Babské rady, které pomohou s různými vánočními nehodami

img

Na babské rady se obracejí lidé i v jednadvacátém století. Jsou to lety osvědčené postupy a nemusí se týkat výhradně jen lidového léčitelství. Víte například, jak si poradit s takovými vánočními nehodami? Může se jich vyskytnout skutečně celá řada. A babičky vám je pomohou vyřešit.

I když dáte na babské rady, co se týká řešení nejrůznějších vánočních nehod, neváhejte s návštěvou lékaře, pokud je situace skutečně vážná. Ne vždy se musí domácí řešení vyplatit a leckdy situaci zhorší. Ve zkratce řečeno, berte dávné rady babiček pouze jako doporučení v lehčích případech.

Babské rady a vánoční nehody: Jak uvolnit zapíchnutou rybí kost v hrdle?

Možná jste již kdysi dávno slyšeli od svých rodičů či prarodičů, že zapíchnutou rybí kost v hrdle se můžete pokusit uvolnit pomocí chlebové střídky, kterou dostatečně rozžvýkáte a spolknete. Na pečivo by se totiž měla kůstka nabalit a vy ji tak snadno spolknete bez jakýchkoliv jiných komplikací. I babské rady o něčem takovém hovoří. Pomoci může třeba i konzumace kysaného zelí nebo vařené brambory. Zkusit však můžete i šťávu z citronu, jejíž přiměřené množství vypijete. Tento způsob je však poněkud nepříjemný kvůli kyselosti nápoje. Pakliže kůstka zavazí v krku nadále, zajeďte raději na pohotovost.

Čtěte také:

Babiččiny rady a vše kolem nich. Mýty versus fakta

Babské rady a vánoční nehody: Poranění oka při smažení řízků

Před štědrovečerním hodováním se kdekdo pouští do smažení řízků. Tento kulinářský počin se však nemusí obejít bez poranění očí horkým prskajícím olejem. Preventivně si tedy zrak chraňte dostatečným odstupem od pánve nebo třeba brýlemi, pokud je běžně nosíte. V případě, že se rozpálený tuk do vašeho oka dostane, ihned jednejte! Nic složitého nevymýšlejte, jděte k umyvadlu a oko vypláchněte studenou vodou. Je to podobné, jako byste se opařili na kůži. Babské rady ovšem sází i na použití studeného heřmánkového odvaru, který dokáže též podrážděné oko zklidnit. Dobré jsou i umělé slzy. Avšak myslete opět na to, že váhat s návštěvou lékaře při rozsáhlém zdravotním problému, je rizikové! 

Při zdobení vysokých stromků buďte opatrní. Můžete ztratit snadno rovnováhu na štaflích a způsobit si úraz.

Babské rady a vánoční nehody: Pálení žáhy či nevolnost po konzumaci opulentní večeře

Ruku na srdce, není snad člověka, který by si o Vánocích upíral dobroty v podobě bramborového salátu, řízků či cukroví. A když to vše završíte notnou dávkou různorodého alkoholu, může být problém na světě. Zdravotní obtíže typu: pálení žáhy, nevolnost či dokonce průjem, nejsou o svátcích nikterak neobvyklé. Může za to zvýšený příjem tučných jídel, které podráždí žlučník. Babské rady se obrací na užití bylinkových čajů. V momentu, kdy jsou vaše obtíže mírného charakteru, vsaďte třeba na mátový výluh bez cukru nebo ten z čerstvého zázvoru. Tyto nápoje dokážou zklidnit žaludek. Dobře zapůsobí konkrétně na pálení žáhy i sklenice vlažné vody s dvěma lžičkami jablečného octa. Skvělým „lékem“ pak bude i řádně tažený kuřecí vývar. Průjem řešte dietou (vývary, suchary, piškoty apod.), dostatečnou hydratací (černý či bylinný čaj, voda) a nasaďte běžně prodejné medikamenty, jako je živočišné uhlí nebo Endiaron. Jestliže nedojde k zlepšení, vyhledejte lékařskou pomoc.

Babské rady a vánoční nehody: Pohmožděniny způsobené pádem ze štaflí

Nezřídka kdy dochází k vánočním nehodám i během samotného zdobení stromečku. V případě, že je velmi vysoký, lidé používají štafle k věšení ozdob. Když se k tomu přidá ztráta rovnováhy, neštěstí v podobě pohmožděnin či dokonce zlomenin je na světě. Nehrňte se tedy do takových činností sami a pořádejte někoho z rodiny, aby vám raději štafle pojistil a držel je. Pokud přeci jen k úrazu dojde, zhodnoťte situaci pečlivě a nic nepodceňte. Babské rady sice doporučují lehké pohmožděniny léčit obklady s mírně poklepanými jitrocelovými listy či s pokrájenou čerstvou cibulí, jenže nikdy nemůžete tušit, zda s pohmožděním není spojená třeba i nepatrná zlomenina. Ta pak vyžaduje lékařské ošetření!

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.