Policie chce varovat seniory před podvodníky, do boje vyšle telefonního robota

Policisté před vánočními svátky varují seniory před podvodníky, kteří se z nich snaží pod falešnými záminkami vylákat peníze. Proti zlodějům dokonce vyšlou do boje telefonního robota, který bude starší lidi obvolávat. Podvodníci podle policistů nejčastěji útočí na seniory manipulacemi označovanými jako vnuk a nemocnice. Popsali také tři fiktivní příběhy, které mnohdy z telefonu zaznívají a na které by si dědečkové a babičky měli dát pozor.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior telefonuje, pevná linka, telefon (ilustrační foto)

Senior telefonuje, pevná linka, telefon (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

„Dobrý den, varování Policie České republiky. Věnujte, prosím, pozornost tomuto oznámení. Pokud se vás bude někdo snažit přesvědčit, že je váš příbuzný nebo že vašeho příbuzného zastupuje jako doktor či notář a bude od vás chtít poslat peníze na účet nebo si je bude chtít u vás sám vyzvednout, vždy si tuto informaci ověřte a v případě podezření kontaktujte, prosím, Policii České republiky, a to na telefonním čísle 158. Děkujeme. Policie České republiky."

Žena prodávala na internetu kočárek, podvodem ji během měsíce a půl připravili o více než 700 tisíc

Číst článek

S takovým vzkazem bude seniory s pevnými telefonními linkami obvolávat automatický robot. Policisté k tomuto kroku přistoupili, protože situace je podle nich vážná, okradený senior totiž mnohdy přijde o všechny své úspory.

Starší lidé se podle policistů často setkávají s tím, že podvodníci se vydávají za vnuka nebo jiného příbuzného, který leží v nemocnici či způsobil dopravní nehodu. Výjimkou nejsou ani telefonáty od fiktivních lékařů. Policisté zároveň zveřejnili tři scénáře, které senioři z telefonního sluchátka slýchávají.

‚Babi, hádej, kdo volá?‘

„Ahoj babi, hádej, kdo volá?“ Takto podle policistů obvykle začíná nebezpečný telefonát. Pokud nic netušící babička nebo dědeček osloví volajícího jménem, může s nimi pak podvodník snadno manipulovat.

„Začne se roztáčet kolotoč se smyšleným srdcervoucím příběhem, ve kterém se potomek, samozřejmě ne vlastní vinou, dostal do svízelné situace například po autonehodě. Nutně potřebuje peníze většinou v desítkách tisíc korun,“ popisuje Zuzana Pidrmanová, vedoucí oddělení prevence policejního prezidia.

„A protože si pro ně z různých, samozřejmě smyšlených důvodů, nemůže přijít osobně, protože je například v nemocnici nebo na služebně policie, posílá k babičce kamaráda nebo kamarádku,“ vysvětluje, jak dojde k předání peněz neznámému člověku.

Falešný lékař

Podvodníci se také mohou vydávat za ošetřujícího lékaře. „Dobrý den, jsem ošetřující lékař vašeho vnuka, kterého k nám do nemocnice přivezli s vážným zraněním, vyžadujícím nadstandardní léčbu, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.“ Tak může znít podle policie další ze smyšlených záminek, jak ze seniorů vylákat peníze. Pachatel pak na starší lidi tlačí tím, že lékařský zákrok je nutné udělat co nejdříve, nejlépe ihned.

Podvodníci okrádají pod značkou známých firem. ‚Neklikejte na podezřelé odkazy v SMS,‘ radí experti

Číst článek

Dalším manipulativním příběhem z nemocničního prostředí je telefonát fiktivního lékaře, který seniorům tvrdí, že jejich příbuzný zavinil dopravní nehodu, při níž zranil malé dítě.

Lékař volá jménem onoho příbuzného, který se měl s poškozenými z dopravní nehody domluvit na finančním vyrovnání, , protože vnuk nebo dcera nemohou mluvit třeba kvůli silnému rozrušení.

Policisté proto radí: takový telefonát si okamžitě ověřte, zavolejte vnukovi nebo jiným příbuzným, a pokud máte jakékoli podezření, volejte na policejní linku 158.

Rady od policie pro seniory

  • Každý podobný telefonát si okamžitě ověřte. Zavolejte vnukovi nebo vnučce, kteří Vám měli údajně volat, případně nejbližším příbuzným.
  • Pokud zjistíte, že Vám opravdu nikdo z rodiny nevolal, volejte policii na linku 158 a sdělte jim skutečnosti vyplývající z telefonátu.
  • Na policii se raději obraťte také v případě, kdy se vám kontakt s rodinou nepodaří navázat.
  • Hlavně nikdy nesvěřujte své peníze osobám, které neznáte. Ani pod příslibem, že vám do zástavy přenechají třeba doklady (mohou být zcizené), finance v cizí měně (může jít o padělek) nebo hodnotné zboží (může jít o atrapy telefonů, kamer a podobně).

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme