Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Dvacítka působí zkušeně, stačit to ale nebude. A špatná zpráva ještě před startem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme těsně před startem juniorského mistrovství světa, které v poslední době lidé u nás hodně sledují, protože se servíruje zajímavý a rychlý hokej nesvázaný až takovou taktikou. Sám se na šampionát v Edmontonu a Red Deeru strašně těším. Myslím, že český tým by měl být po základní skupině na třetím místě, Němci a Rakušané totiž nemají tak silný výběr, aby tomu našemu byli schopni konkurovat. Bylo by pro mě ale obrovským překvapením, kdybychom poskočili na místo druhé.

Foto: Sport.cz s využitím Hokejový nároďák

Milan Antoš glosuje dění v českém hokeji

Článek

Nic to ale nemění na tom, že druhá skupina je tak silná, že bychom ve čtvrtfinále stejně narazili na někoho ze silné trojky - USA, Švédsko, Rusko.

Hodně špatnou zprávou; vlastně tou nejhorší; je, že do turnaje jdeme z voleje bez jediného přípravného zápasu, když jsme kvůli covidu přišli o utkání s Američany i Švýcary. Nemohli jsme si v herním systému zvyknout na užší kluziště, což bude pro naše kluky z Evropy opravdu velký hendikep.

Takhle zažijí ostrý test v prvním zápase proti Kanadě. Budou nejen pod tlakem obrovské kvality na straně soupeře, ale i pod prostorovým tlakem na strašně malém prostoru, kdy do nich bude neustále někdo strkat, nadzvedávat hokejku, což je strašně nepříjemná záležitost.

I s ohledem na absenci přípravných zápasů vidím jako nevýhodu začínat právě proti domácím Kanaďanům. Potřebovali bychom spíš jít nejdřív na slabší soupeře a končit až proti těm silnějším, kdy už bychom mohli mít jistý postup do čtvrtfinále. My ale skupinu končíme s Rakouskem a v případě postupu do čtvrtfinále bude pro hráče složitější se znovu nastartovat proti kvalitnímu soupeři.

Všechno napovídá tomu, že bychom na turnaji měli mít skvělou obranu. Nejzkušenější za poslední roky. Hráči jako David Moravec, Stanislav Svozil nebo David Jiříček by měli ukázat, že jsou v té největší konkurenci schopni uspět. Bude ale záležet i na tom, jak si tito kluci zvyknou na užší kluziště.

V bráně máme Jana Bednáře s Jakubem Málkem, který nastoupí proti Kanadě. Šampionát si vychytal skvělými výkony ve Vsetíně a mohl by být velkým překvapením turnaje.

Ofenzivu by měl táhnout kapitán Honza Myšák, k ruce mu bude sedmnáctiletý karlovarský Jiří Kulich. Jsem zvědav, kolik dostane prostoru a jak se s tím popasuje. Další spousta hráčů hraje delší dobu Chance ligu nebo i nakoukli do extraligy, jako třeba Chlubna, Konečný nebo Malát.

Celkově náš tým na mě působí zkušeným dojmem na to, kolik je klukům let. Jestli to ale bude stačit? Myslím, že nebude. Stačí srovnání třeba s Finy, v jejichž výběru mají hráči dohromady odehráno tisíc zápasů v tamní nejvyšší soutěži. A to je prostě úplně jiný level. Finové mají mančaft nabitý hvězdami, které se prosazují v jejich Liize, z níž pak odcházejí do NHL už jako hotoví hráči. I proto bude pro nás srovnání s nimi velmi zajímavé.

Kanadu ani Finsko ve skupině neporazíme. Třetí bychom skončit měli, takže by nás ve čtvrtfinále velmi pravděpodobně čekali Američané, Rusové nebo Švédi. Což jsou pro nás strašně těžcí soupeři a myslím, že ani přes jednoho nepostoupíme. Vždycky je tam to „ale". Jsou Vánoce a může se stát cokoliv.

Fanouškům bych na šampionátu doporučil sledovat 17leté ruské pravé křídlo Matveje Mičkova a ještě o rok mladšího centra Kanady Connora Bedarda. K nim se bude upírat zrak všech skautů.

Foto: HC Verva

Talent Myšák na archivním snímku

Hodně jsem zvědavý i na 19letého Kanaďana Colea Perfettiho, který hrál na juniorském šampionátu už loni a letos pak získal zlato na seniorském mistrovství světa. A pak stojí za zmínku i obránce Topi Niemelä, který v pouhých 19 letech vede produktivitu obránců finské nejvyšší ligy. Fakt neuvěřitelný hráč, který dominuje mezi dospělými a těším se, jak bude vypadat v porovnání se stejně starými kluky.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama

Související témata: