ŘSD má volnou cestu k pozemku soudce u Jaroměře, soud potvrdil vyvlastnění

D11 Hradec Králové - Jaroměř. Foto: Královéhradecký krajD11 Hradec Králové - Jaroměř. Foto: Královéhradecký kraj

ŘSD věří, že verdikt soudu otevře i cestu k pozemkům soudce v trase obchvatu Jaroměře.

Série sporů mezi Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a rodinou soudce Vrchního soudu Františka Kučery pokračuje novým vítězství státu.

Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Františka Kučery proti rozhodnutí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje na vyvlastnění pozemků v jeho vlastnictví, na kterých vznikla okružní křižovatka na silnici I/37. Tou byla napojena nová dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře. Kvůli sporům dlouho hrozilo, že vznikne jen provizorní stavba.

Na twitteru o vítězství státu informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Kučera může podat ještě kasační stížnost. Soud označil v textu rozsudku Kučerovo chování za obstrukční. „… uvedené tak působí spíše jako zneužití práva, neboť žalobce v návaznosti na závazné závěry Nejvyššího správního soudu uvádí ‚nově‘ a hypoteticky až spekulativně další možnou alternativu realizace záměru s tím, že jeho pozemek nebude touto dotčen,“ uvádí se v rozsudku, který má redakce k dispozici.

Okružní křižovatka je již v provozu. „Soud potvrdil, že jsme legitimním vlastníkem pozemků pod okružní křižovatkou,“ dodal Mátl.

Další spory vede ŘSD ohledně pozemků pod severním obchvatem Jaroměře, který se má teprve stavět. „Pozemky na obchvatu se dál vyvlastňují. Předpokládáme, že začátkem roku vydá krajský úřad znovu mezitímní rozhodnutí, dodal Mátl. Podle něj stavbou okružní křižovatky odpadá argument soudce, že by se dal obchvat vést jinou trasou. Na stavbu již ŘSD vyhlásilo vítěze, stala se jím společnost Metrostav Infrastructure.

Spor se týká pozemků pod novou okružní křižovatkou u Hořenic. Foto: ŘSD

Spor se týká pozemků pod novou okružní křižovatkou u Hořenic. Foto: ŘSD

 

Tagy Krajský soud v Hradci Králové Královéhradecký kraj Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
41 komentářů