Tůň pod Doubravkou prokoukla, teď se bude pomalu napouštět vodou
Zdroj: www.teplice.cz
Teplice

Teplice - Věděli jste, že je v lese pod Doubravkou tůň, do které, když je dostatek vody, přitéká voda z pramene opodál? Jestli ne, není se čemu divit.

Ona totiž moc jako tůň nevypadala, byla to spíš bažina a studánka s pramenem byly zanedbané. Statutární město Teplice se proto rozhodlo pro její revitalizaci, tedy pro odbahnění, opravu studánky pramene a úpravu blízkého okolí.

Doubravka a lesy kolem ní jsou Evropsky významnou lokalitou, tedy přírodním chráněným územím. „Tím, že jsme se rozhodli obnovit tůň - vodní prvek, pomáháme zadržovat vodu v krajině. To má vliv na zkvalitnění celého biotopu chráněného území, a proto považujeme ochranu takových vodních zdrojů za důležitou.“, řekl k revitalizaci teplický primátor Hynek Hanza. „A my jsme se rozhodli jít cestou podpory vodních prvků nejen v takovéto přírodní lokalitě, ale i v městské zástavbě, takzvanou modrozelenou infrastrukturou. Aby pokud možno každá stavební investice obsahovala takové prvky a struktury, které udrží vodu v krajině resp. budou podporovat samotnou městskou zeleň.“, dodal primátor.

V místě tůně je lesní porost, který tvoří jak náletové rostliny, tak i vzrostlejší dřeviny. Celý prostor patří k území, které hojně využívají návštěvníci jako příměstský lesopark. Přímo kolem tůně je hned několik nezpevněných cest a pěšin. Práce tak zahrnuly i odstranění některých keřů nebo odumřelých a přestárlých dřevin a místo se tím prosvětlilo.

Samotná tůň má okrouhlý tvar a donedávna zbýval jen menší kousek plochy s vodní hladinou, zbytek tvořily silné nánosy bahna. Studánka je asi 60 metrů od tůně a byla vystavěná z cihel a betonu, které z vrchu překrýval mohutný plochý kámen.

Po úpravě je pramen zakryt studánkou z vyskládaných přírodních plochých kamenů, opraven byl i odtok do tůně a odtoková strouha a tůňka s opravenými břehy a vysázenými mokřadními rostlinami se teď bude postupně naplňovat. A to deštěm a pomaličku i přítokem ze studánky. Pokud budou v průběhu zimy výraznější srážky, ať už bude pršet nebo padat sníh, případně bude deštivé jaro, mohla být tůň před létem už pěkně naplněná.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru