Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Patentovat se dá leccos, i příšerný účes zvaný přehazovačka

Patentovat se dá leccos, i příšerný účes zvaný přehazovačka
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Přesně před 48 lety si dva koumáci dali patentovat přehazovačku. Nikoliv ovšem tu na bicykl, ale tu na hlavě.

Co mají společného třeba Julius Caesar, Petr Janda, Donald Trump nebo Alexandr Lukašenko? Přinejmenším příšerný účes zvaný lidově přehazovačka, který má zakrýt začínající pleš (tak zvané náměstíčko), ve skutečnosti ji ale spíše zdůrazňuje. Zvlášť když se do toho ještě z boku opře vítr.

V 70. letech minulého století byl tento účes nicméně tak populární, že se na něj dva Američané pokusili získat autorská práva. V patentové přihlášce podané 23. prosince 1975 Donald J. Smith a jeho plešatící otec Frank J. Smith pečlivě popsali svou metodu, která má pánům ztrácejícím vlasový porost dodat přece jen trochu sebevědomí: Tam, kde vlasy ještě jakž takž bují, je třeba nechat narůst delší pramen, a tím pak ze tří stran – zprava, zleva a zezadu – pleš přečesávat, až už není vidět. Nebo dokud přinejmenším její nositel nenabude bláhového přesvědčení, že už není vidět.

O dva roky později Smithovi opravdu na svůj.… řekněme vynález obdrželi patent číslo 4022227 (ZDE). Konkrétně se tak stalo 10. května 1977.

Zdroje:
Vlastní, patents.google.com