SPORTOVEC ROKU 2021? Lukáš Krpálek coby vítěz z LOH v Tokiu a basketbalisté ČR hrající tamtéž

Slavnostní vyhlášení výsledků novinářské ankety Sportovec roku 2021 probíhalo narozdíl od vyhlašování v roce 2020 trochu v uvolněnější atmosféře ovšem s respirátory před ústy a nosy účastníků. Diváci u televizorů sledovali ve středu 22. prosince 2021 vyhlášení trochu zprostředkované,ale i oni se dozvěděli, co se tušilo a to pořadí deseti nejlepších sportovců, pořadí  tři nejúspěšnější kolektivů, Sportovní legendu a vítěze kategorie Oddanost sportu a ještě pořadí tří nejlepších juniorů, kteří všichni převzali svá ocenění v rámci pořadu Sportovec roku 2021.

V 63.ročníku odborné ankety Sportovec roku, vyhlašované Klubem sportovních novinářů, přispělo svými hlasy 256 žurnalistů.

Titul Sportovec roku 2021 získal olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

Druhé místo získala Barbora Krejčíková, která vyhrála pařížský grandslam a další dva turnaje WTA.

Vodní slalomář Jiří Prskavec, který vybojoval zlatou medaili na OH, skončil v anketě třetí.

Na celkově čtvrtém místě se umístil další držitel  olympijského zlata, střelec Jiří Lipták. Páté místo získaly společně tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které ve čtyřhře vyhrály olympijský turnaj, Roland Garros a Turnaj mistryň.

Šestou příčku obsadila mistryně světa, biatlonistka Markéta Davidová.

Sedmý byl fotbalista Patrik Schick.

Osmé místo získal úspěšný střelec, stříbrný z OH, David Kostelecký.

Devátý byl oštěpař Jakub Vadlejch, který si také přivezl z OH stříbrnou medaili.

A desátou příčku získala úspěšná lyžařka a snowboardistka v jednom, Ester Ledecká.

Sportovní legendou se stal Vítězslav Mácha, který získal v roce 1972 zlatou olympijskou medaili v řecko-římském zápase a je také držitelem dvou titulů mistra světa.

Kolektivem roku 2021 se stala česká basketbalová reprezentace mužů.

Druhou příčku získal český reprezentační fotbalový tým.

Bronzový stupínek vybojovala česká hokejová reprezentace žen.

Druhým rokem se uděluje trofej za „Oddanost sportu“ pod záštitou Národní sportovní agentury. Letošním držitelem se stal Aleš Suk. Pedagog a trenér mládeže, který se již více než 55 let se aktivně věnuje rozvoji klasického lyžování v Podkrkonoší, trénuje mladé lyžaře, aktivně vede klub historického lyžování a organizuje akce s tím spojené. Rovněž buduje Krkonošské  muzeum lyžování ve Vrchlabí. Pochází z Hradce Králové, žije v Dolní Branné v Krkonoších. Jako trenér vychoval řadu úspěšných českých reprezentantů a držitelů olympijských medailí. Rukama mu v mládí prošli pozdější čeští reprezentanti a olympionici, mezi nimi například: Eva Samková –   snowboarding, Karolína Erbanová – rychlobruslení,  Michal Krčmář – biatlon, Lucie Charvátová – běh na lyžích a biatlon, Iva Janečková – běh na lyžích nebo Karolína Grohová – běh na lyžích.

Stejně jako v loňské obdrželi úspěšní sportovci originální trofeje ze studia Achilleas. Autorkou hlavní ceny, tradiční korunky pro vítěze, je výtvarnice Alena Matějka.

ZAJÍMAVOSTI


Judista Lukáš Krpálek se stal teprve čtvrtým sportovcem v historii ankety, který získal tři či více vítězství. Čtyřnásobnými šampiony jsou Věra Čáslavská a Jan Železný, třikrát vyhrála Martina Sáblíková a nyní také Lukáš Krpálek. Deset dalších osobností získalo titul Sportovec roku dvakrát.

Jméno Lukáše Krpálka je na podstavci pod křišťálovou korunou vyryté u letopočtů 2016, 2019 a 2021. Zajímavé je, že kromě těchto tří triumfů byl Krpálek už jen jednou mezi deseti nejlepšími (8. místo v roce 2014), naopak v loňském roce nezískal ani jeden bod. Dvakrát uspěl v doplňkové anketě pořádané Nadací české sportovní reprezentace: v roce 2008 se stal Juniorem roku a za rok 2010 skončil na druhém místě.

Anketa Sportovec roku 2021 bilancuje mimořádně úspěšný rok českého sportu, přesto je vítězství Lukáše Krpálka velmi výrazné: nad druhou tenistkou Barborou Krejčíkovou vyhrál o 202 body.
Osmdesát hlasujících dalo Krpálka na první místo, Krejčíková posbírala 73  prvních míst a vodní slalomář Jiří Prskavec třináct. Mimochodem, kromě atleta  Jakuba Vadlejcha se všichni nominovaní sportovci aspoň jednou objevili na nějakém hlasovacím lístku úplně nejvýše.  S výjimkou Ester Ledecké a Davida Kosteleckého dosáhli všichni nominovaní sportovci v letošním ročníku ankety na svá maxima. Barbora Krejčíková, Jiří Lipták a Patrik Schick jsou poprvé v elitní desítce, Jiří Prskavec byl dosud nejvýše šestý, maximem Markéty Davidové i tenisového páru Krejčíková - Siniaková byla devátá místa, Jakub Vadlejch byl v minulosti jednou desátý.

Barbora Krejčíková je nejvýše postavenou tenistkou od triumfu Petry Kvitové v  roce 2014. Jiřího Prskavce v historii překonali jen dva vodní slalomáři: Vladimír Jirásek vyhrál úplně první ročník ankety v roce 1959 a Štěpánka Hilgertová byla v roce 2000 druhá.

Od roku 2017 neměla ve finálové desítce zastoupení atletika, Jakub Vadlejch vrátil tento nejúspěšnější sport historie ankety do hry letošním devátým místem. Střelci chyběli v elitní desítce od roku 2008, kdy měli rovněž dvojnásobné zastoupení. Kateřina Emmons tenkrát skončila v anketě druhá a David Kostelecký čtvrtý.

Kategorii kolektivů podruhé v historii vyhrál reprezentační tým českých basketbalistů. Poprvé uspěl v roce 2019, kdy s náskokem 146 bodů porazil fotbalovou Slavii. Letos je náskok skoro stejný, o 149 bodů zaostala fotbalová reprezentace. Fotbalisté ČR obhájili loňské druhé místo, a to o 13 bodů před ženskou hokejovou reprezentací, která ve výsledcích ankety Sportovec roku  figuruje poprvé v historii.

POŘADÍ NOVINÁŘSKÉ ANKETY SPORTOVEC ROKU 2021


Celkem hlasovalo 256 členů Klubu sportovních novinářů.

Jednotlivci

1 Lukáš KRPÁLEK judo 1 720

2. Barbora KREJČÍKOVÁ tenis 1 518

3. Jiří PRSKAVEC vodní slalom 1 411

4. Jiří LIPTÁK sportovní střelba 1 168

5. Barbora KREJČÍKOVÁ a Kateřina SINIAKOVÁ  tenis 1 100

6. Markéta DAVIDOVÁ biatlon 930

7. Patrik SCHICK fotbal 814

8. David KOSTELECKÝ sportovní střelba 813

9. Jakub VADLEJCH atletika – oštěp 671

10. Ester LEDECKÁ snowboarding, alp. lyžování 660


Kolektivy

1. BASKETBAL - reprezentace ČR muži 497
finanční odměna 100 000 Kč

2. FOTBAL - reprezentace ČR muži 348
finanční odměna 80 000 Kč

3. LEDNÍ HOKEJ - reprezentace ČR ženy 335
finanční odměna 60 000 Kč


Sportovní legenda 2021 - Cena Emila Zátopka
Vítězslav Mácha   řecko-římský zápas

v Oddanost sportu 2021 - Cena Národní sportovní agentury

Aleš Suk


Junioři

1. František DOUBEK atletika 81

2. Linda NOSKOVÁ tenis 70

3. Klára KNEBLOVÁ vodní slalom 68



(Petr Skála podle tiskové zprávy, SportovníListy.cz, foto:  Jan Beneš / BPA sport marketing)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...