Na Štědrý den k betlému: třeba na Červeném Hrádku nebo v ústeckém kostele

24. prosinec 2021 09:17

Betlémy v Ústeckém kraji si mohou lidé prohlédnout i na Štědrý den. Na Červeném Hrádku je čeká dopoledne i malá slavnost. V Ústí je betlém v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

V Jirkově na Červeném Hrádku výstavu dvou slaměných a papírových betlémů doprovodí hudebníci. „Součástí bude i občerstvení v podobě kapřích hranolků,“ řekl ředitel Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov Marek Lukáš.

„Neděláme úplně klasický živý betlém, ale budeme máme ovečky a zpívání z otevřené kaple a nakonec uděláme menší průvod," uvedl Lukáš. Doplnil, že restaurace, která se na zámku nachází, otevře okénko, aby si lidé mohli zpříjemnit den svařeným vínem a dalším občerstvením.
Betlémy budou na zámku i přes svátky. Jeden betlém, který svítí a hraje, se nachází na nádvoří zámku, a druhý je umístěn pod schody památky. Hotel a restaurace budou zavřené.

V Ústí nad Labem se koná již 35. výstava betlémů, a to v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Farnost si je půjčuje z různých muzeí i od tvůrců. Loni se kvůli pandemii koronaviru výstava nekonala, letos bude přístupná do 2. ledna.

Kde letos lidé betlémy neuvidí, je loreta v Rumburku. „Tuto sezonu nemůžeme betlém postavit, protože se opravuje. Na to navazovala vždycky výstava dětských betlémů, které žáci dělali ve školkách a školách, to letos také není, protože to je vždy propojeno s tím velkým betlémem," řekla průvodkyně Soňa Pínová. Loreta bude mezi svátky zavřená, lidé ji mohou opět navštívit 4. ledna.

Už 23. prosince byl v Litoměřicích k vidění živý betlém, kde mohli lidé získat betlémské světlo do přinesené lucerny. Skauti ho do města přivezli vlakem v sobotu 18. prosince. „Během vánočních svátků se uskuteční mše svatá na Boží hod Vánoční v sobotu 25. prosince od 10:00 v katedrále svatého Štěpána v Litoměřicích," sdělila za litoměřickou diecézi Milena Davídková.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio