- Reklama -

Matrix Resurrections recenze: Jak dopadl očekávaný návrat Nea a Trinity?

Milovníci sci-fi se na Matrix Resurrections těšili často víc než na Vánoce. Jak jejich očekávání dopadlo?

- Reklama -

Před téměř dvaceti lety Neo (Keanu Reeves) a Trinity (Carrie Ann Ann Mossová) zachránili v třetím pokračování Matrixu svět. Jenže přitom oba zemřeli. Přesto: Matrix byl vymazán, křehký mír začal…

Teď je najednou díky filmu Matrix Resurrections Neo zpět. Je z něj zase Thomas Anderson. Udělal kariéru. Je herním designérem a stůl má plný trofejí, ocenění a vyznamenání. Jeho největší hit hitem byla hra s názvem Matrix. Ta je víceméně o tom, co ho stále pronásleduje. Sny a vize plné těžko definovatelných pocitů. Vše je pro pana Andersona natolik intenzivní, že chtěl kvůli tomu skočit ze střechy. Má blízko k šílenství? Jeho terapeut (kterého hraje Neil Patrick Harris) se ho snaží uklidnit. Takhle přece mozek lidí s velkou fantazií občas pracuje.

Extrémně nevyrovnaný Neo

Přijde náhodné setkání s Trinity, ze které se stala máma dvou dětí z předměstí. Stejně jako Neo si nic z předchozích událostí nepamatuje. Ale poznala se v hlavní hrdince hry Matrix… To Nea nemůže uklidnit. Stejně jako nečekaná návštěva Morfea, který ho opět zoufale potřebuje k záchraně světa. Virtuální šílenství znovu začíná.

Je ale trochu jiné, než ho známe z minulosti. Pravděpodobně by se dalo uvažovat a domýšlet, do jaké míry se v novém Matrixu promítl transproces od Larryho k Laně Wachowské a a s tím spojené otázky typu: „Kdo vlastně jsi? Co je skutečné?“, „Co je vymyšlené?“ nebo „Co se skrývá pod povrchem?“

- Reklama -

Interpretace nového příběhu je ale prý jiná. Podle Lany Wachowské nebyl její souhlas s pokračováním ani ne tak osobní výpovědí, jako spíš reakcí na hluboký smutek. Rychle za sebou jí totiž zemřeli oba rodiče. A Lana byla podle webu inspirována myšlenkou, co kdyby námi milovaní povstali z popela jako bájný pták Fénix, píše web indiewire.com.

Nakonec svůj sen vztáhla na Nea a Trinity. Výsledek je od 23. prosince v kinech.

Nový Morfeus a agent Smith

Jak dopadl? Dá se říct, že Matrix Resurrections obstál se ctí. Velkou předností je nový Morfeus, který se své role chopil více než zdatně. Ukázalo se, že rozhodnutí Lany Wachowské neangažovat Laurence Fishburnea kvůli váze bylo správné. Varianta v podobě Yahya Abdul-Mateena II. byla vynikající volba. Novou tvář má i agent Smith. V případě Huga Weavinga ale nebylo důvodem absence to, že by přibral. Měl prostě jen moc práce. Nového agenta Smithe tak nakonec ztvárnil Jonathan Groff ze seriálu Mindhunter. A i když podal slušný výkon, původní Smith to bohužel tak úplně není…

Velkou devizou filmu je ale nováček hereckého obsazení Neil Patrick Harris. Ten hraje Neova psychoanalytika. A ukázal, že temnější role mu sedí stejně dobře jako ty komediální.

Snímek drží výkony Reevese a Mossové

Největšími tahouny filmu jsou ale Keanu Reeves a Carrie-Ann Mossová. Keanu i ve svých 57 letech neztratil nic ze svého charismatu. Neztrácí se ani v bojových scénách. To samé se ale dá říct i o Trinity.

I přes zdatné herecké výkony ale jako by filmu v porovnání s původní trilogií cosi chybělo. První polovina se nese na jakési retrovlně a zřejmě ne každý se v ní najde. Ve druhé polovině filmu už děj i akce trochu více připomínají to, co Matrix zdobilo v minulosti.

Nechybí klasické sekvence, jako je bullet-time, kung fu souboj Nea s Morfeem, nebo nekonečné přestřelky v ulicích. Ale vše někdy tak trochu působí spíše fanouškovsky, než jako hollywoodský blockuster. Přesto nejspíš mnoho fanoušků série i tak potěší.

- Reklama -

Něco k tématu

Nejnovější články

Nejapný žert v Bradavicích: Alan Rickman legendárně ztrapnil Daniela Radcliffa

Když Daniel Radcliffe propagoval svůj film "Rohy", obrátil se na skrz Reddit na fanoušky a odpověděl jim na řadu otázek . Jak se dalo čekat, nejvíc jich směřovalo na jeho účinkování ve filmech Harry Potter. Radcliffe přiznal, že se při natáčení stal obětí "pranku" od Alana Rickmana.

Ve Flashdance za Jennifer Bealsovou zaskakoval v tanci i šestnáctiletý kluk

V roce 1983 se objevila Jennifer Bealsová v kultovním snímku "Flashdance" a z neznámé studentky z Yale se stala přes noc mezinárodním sexuálním symbolem. V roli Alex Owensové, mladé ženy z Pittsburghu, která svařuje ve dne a v noci tančí, se proslavila svými pohyby. Její taneční scény přitom vznikaly s podstatnou pomocí několika skrytých talentů.

Nejobsazovanější v Hollywoodu: Eric Roberts má na kontě více než 700 rolí

Eric Roberts je nejvíce obsazovaným hercem Hollywoodu. Kromě své slavnější sestry v tomhle trumfl i ostatní velká jména filmového průmyslu.

Ralph Macchio byl na začátku Cobra Kai o pět let starší než mistr Miyagi v původním Karate Kidovi

Výtečný umělec, Noriyuki "Pat" Morita nejvíce proslul svou ikonickou postavu mistra Miyagiho, moudrého a laskavého senseie v kinematografickém skvostu z roku 1984 - snímku Karate Kid.

Holland Taylorová: Představitelka mámy Evelyn byla nejhůř placenou hvězdou seriálu Dva a půl chlapa

Holland Taylorová se proslavila v populárním televizním pořadu s názvem Dva a půl chlapa, který se vysílal v letech 2003 až 2015. V tomto seriálu ztvárnila postavu Evelyn Harperové, která je popsána jako "domýšlivá a sobecká bisexuální matka bratrů Charlieho a Alana a babička Jakea."

Jima Caviezela při natáčení filmu Utrpení Krista zasáhl blesk

Při natáčení "Utrpení Krista" zažil Jim Caviezel mnoho dramatických okamžiků, nejvýraznějším bylo zasažení bleskem.
- Reklama -

Oblíbené články

- Reklama -