Po válce byl na 35 let prakticky neomezeným vládcem Jugoslávie. Už od mládí bojoval ve válkách. A to nejenom v těch se zbraněmi, ale také v těch, které vedl se svými manželkami. A že jich bylo...

Tito se narodil do poměrně chudé rodiny a už od dětství musel tvrdě pracovat. Vystřídal několik povolání, ale až ve svých 21 letech se dostal do armády. V 1. světové válce bojoval za Rakousko - Uhersko. A byl velmi šikovný. Později se ale o tomto období nezmiňoval. Nehrálo mu to do karet. Chtěl se totiž prosadit u komunistů.

Během 2. světové války Tito vedl jugoslávský protinacistický odboj a na konci války odboj společně s ruskou armádou osvobodil Bělehrad. Tito se stal okamžitě vůdcem státu. A byl jím 35 let. Za tu dobu se toho stalo v zemi mnoho. A nejenom tam. I v Titově osobním životě. Měl několik manželek a osudových lásek, které mu zamotaly hlavu.

Svou první ženu, Pelagiju Bělousovou poznal v Rusku. Pomáhala mu s úkrytem, když utekl z tábora pro válečné zajatce za 1. světové války. Když se brali, bylo jemu sedmadvacet a jí patnáct. Čtyři děti jim zemřely brzy po narození, přežil jen syn Žarko (1924-1995). 

Jeho druhou ženou byla Němka Johanna Ana Koenigová. V roce 1935 se jí podařilo dostat do Moskvy, kde pobývala pod jménem Lucía Bauer v hotelu Lux. Tady se s ní Tito seznámil a byla to láska na první pohled. Lucía byla důvodem rozvodu s první manželkou. Tito si pak Lucíu v roce 1936 vzal. Brzy poté však byla zatčena jako německá špionka a zastřelena. 

Třetí Titovou ženou byla komunistka ze Slovinska Herta Haas. S Titem se seznámila při ilegální činnosti v Paříži v roce 1937, vzali se v roce 1940. O rok později porodila Titovi druhého syna Miša, který žije dodnes. I tento vztah však skončil rozpadem kvůli jiné ženě. Tito měl totiž poměr se svou osobní sekretářkou Davorjankou Paunovič.

Davorjanka byla Titova další osudová láska. Nikdy se však nevzali. Vztah ani netrval příliš dlouho. Davorjanka onemocněla a v roce 1946 zemřela. Pohřbena byla na své přání v zahradě Bílého dvora v Bělehradě.

Poslední Titovou ženou byla Jovanka Broz (rodným jménem Budisavljevič). I s ní se Tito seznámil v partyzánských kruzích, vzali se v roce 1952 a vydrželi spolu až do jeho smrti v roce 1980. Jejich vztah byl plný emocí i nevěr, které byly často propírány i na veřejnosti. Jovanka žila poslední tři roky od svého manžela odděleně, po jeho smrti a rozpadu Jugoslávie dožívala v ústraní a chudobě. Zemřela v roce 2010 a je pohřbena vedle svého muže v tzv. Domě květin v Bělehradě.