Hlavní obsah

Hejková nemá problémy zabít kapra, s basketbalistkami USK vyhlíží lepší rok

Trenérka basketbalistek USK Praha Natália Hejková se po sérii šesti výher v Evropské lize a jisté účasti ve čtvrtfinále těšila na klidné vánoční svátky. Sedmašedesátiletá rodačka ze Žiliny se nechala vysadit na Slovensku po cestě z posledního utkání v maďarském Szekszárdu, kde její celek vyhrál jasně 89:51. Pětinásobná šampionka Euroligy věří, že si její hráčky přenesou formu i do nového roku a přeje si, aby byla soutěž co nejméně zasažena pandemií koronaviru, jak tomu bylo v minulých dvou sezonách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérka USK Praha Natália Hejková

Článek

"Mým hlavním přáním do nového roku je, aby se nás všech drželo zdraví. Máme za sebou dvě sezony, které tím byly ovlivněné a nechtěly bychom, aby se to promítlo i do té třetí. Všichni cítíme, že jsme ztratily dva roky, které mohly být z naší strany úspěšné," řekla Hejková v rozhovoru s ČTK.

Vánoce tráví členka Síně slávy FIBA tradičně v rodinném kruhu. "Tím, že už nemáme rodiče, jsme to my se sestrou, které organizujeme Štědrý den. Máme to rozdělené tak, že menu na Štědrý večer obhospodařuji já a ona má na starosti druhý den, kdy peče husu," líčila Hejková.

Bývalá trenérka Valencie, Spartaku Moskva nebo Ružomberoku dodržuje také všechny vánoční tradice. "Na rozdíl od většiny Slováků však nemáme k večeři kapustnicu, ale rybí polévku, která je známější v Česku. Nechybí ani salát nebo kapr. Vše je, jak má být," řekla slovenská trenérka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenérka USK Praha Natália Hejková

Sama nemá problém kapra zabít. "To jsem se musela naučit. Dřív to dělala máma, pak jsem jí s tím pomáhala a nakonec to zůstalo na mně. Na druhou stranu to už ale dnes není třeba, protože mi ho prodejci sami připraví," uvedla bývalá hráčka pražské Slavie nebo Ružomberoku.

Vánoční dárky nakupuje v předstihu. "Já jsem takový tradicionalista. Vánoční dárky rozmýšlím a kupuji de facto od léta. Ostatní si ze mě sice dělají legraci, ale potom mám klid a nemusím nic shánět na poslední chvíli," řekla Hejková.

Poslední dny v končícím roce tráví rodačka ze Žiliny relaxací. Dříve lyžovala, ale od tohoto sportu již upustila a nedoporučuje ho kvůli možným úrazům ani svým hráčkám. "Vzhledem k tomu, že mé klouby nespolupracují s mým tělem, nelyžuji už asi patnáct let. Nevidím to ráda ani u svých hráček. Ony jsou ale profesionálky a myslím, že to v repertoáru nemají," uvedla.

S kompletním týmem USK se Hejková setká opět 2. ledna, kdy mají naplánovaný společný trénink. O pět dní později čeká české mistryně ligový duel se Strakonicemi a 12. ledna vyzvou doma v Eurolize dosud neporažený Jekatěrinburg. Cílem Hejkové je, udržet se ve skupině A na druhém místě, o nějž bojuje se španělskou Salamancou. S ní se Pražanky střetnou hned po Jekatěrinburgu.

"Jekatěrinburg už bude bohužel v plné síle se všemi oporami, takže nás čeká těžký zápas. Pokud bychom prohrály, musely bychom v dalším zápase zvítězit na hřišti Salamancy. Tam se ale moc nevyhrává, takže to bude velice náročný leden. Věřím, že to zvládneme," dodala Hejková.

Reklama