Kniha ukazuje, jak se Opava za více než sto let proměnila. Podívejte se

  8:34
Opava v době, kdy byl rozhlas naprostou novinkou. A v současnosti, věku internetu. Kniha Proměny Opavy na 47 pohlednicích ukazuje, jak různá místa slezského města vypadala před více než sto lety a co se s nimi stalo.

Publikace proměny Opavy představuje slezské město před sto lety a stejná místa i nyní. | foto: Turistické informační centrum Opava

Původní fotky pocházejí ze sbírek opavských patriotů Tomáše Elise, Jaromíry Knapíkové a Rudolfa Dybowicze. Nápad i zpracování knihy jsou dílem Jana Langera. Fotografa, který také pořídil všechny aktuální snímky.

„K vytvoření knihy nás inspiroval úspěch srovnávací aplikace na webu města,“ sdělil Tomáš Elis, tajemník opavského magistrátu. „Na knižní publikaci jsou podle nápadu Jana Langera použity listy pauzovacích (průsvitných) papírů. Plasticky se tak překrývá současnost s minulostí,“ řekl Elis.

Kniha obsahuje dobové vzpomínky na starou Opavu i v textu. „Vybírali jsme z písemných zpráv, které sepsali po druhé světové válce bývalí obyvatelé města na stránkách časopisu Troppauer Heimatchronik (vydávali ho opavští Němci v Německu od roku 1949 – pozn. red.). Zajímavá místa jsme spojili se starými příběhy nebo svéráznými osobnostmi,“ řekl archivář Zdeněk Kravar, který na publikaci spolupracoval.

Dodal, že z historie Opavy vybrali zajímavé momenty, které postihují opavskou každodennost a život předků. „V kombinaci s dobovými vyobrazeními přiblíží dnešnímu čtenáři atmosféru starého města. O jeho minulost má smysl se zajímat,“ uvedl Kravar.

Lidé si mohou knihu koupit v Turistickém informačním centru Opava na Horním náměstí.

Autor: