Sparta – Oceláři 5:8! Zlín ztrácí na Kladno už jen tři body, Konrád vychytal Motor

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

23. prosince 2021, 19:44

Adam Bagar

Hokejisté Třince ve šlágru kola ovládli přestřelku na Spartě a po triumfu 8:5 vedou extraligovou tabulku už o devět bodů. Před vánočními svátky se radovaly také Plzeň, Olomouc, Liberec a Zlín, jenž se v boji o záchranu přiblížil Kladnu na tři body.

Konrád po návratu chytil 28 z 29 střel

Branislav Konrád je po vážném zranění z přípravy zpátky v extraligovém kolotoči, slovenský gólman ozdobil premiérový start v sezoně 28 úspěšnými zákroky a výhrou 3:1. Moru poslal už v první minutě do vedení David Krejčí, pak sice Jindřich Abdul v přesilovce vyrovnal, ale už za 37 sekund rozhodl Silvester Kusko a pojistku přidal Jan Káňa. Motoru tak vánoční dresy štěstí nepřinesly, po dvou výhrách vyšel naprázdno a Olomouc se na něj bodově dotáhla.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Tahali jsme po celý zápas za kratší konec. Věděli jsme, že že nás čeká bojovný soupeř. Rychle jsme prohrávali, a i když už se nám podařilo vyrovnat, tak jsme si hned nechali dát hloupý gól. Hosty podržel gólman. Je dobře vidět ho zase zdravého v brance. Šance jsme měli, ale chyběl nám i kousek štěstí.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Měli jsme výborný vstup do utkání, když jsme dali gól hned při prvním střídání. Hraje se nám pak úplně jinak, než když prohráváme. Ve druhé třetině sice Budějovice vyrovnaly, ale hned vzápětí jsme zase dali gól, což nás uklidnilo. Výborný výkon podal Braňo Konrád v brance, který to zavřel a vychytal šance domácích. Závěr jsme ubojovali a zvládli.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC OLOMOUC 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 27. Abdul (Štencel, Z. Doležal) – 1. David Krečí (V. Tomeček), 28. Kusko (J. Knotek), 60. J. Káňa (Klimek).
Rozhodčí: Šír, Sýkora – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Jindřich Abdul – Jan Knotek.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Šenkeřík, Piskáček, Bindulis, Bučko, Štencel, Vráblík, Remta – Holec, Pech, Gulaš – Vondrka, J. Ondráček, Valský – Abdul, J. Novotný, Z. Doležal – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC Olomouc: Konrád – M. Hlaváč, T. Černý, Švrček, A. Rutar, Řezníček, L. Mareš – J. Káňa, David Krejčí, V. Tomeček – Kusko, J. Knotek, Klimek – Strapáč, P. Kolouch, Bambula – Burian, Nahodil, Michal Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.

Plzeň natáhla šňůru, Bruslaře srazil Budík

Předchozí dvě vzájemná střetnutí v sezoně patřila Bruslařům, kteří otevřeli skóre zásluhou plzeňské posily Matyáše Kantnera. Indiáni ale vydřeli obrat. Nejdřív v přesilovce vyrovnal Filip Suchý a v prodloužení rozhodl zadák Vojtěch Budík. Plzeň našla recept na Mladou Boleslav po pěti zápasech a natáhla bodovou šňůru už na sedm duelů, čímž si upevnila výbornou čtvrtou příčku tabulky. Bruslaři jsou nadále pátí, ale na soupeře ztrácejí už osm bodů.

Václav Baďouček (trenér Plzně): „Věděli jsme, že nás bude čekat velice těžké utkání. Boleslav je výborné, důrazné a bruslivé mužstvo. První třetina byla z naší strany velice špatná, nevím, jestli to byl ještě následek našeho pozdního návratu z Olomouce, ale byli jsme rádi, že skončila 1:1. Pak se naše hra zlepšila a zápas byl vyrovnaný. Nakonec jsme byli šťastnější.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Před zápasem bychom každý bod z Plzně brali. Domácí mají dobrou formu, viděli jsme jejich zápasy. Hrají skvěle přesilové hry i oslabení. Zápas se mi moc hodnotit nechce, všichni víte, co se smí a nesmí.“

HC ŠKODA PLZEŇ – BK MLADÁ BOLESLAV 2:1 v prodloužení (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 19. F. Suchý (Kodýtek, Schleiss), 64. Budík (Mertl) – 12. Kantner (P. Kousal).
Rozhodčí: Hradil, R. Svoboda – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 2:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 35:35.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda – Jan Růžička.
HC Škoda Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Budík, Kvasnička, J. Kindl, Kremláček – Dzierkals, Mertl, J. Dufek – F. Suchý, Bulíř, Schleiss – Blomstrand, Kodýtek, G. Thorell – M. Lang, F. Přikryl. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pavel Pýcha, Ševc, Bernad, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Šidlík – Kelemen, Fořt, D. Šťastný – Kantner, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, Pospíšil – Lunter, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.

Vítkovice bodovaly pojedenácté, ale slaví Zlín

Berani zlomili prokletí Ostravar Arény, kde dokázali zvítězit po víc než čtyřech letech! Zdálo se, že to zvládnou už v základní hrací době, ale na gól Pavla Kubiše zareagoval v čase 54:50 Lukáš Krenželok, který natáhl vítkovickou bodovou šňůru už na jedenáct zápasů. Poslední slovo však měl bek Daniel Gazda, jenž v prodloužení svým devátým gólem v ročníku potrestal faul Rostislava Marosze. Zlín venku bodoval potřetí v řadě a přiblížil se Kladnu na tři body.

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Marně v utkání hledám pozitiva, snad jenom gól pět minut před koncem. Od začátku slabý výkon, až ostudný v některých momentech. Nedokázali jsme se s tím vyrovnat, že bychom my měli být ti, kteří převezmou utkání do své moci. V aktivitě, ve střelbě, v proměňování šancí, v přesilových hrách. Buďme nakonec možná ještě rádi za bod, ale výkon byl absolutně neslučitelný s tím, co jsme předváděli poslední dobou. Vůbec nás neomlouvá, že jsme měli deset dní přestávku a nebyli v zápasovém rytmu. Hráči k tomu nepřistoupili dobře a takový výkon absolutně nechceme v dalších zápasech vidět."

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Měli jsme před tímto zápasem velký respekt, protože s Budějovicemi jsme nepodali povedený výkon. Byli jsme zklamáni, nešlo nám to. Vítkovice hrají výborně, mají výborné výsledky, a co jsme se dívali na video, tak hráli zápasy skvěle, takže přijeli jsme se staženým zadkem a snažili se hrát co nejvíc z obrany, držet 0:0. To se nám podařilo a pro vývoj utkání to bylo asi rozhodující. Pak se nám podařilo z brejku dát gól a snažili jsme se dobře bránit. Měli jsme nějaké možnosti na odskočení, ale to měl i soupeř. Hrozil v přesilových hrách i při hře pět na pět. Musím pochválit tým za bojovnost a obětavost, výborně nás podržet brankář Kašík."

HC VÍTKOVICE RIDERA – PSG BERANI ZLÍN 1:2 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 55. L. Krenželok (Marosz, J. Hruška) – 29. Kubiš (Mallet, Ferenc), 65. Gazda (Mamčics).
Rozhodčí: Pražák, Obadal – Gerát, Zíka.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:31.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Aleš Stezka – Libor Kašík.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – A. Solovjov, R. Polák, Gewiese, Jakub Stehlík, P. Koch, L. Kovář, Plášil – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Lindberg, M. Kalus – Dej, Marosz, Roberts Bukarts – Chlán, Flick, Fridrich. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
PSG Berani Zlín: Kašík – Mamčics, Gazda, Suhrada, O. Němec, Žižka, Ferenc, M. Novotný – Kubiš, Honejsek, Mallet – Zabusovs, R. Veselý, Michasjonok – Frömel, P. Sedláček, Vopelka – O. Flynn, Karafiát, Fryšara. Trenéři: Jenáček, Rob a M. Hamrlík.

Kladno zapsalo už šestou prohru za sebou

Liberec se po čtvrté výhře z posledních pěti zápasů posunul na devátou pozici. Zato Kladno zůstává předposlední a má o čem přemýšlet – přes závěrečnou stíhací jízdu, kdy se přiblížilo na gól, prohrálo už pošesté za sebou a před Zlínem má k dobru už jen tři body. Rytíři, kteří znovu nastoupili bez Jaromíra Jágra, už poněkolikáté v sezoně doplatili na vyloučení. Bílí Tygři po dvou využitých přesilovkách vedli v čase 23:55 už 3:0 a vítězství už nepustili.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Je to pro nás důležité vítězství, po kterém jsme si popřáli pěkné svátky."

David Čermák (trenér Kladna): „Chtěli jsme odčinit minulý zápas, který se nám hrubě nepovedl. Vstup do utkání se nám dařil asi tak dvě minuty, poté jsme šli do tří a dostali gól. Rychle jsme prohrávali a bylo to pro nás složité. Po dalších dvou chybách ve druhé třetině už to bylo 0:3. Liberec byl jasně lepší. V závěrečné části nám hodně pomohl gól v první minutě. Vytvořili jsme si i další šance, ale bohužel to na víc nestačilo."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – RYTÍŘI KLADNO 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. P. Jelínek (Gríger, Birner), 23. Birner (M. Rosandič, Klepiš), 24. Klapka (P. Jelínek) – 41. Kehar (Plekanec, Kristo), 59. K. Wood (Dotchin).
Rozhodčí: Pešina, Horák – Lučan, Kis.
Vyloučení: 3:6, navíc Dotchin (Kladno) 10 minut.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 30:32.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Petr Jelínek – Martin Kehar.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Štibingr, M. Rosandič, M. Ivan, Derner, Kolmann, Aubrecht – Birner, Klepiš, M. Zachar – Ordoš, Gríger, Faško-Rudáš – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – Rychlovský, A. Najman, J. Šír. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, K. Wood, Baránek, J. Suchánek, Veber, Zajíc – Zikmund, Plekanec, Hlava – Račuk, A. Kubík, M. Beran – Kristo, Melka, M. Indrák – M. Kadlec, Filip, Pytlík. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Další přestřelka na Spartě pro Oceláře

I třetí vzájemné střetnutí v sezoně se stalo kořistí Ocelářů. Ti v září zvítězili v O2 areně 7:4, teď dokonce 8:5! Během divoké přestřelky se vystřídali všichni čtyři gólmani. Třinec vedl na startu druhé části už 4:1 a vyhnal Matěje Machovského, ale Sparta manko rychle smazala a z branky se pakoval i Marek Mazanec. Pak už ale zase vládl Třinec, který díky osmi různým střelcům navýšil náskok v čele už na devět bodů. Sparta po třetí prohře v řadě zůstává osmá.

Josef Jandač (trenér Sparty Praha): „Nasekali jsme strašně moc chyb a bylo vidět, že Třinec je v pohodě. I když jsme se dostali do zápasu ve druhé třetině, tam se to lámalo. I Třinec dělal hrubé chyby. Je to mužstvo, které moc neinkasuje, ale my jsme se dokázali zvednout ze stavu 1:4 a vyrovnat na 4:4. Pak jsme měli dvě gólové šance, přesilovku čtyři na tři, ale dostali jsme hloupý gól jedenáct vteřin před koncem druhé části. Ten nás hodně potopil. Ve třetí třetině soupeř využil přesilovku, pak jsme udělali další chybu, kterou potrestal, a už jsme neměli sílu zápas otočit.“

Václav Varaďa (trenér Třince): „Důležité jsou tři body, které jsme chtěli. Čas není pro oba týmy ideální, hráli jsme v podstatě pět hodin před Štědrým dnem. Jsem rád, že jsme dali osm branek, ale celkově bylo chyb hodně. Proto bylo skóre takové, jaké bylo. Děkuji týmu, že zápas odmakal. Klíčový byl gól Dana Kurovského před koncem druhé třetiny. Bylo to 4:4, Sparta měla přesilovku, kterou jsme přestáli a dali branku. Tam se utkání lámalo.“

HC SPARTA PRAHA – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:8 (1:2, 3:3, 1:3)

Branky a nahrávky: 13. Sobotka (Chlapík, Tomáš Dvořák), 27. M. Řepík (R. Horák, Sobotka), 30. Chlapík (D. Voženílek, A. Polášek), 35. Sobotka (M. Řepík, R. Horák), 55. M. Řepík (R. Horák, Chlapík) – 6. Hrehorčák, 18. A. Nestrašil (M. Adámek), 25. Marinčin (M. Doudera, O. Kovařčík), 26. P. Vrána (M. Doudera, Chmielewski), 40. Kurovský (Marinčin), 45. Marcinko (Hrňa), 50. Martin Růžička (Chmielewski), 60. Hrehorčák.
Rozhodčí: Jeřábek, Lacina – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 5:6.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:30.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Vladimír Sobotka – Martin Marinčin.
HC Sparta Praha: Machovský (od 26. Salák) – Tomáš Dvořák, M. Jandus, A. Polášek, Tomov, T. Pavelka, Mikliš, Tomek – Buchtele, Sobotka, Chlapík – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček – Prymula, D. Voženílek, M. Forman. Trenéři: Jandač, Hořava, J. Hlinka a Hamara.
HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec (od 30. Kacetl) – M. Doudera, Marinčin, Zahradníček, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička – O. Šedivý, A. Nestrašil, O. Kovařčík – Kurovský, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Utkání Mountfield HK – HC Energie Karlovy Vary (2:4) se hrálo už 19. prosince.
Utkání HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (4:3) se hrálo už 22. prosince.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 33 22 2 4 5 107:64 74
2. Mountfield HK 32 17 6 2 7 106:71 65
3. HC Dynamo Pardubice 32 15 7 3 7 106:81 62
4. HC Škoda Plzeň 33 16 3 5 9 105:89 59
5. BK Mladá Boleslav 32 14 3 3 12 73:76 51
6. HC Kometa Brno 31 12 6 2 12 92:88 50
7. HC VÍTKOVICE RIDERA 31 13 3 4 11 70:74 49
8. HC Sparta Praha 32 10 5 5 12 115:105 45
9. Bílí Tygři Liberec 31 12 2 5 12 69:83 45
10. HC Motor České Budějovice 31 13 1 3 14 86:88 44
11. HC Olomouc 31 11 5 1 14 75:88 44
12. HC VERVA Litvínov 31 12 1 3 15 83:92 41
13. HC Energie Karlovy Vary 32 11 1 3 17 91:94 38
14. Rytíři Kladno 31 5 3 4 19 76:118 25
15. PSG Berani Zlín 32 4 3 4 21 60:103 22

Další program Tipsport extraligy

Neděle 26. prosince – 35. kolo:
15:30 PSG Berani Zlín – Mountfield HK
16:00 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec
17:00 HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary
17:00 HC Dynamo Pardubice – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Kometa Brno
17:20 Rytíři Kladno – HC VERVA Litvínov (ČT sport)

Utkání HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha (5:4) se hrálo už 19. října.

Úterý 28. prosince – 36. kolo:
17:20 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:30 HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Olomouc
17:30 HC Motor České Budějovice – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
18:00 Bílí Tygři Liberec – PSG Berani Zlín

Utkání HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav se odehraje 2. ledna od 16:00.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz