Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoce politiků: Zeman se usmál, Babiš byl doma, Schillerová s vnuky. A co nová parta?

  • Autor: Jakub Veinlich,Mii - 
    25. 12. 2021
    10:22

    Politici se nemohli dočkat Vánoc, až si trochu odpočinou. Expremiér Andrej Babiš (ANO) tráví svátky doma s rodinou a psy. Naplno si je užívá i jeho bývalá vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO), konečně získala čas na své vnuky. Klidné Vánoce popřál prezident Miloš Zeman, který ukázal svou aktuální fotografii. A co nový kabinet? Třeba šéf Pirátů Ivan Bartoš se pochlubil sci-fi knížkami, které mu Ježíšek nadělil.

  • 1.Zemanův odpočinek na zámku

    Letošní rok, hlavně v jeho závěru, byl pro prezidenta Miloše Zemana náročný hlavně po zdravotní stránce. Den po volbách skončil ve vážném stavu v ústřední vojenské nemocnici. Pod dohledem lékařů a konzilia tam strávil 46 dní. Poté ho sanitka převezla opět na zámek v Lánech, aby ho hned ale opět s covidem vrátila zpět do nemocnice. 

    Druhý den se Zeman vrátil už nadobro zpět a z izolace v prosklené budce prošel „pohovory“ s kandidáty na ministry. Vládu jmenoval Zeman 17. prosince, tedy týden před Štědrým dnem. Svátky se chystal strávit odpočinkem a na zámku. 

    Video  Opatření na Vánoce a Silvestra: Vláda omezila večírky i sezení v hospodách  - ČTK
    Video se připravuje ...

    „Na Vánoce bude pan prezident s rodinou v Lánech,“ potvrdil Blesk Zprávám Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Prezident navíc zůstává stále pod dohledem sester domácí péče. Střídat se u hlavy státu budou i během svátků. 

    „Dle indikace ošetřujícího lékaře nedochází k žádným změnám v péči o pana prezidenta,“ řekl Blesk Zprávám Boris Šťastný ze Senior Home ze skupiny Penta, která se stará o prezidenta v Lánech. 

    Vánoční pohodu Zemanovi naruší jen jeho vánoční poselství, které média odvysílají 26. prosince. 

    „Přeji Vám krásný Štědrý den, klidné svátky vánoční. Až se večer rozzáří stromeček, darujte druhým, ale i sobě, dárek. Úsměv. Vím, že není jednoduchá doba, ale právě radost z drobných chvilek setkání nebo ticha, tu nám nikdo nemůže vzít,“ uvedl v pátek Zeman směrem k občanům na svém facebookovém profilu a přidal aktuální fotografii.

    Prezident Miloš Zeman při štědrovečerním přání (24.12.2021) Prezident Miloš Zeman při štědrovečerním přání (24.12.2021) | reprofoto FB Miloš Zeman

  • 2.Babišovi naposledy s ochrankou státu

    Někdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika tráví poslední Vánoce se státní ochrankou v zádech. „Ochranku máme neustále. I o Vánocích. Vždycky ode mě dostanou i štědrovečerní večeři. Ale že by byli s námi doma v obýváku, to ne,“ prozradila Monika Babišová v loňském vánočním rozhovoru pro Blesk Zprávy.

    Letošní Vánoce jsou pro její děti Vivien a Frederika odlišné od těch předešlých. Ochranku asi ještě chvíli pocítí, ale otce si užívají více než v minulých letech. Přesně týden před Štědrým dnem přestal být Babiš premiérem, a tak odpadla řada povinností a stresu. I když se ale bývalý šéf vlády, nyní řadový poslanec, těšil podle svých slov především na dovolenou – letos už ji asi nestihne.

    „Budu celý tento rok v Čechách,“ reagoval Babiš na dotaz Blesk Zpráv, zda odletí odpočívat do zahraničí už během vánočních svátků.

    Konec roku přitom byli Babišovi zvyklí trávit v Alpách, kde se vždy hodili do gala a užívali si párty. „S těmi lidmi jsme se i spřátelili za ta léta, jsou to přátelé z Rakouska a Německa, vždy jsme zažívali velkou srandu,“ popsala Babišová minulý rok. Kvůli covidu ale ani vloni nikam nejeli a trávili Silvestra v Česku.

  • 3.Schillerová první svátky se dvěma vnuky

    „Dárky mám už s Ježíškem naštěstí pořešené, stromek je už taky doma,“ těšila na začátku týdne na Vánoce bývalá vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). I ona musí snést ještě nějaký čas ochranku v zádech. „Jako každý rok budu na svátky s rodinou na Moravě. S manželem, dětmi a vnoučátky,“ přidala plány na chvíle s rodinou. Schillerová už je dvojnásobnou babičkou. Ke staršímu vnukovi Františkovi jí přibyl letos v létě Jaroušek. 

    „Budeme dohánět čas, který jsme nemohli strávit spolu. Uplynulé měsíce byly na ministerstvu opravdu intenzivní. Babičkování je role, kterou si hodlám o Vánocích maximálně užít,“ těšila se, že nebude muset letos o svátcích tolik pracovat. 

    Vánoce vyznávají u Schillerů především ty české. „Máme nejradši tradiční Vánoce, s kaprem a bramborovým salátem, rybí polévkou, koledami a cukrovím. Ráda bych zašla na půlnoční mši,“ uzavřela Schillerová. 

    S vnuky se bývalé vicepremiérce skutečně podařilo strávit Vánoce, s jejich snímky se pochlubila na sociálních sítích. „Co víc si přát?“ napsala na Štědrý den.

    Letos na podzim získala Schillerová ve svém rodném kraji poslanecký mandát. Letošní rok pro ni znamenal také zlom, protože, ač to dřív odmítala, po říjnových volbách si podala přihlášku do hnutí ANO. A pro Blesk Zprávy dokonce nedávno nevyloučila, že by mohla na záčátku roku kandidovat z pozice předsedkyně klubu do vedení hnutí. 

    „Neumím to vyloučit, protože víte, že jsem do hnutí vstoupila a chtěla bych si to nějak odpracovat,“ reagovala Schillerová na začátku prosince pro Blesk Zprávy.

  • 4.SPOLU zpěvně i na videu

    Koalice, která letos zvítězila v parlamentních volbách, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, do svátků vstupuje s plnýma rukama práce. Jen dva dny před Vánoci nový kabinet zasedl a zpřísnil koronavirové opatření, hned po svátcích se navíc sejde znovu kvůli energetické krizi.

    Přesto trojice lídrů koalice našla čas na natočení vánočního videa. „Rádi bychom vám z celého srdce popřáli krásné vánoční svátky,“ hovoří v něm šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se v minulosti pochlubila svou fotkou z dětství, jak slaví Vánoce. Na Štědrý den pak vyrazila běhat.

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka prozradil, že se účastnil vánočního koncertu v betlémě v Horním Lideči, hrál v něm na tubu. Ježíšek mu pak na Štědrý den nadělil mimo jiné knihu. „Četba na svátky mimo resortní materiály je zaručena,“ napsal Jurečka.

    „Nyní je ten čas, kdy by se všechny spory měly upozadit a převládat by měla láska a porozumění. Najděme si chvilku ke klidu, usmějme se a zajděme třeba sousedovi, se kterým nemáme až tak dobré vztahy, popřát krásné Vánoce. Každý projev lásky nám bude oplacen,“ vzkázala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). 

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zveřejnila snímky z půlnoční, které se na Štědrý den účastnila. „Bylo mi ctí dnes číst ve sv. Ludmile Přímluvy. Krásnou sváteční noc všem,“ uvedla.

  • 5.Maláčová chystá detox

    Někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová před dvěma týdny drtivě prohrála v boji o křeslo šéfa ČSSD. Ve volbě ji porazil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Politička proto ohlásila, že se stáhne z veřejného života. 

    Chvíli na to vyrazili na nákup vánočního stromku. Do výběru zapojila i svého syna Gustava, který začal chodit do první třídy základní školy. 

    „Budu se jako každý rok věnovat rodině. Letos pro nás budou Vánoce určitě klidnější, minulý rok jsem jako ministryně věnovala o svátcích hodně pozornosti pandemii,“ prozradila na začátku týdne Blesk Zprávám Maláčová. Letos se chtěla od okolního světa co nejvíc odříznout. „Tentokrát bych se chtěla digitálně úplně odpojit. Nejen od telefonu, ale i všech sociálních sítí,“ dodala Maláčová, ze které se během pár dní stala jen řadová členka sociální demokracie, co si hledá novou práci.

  • 6.PirStan s rodinou

    Také členové druhé koalice, která slavila úspěch v letošních volbách, tráví svátky hlavně se svojí rodinou. Šéf Pirátů Ivan Bartoš například vyrazil den před Štědrým dnem se svou manželkou a synem na boby. A vyzval lidi, pokud chtějí udělat dobrý skutek, ať koupí porci štědrovečerního menu pro azylové domy v Ústeckém kraj. Právě v tomto regionu Bartoš letos kandidoval. Na Štědrý den pak ukázal fanasy a sci-fi knížky, které pod stromkem našel. „Žena je super,“ chválil ji za vymyšlené dary.

    I čerstvý šéf vnitra Vít Rakušan (STAN) voličům popřál veselé Vánoce. „Ať je nám dobře, blízce, ať nejsme sami. Ať najdeme sílu pomáhat a překonávat zdánlivě nepřekonatelné. A mysleme na všechny policisty, hasiče, zdravotníky a všechny další, kteří svoje Vánoce naplnili tím, že se starají o naše bezpečí a pohodlí,“ napsal.

  • 7.Zaorálek se těší na studenty

    Bez politické funkce - ať už stranické, vládní, či sněmovní - strávil po letech vánoční svátky někdejší místopředseda ČSSD a minulý týden ještě ministr kultury Lubomír Zaorálek. 

    Vánoce prožil se svou přítelkyní, bývalou televizní moderátorkou Evou Bednářovou. „Na Vánoce vždy v Ostravě navštěvujeme ty nejbližší,“ prozradil Blesk Zprávám Zaorálek a připojil vánoční fotografii. 

    „V příštím roce, doufám, že už nebude nařízená on-line výuka a že se opravdu setkám se studenty,“ dodal své vlastní přání do roku 2022. 

xiioma ( 26. prosince 2021 09:14 )

ginkogary ... stemik nemůže psát nic jiného, on je dobře placen za tyto žvásty.

poplachzpravyANO ( 25. prosince 2021 20:48 )

Takže prosazuješ zrušení Benešových dekretů. Takových mizerů je vás víc.

BABISE_NAKOPALI ( 25. prosince 2021 19:07 )

To je mumie Lenina.

poplachzpravyANO ( 25. prosince 2021 15:39 )

Superinflace nás má donutit k přijetí eura.

y1xcvbnm ( 25. prosince 2021 15:09 )

Bože co s prezidentem udělali??? Vypadá jako naše VIP modelky po plastice obličeje, vždyť je nějaký celý nafouknutý a v obličeji si není vůbec podobný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa