Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Dvacítkové voňavky s různými cukry

Velmi pestrá a zajímavá sestava vín se objevila v hodnoceních vínomilců na MojeLahve.cz minulý týden. Sešlo se několik kabernetů či cuvée. Přesto jsme tentokrát opět dali přednost třem různým odrůdám. Všechny jsou z kategorie aromatických a obsáhnou spektrum od suchého až po sladké víno.

Sauvignac Karla Novotného, Tramín červený Vladimíra Tetura, Pálava vinařství Šabata

Tip čtenářů – Sauvignac 2020 zemské víno, Karel Novotný

Ne, opravdu nejde o překlep. Nejedná se o Sauvignon, nýbrž Sauvignac se zvláštně narůžovělými hrozny. Podobně jako řádka dalších interspecifických odrůd má i on původ ve Švýcarsku. Název napovídá, že jedním z rodičů byl Sauvignon, druhým byl Ryzlink rýnský a ještě se do toho připletl neznámý hybrid. Od Sauvignonu si vzal také část aromatického profilu. Odrůda zatím není zapsána v tuzemské odrůdové knize.

Není divu, že se s ním setkáváme právě v lahvi od Karla Novotného. Jeho nově vybudované vinařství v Miloticích se určitě proslaví zejména experimenty s u nás nepříliš rozšířenými odrůdami. Už tady pracuje se Syrahem a Malbecem nebo tuzemskou Malverinou, takže proč ne Sauvignac...

Tento nepochází z okolí Milotic, hrozny se urodily v Troskotovicích. Ač tato obec leží nedaleko novomlýnských nádrží, patří již do znojemské podoblasti. Víno si vzal na paškál tradiční objevitel raritních odrůd Thaliano: „Středně plná a pevná vůně s charakterem podobným odrůdě Sg, avšak s větším profilem nektaru a květem bezinky, angrešt, hluchavka, černý rybíz příjemně doprovází toto víno, avšak bez zbytečně převoněného tónu. Chuť je příjemná s dominancí angreštu, bílého i červeného rybízu, kyselina je výrazná, až radikální, víno je mimořádně svěží, neutuchá touha po dalším doušku," napsal. Své nadšení korunoval 87 body.

Tip čtenářů – Tramín červený 2020 pozdní sběr, Vladimír Tetur

Tramín je naopak stálicí mezi aromatickými odrůdami. Podstatně výraznější roli hraje v Čechách, zatímco na Moravě je zastoupenější Sauvignon. Je ale pravděpodobné, že neudrží své postavení před Pálavou a brzo se propadne až na třetí příčku. Dokáže být jak výrazně květinový a kořenitý, tak také mazlivě medový a kompotově ovocný.

Veliké zkušenosti s ním má Vladimír Tetur. Povedlo se mu dokonce s ročníkem 2013 vybojovat pozici šampiona v Národní soutěži vín velkopavlovické podoblasti. Ale až v roce 2016 se s ním dostal až do valtické expozice Salonu vín.

Ročník 2020 spíše poskytuje lehčí styl vín, což může zpřístupnit Tramíny i konzumentům, kteří nevyhledávají těžká kořenitá vína. Jako vždy, Tramín páně Tetura je příjemně polosuchý s cukrem lehce nad deseti gramy a nechybí ani jemná kyselinka. „Krásná vůně rozkvetlé louky a v puse příjemná chuť, kde jsem cítil rozinky, tropické a možná kompotované ovoce. Velice povedené," popsal minulý týden toto víno Riši a udělil mu 87 bodů.

Tip čtenářů – Pálava 2020 výběr z hroznů, Vinařství Šabata

Letmo už jsme se o této populární odrůdě zmínili. Aktuálně nejstrměji rostoucí podíl výsadeb, kterou žene poptávka tuzemských spotřebitelů. Ale také její opatrné pronikání do světa, které zahájil už Miloš Michlovský titulem šampiona na mezinárodní výstavě v Izraeli v roce 2008.

Ve Vinařství Šabata je už stálicí sortimentu, až v poslední době z ní ale vzniká čím dál více druhů vín, v aktuální nabídce je dokonce sedm různých Pálav. Od klasické suché přes Pálavu zrající v barikových sudech až po sladké výběry z hroznů či bobulí. Možná trochu překvapivě má výběr z hroznů více cukru než vyšší přívlastek, je ovšem podstatně lehčí, a tedy mu zase schází alkohol. To způsobuje jeho vysokou pitelnost, máte zkrátka pocit, jako byste pili příjemnou ovocnou šťávu a ne alkoholický nápoj. :-)

„Vůně výrazná a dostávám z ní nejvíce sušené banány. Dále pak jistou dávku kořenitosti a kapičku medu. Možná ještě trošku manga, ale to já moc nejím, tak si nejsem jistý. :-) Chuť je jasná. To už jsem si u bratrů Šabatů zvykl, že budu mít plnou hu... pusu výrazné chutě a ani zde tomu není jinak. Ovocitost je výrazná v duchu vůně ‒ medové tóny, banány a závěr mi připomíná sladkost ananasu. Později se po napití projeví kořenitost, která se podobá tříslovinovému dojmu. Závěr je pak v duchu kombinace kyselinky a později jen sladkosti a připomíná ovocný kompot či sladký bonpar. Osobně doporučuji tuto lahev nechat ještě tak minimálně rok ležet, protože je to ještě mladý rarášek a není vše ještě dostatečně uhlazeno," radí Brodequin. Přesto si od něj už teď zasloužila 88 bodů.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79492

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře