Hlavní obsah

Osud sudích ze spisů určí etická komise. Derby možná se zahraničním rozhodčím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Terčem kritiky se ve finiši podzimu stávali fotbaloví rozhodčí v nejvyšší tuzemské soutěži. V součtu s postupným zveřejňováním odposlechů z korupční aféry Romana Berbra tak obraz sudích značně utrpěl. „Kluby si pochvalují, že řízení zápasů není tendenční," hájí muže v černém Radek Příhoda, šéf komise rozhodčích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený Martin Fillo z Baníku Ostrava a rozhodčí Ondřej Pechanec.

Článek

„Výkony sudích během podzimu nebyly špatné. Jasně, vždy to může být lepší. Ale máme hodně mladých sudích. A potřebujeme čas, aby nabrali zkušenosti," hájí rozhodcovský sbor Radek Příhoda, sám bývalý mezinárodní rozhodčí.

Po nástupu do funkce se během podzimu musel vypořádat se stínem korupčního skandálu z minulých sezon, kdy byl místopředsedou a skrytým vládcem fotbalového prostředí Roman Berbr. „Je jasné, že tohle všechno kredit sudích sráží," krčí smířlivě rameny Příhoda.

A aby neměl starostí málo, musí se děsit možných dopadů na listinu pro jarní pokračování nejvyšší soutěže, protože ve spisech figurují samozřejmě i jména rozhodčích.

„Jména, která se objevila ve spisech, jsme v závěru podzimu nenasazovali. Přesný počet ani konkrétní další jména neznám. Každopádně budeme plně respektovat etickou komisi. Vlastně ani nepotřebujeme vědět jména, stačí nám znát počet lidí, s nimiž už nemůžeme počítat," naznačuje Příhoda, že rozhodcovský sbor pochopitelně může doznat vlivem odposlechů změn.

„Už jsme si vytipovali čtyři až osm rozhodčích z ČFL a MSFL, které posuneme do profesionálního fotbalu. Chceme proces okysličení listiny urychlit. Je jasné, že v jejich výkonech byly chyby. Ale se zkušenostmi budou ubývat," přiznal Příhoda, že s dopady temného období minulých sezon počítá.

Nevyloučil přitom, že v průběhu jara při vypjatých zápasech elitních týmů sáhne po sudích ze zahraničí.

„Deset let jsme neměli tak atraktivní ligu, kdy jsou čtyři týmy na špičce tak vyrovnané, což je samozřejmě skvělé pro fanoušky, ale z hlediska rozhodčích to přináší obrovský tlak. I proto nevylučuji, že bychom na ostře sledované zápasy typu derby Sparty se Slavií využili zahraniční rozhodčí. Ale je jasné, že je to dvojsečné. Když nebudou pískat naši sudí, těžko získají zkušenosti," řekl Příhoda, který pro jaro nemůže počítat s Ondřejem Pechancem.

Zkušený rozhodčí z mezinárodní listiny se rozhodl ukončit kariéru. „Jeho důvodem je vyčerpanost fotbalovým prostředím," vysvětlil šéf komise rozhodčích.

Reklama