Slyšte, lidé! – To nejlepší z české scény 2021

Slyšte, lidé! – To nejlepší z české scény 2021

Pořad v souvislostech


To nejlepší z české scény 2021
Budeme vysílat

Střípky z židovské hudby 2024
Střípky z židovské hudby 2024
Sólo pro trubku 2024
Vysílali jsme


Sólo pro kytaru 2024

Sólo pro kytaru 2024

Novinky z country hudby 2024
Audioarchiv
25. prosince 2021 Aktuality, Alternativní hudba Autor: Milan Tesař

První vydání pořadu Slyšte, lidé! v roce 2022 bude patřit přehledu toho nejzajímavějšího z české hudební scény uplynulých dvanácti měsíců. Redaktor Milan Tesař pro vás vybral – naprosto subjektivně – ukázky z patnácti hudebních alb, která považoval v roce 2021 za nejsilnější. V pořadu uslyšíte například Vojtu Nýdla, Nikol Bókovou, duo Post-hudba, skupinu Midi Lidi, Slávka Klecandra, Michala Prokopa a další. Premiéra na Nový rok 2022 v 19.15.

Vsetínská folková skupina Žamboši nazvala své páté album Světlojemy. Popzvala si na ně velmi zajímavé hosty. Za bicími například seděl Jiří Zelenka, známý například z kapely ETC… nebo ze skupiny Bratrů Ebenů. Na kontrabas hraje František Raba, někdejší spoluhráč Zuzany Navarové. A spoustu akustických nástrojů – kytaru, mandolínu, banjo nebo housle – ovládá Ondra Kozák, jeden z našich nejlepších bluegrassových muzikantů. Skupina se na albu vracím k slovním hříčkám, ale nechybějí ani vážná témata.

Duo Post-hudba své album Svět na konci roku nula vydalo na začátku roku 2021. I když album vznikalo v době koronavirové epidemie, člen dua Dominik Zezula vysvětluje: „Loni na jaře jsme se shodli, že na aktuální situaci reagovat nijak nebudeme, že nová deska by měla spíš osobní výpovědí než reflexí okolního světa.“ Nakonec si prý ale s kolegou uvědomili, že „v této realitě nejde o dvě oddělené věci“. Dvojice se tedy rozhodla – jak tvrdí – „prozkoumat hlubiny rychle se šířícího chaosu“ s použitím popových melodií a refrénu.

Duo něco něco má blízko k popu a elektronické taneční hudbě. Kytarista a hráč na syntezátory Tomáš Tkáč říká: „Každá písnička zní trochu jinak, takže pro sebe špatně nacházíme žánrovou škatulku. Zároveň trochu stavíme pop na hlavu.“ Duo je za rok 2021 nominováno na ceny Apollo a Vinyla. Jeho aktuální album se jmenuje Útržky.

Velkým fenoménem uplynulého roku byl František Skála, výtvarník, sochař, ale také undergroundový hudebník. Vydal současně dvě alba – jednak Debut, své první písňové album ve svých 65 letech. A k tomu jako „bonus“ natočil desku, o které se mluví ještě víc, titul Pojď se mnou děvče mé s naprosto regulérní vesnickou dechovkou, Provodovjankou. Vydavatel alba na svém webu píše: „Touto nahrávkou jsme překonali další tabu, druhé CD Františka Skály může šokovat ještě víc. Je to totiž poctivá dechovka.“ A sám interpret dodává: „Je důležité, že se to celé trochu rozjíždí. Drobná nepřesnost napovídá, že se jedná o ruční práci, která neunaví.“

Luboš Malina, jeden z pilířů skupiny Druhá tráva, spolupracuje dlouhodobě se zpěvačkou Kateřinou García. Na albu Vprostřed noci, které obsahuje zhudebněné básně, bere Luboš jen výjimečně do rukou banjo, stejně jako například klarinet, kaval nebo mandolínu. Především zde totiž netypicky hraje na kytaru. Album přináší devět zhudebněných básní Věry Provazníkové a Podzimní motýly Bohuslava Reynka. Vedle Katky a Luboše na albu hrají americký kytarista Steve Walsh, dále baskytarista Jakub Wejnar a bubeník Kamil Slezák. V roli hostů pak Lubošův bratr Pepa na housle a kontrabasista Druhé trávy Tomáš Liška.

Silnou desku s názvem Mohlo by to bejt nebe… vydal v roce 2021 zpěvák Michal Prokop, který zároveň oslavil 75. narozeniny. Natáčení jeho nového alba výrazně ovlivnila vážná zdravotní indispozice kytaristy Luboše Andršta, který se zpěvákem spolupracoval od roku 1970. Ve většině písní jej ve studiu nakonec zastoupil Pavel Marcel a v menší míře také Michal Pavlíček. Ostatně Andršt se sice vydání alba dožil, ale bohužel zemřel na samém konci roku 2021. Album Mohlo by to bejt nebe… ovlivnila také pandemie. „Jednotlivé stopy jsme si posílali přes internet,“ vysvětluje zpěvák, který byl také hostem našeho pořadu Jak se vám líbí.

Pro Vojtu Nýdla, jinak člena skupiny Clarinet Factory, bylo hlavní inspirací pro natočení desky Dítě z větru narození dcery Johanky, která při svém dramatickém příchodu na svět vážila pouhých 510 gramů. Příběh nakonec dopadl dobře, z Johanky je zdravá holčička a její táta natočila výborné album, na kterém spolupracoval mimo jiné se skladatelkou a pianistkou Beatou Hlavenkovou, se kterou se mimochodem už dříve sešel v projektu Eternal Seekers.

Pianistka a skladatelka Nikol Bóková na svém třetím autorském albu Prometheus opět propojila oba žánry, kterým se věnuje, tedy jazz a klasickou hudbu, a to tentokrát výběrem spoluhráčů. Na albu vedle autorky účinkují Radek Baborák na lesní roh, David Dorůžka na kytaru, Jaromír Honzák na kontrabas a z původního tria Nikol Bókové je to Michal Wierzgoń na bicí.

Plodný rok měla pianistka, skladatelka a zpěvačka Beata Hlavenková. Jednak zkomponovala a nahrála soundtrack k filmu Zátopek, jednak nové písňové album Žijutě. Mezi hosty na něm figurují Tomáš Liška, Gabriela Vermelho, Vojta Nýdl, Thom Artway, Ota Klempíř a v neposlední řadě album obsahuje i duet s Davidem Stypkou, který se vydání alba už nedožil. Základ Beatiny Kapely Snů pak tvoří Oskar Török na trubku a bicí, Miloš Klápště na basu a Patrick Karpentski na kytaru. Album vyšlo také na vinylu a mastering pro tuto verzi vytvořil ve studiích Abbey Road v Londýně Miles Showell, který spolupracoval například s Amy Winehouse nebo Tori Amos.

S novým albem se v roce 2021 přihlásila také skupina Epydemye, jejíž základ tvoří zpívající a komponující kytaristé Honza Přeslička a Mirek Vlasák a zpívající kontrabasistka Lucie Vlasáková. Název alba Prosklený nebe i titulní píseň jsou inspirovány kostelem Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách. Lucie říká: „To místo vás chytí a už nepustí. Neratovský kostel se natolik otiskl do všech nových písniček, že jsme album v poslední chvíli podle něj přejmenovali.“ Neratovský farář P. Josef Suchár píše v bookletu alba: „Každá píseň je otázkou, která se ptá mého nitra, jak se dotýká mého srdce, mé mysli, mých činů. Probouzí svědomí.“

Barbora Xu, Češka žijící ve Finsku, v roce 2018 dokončila studia na univerzitě ve finském Turku jako odbornice na čínskou kulturu. Konkrétně studovala hru na čínský strunný nástroj ku-čeng, a to v jeho původním prostřední na Tchaj-wanu. Vedle toho Barbora ovládá i finskou citeru, zvanou kantele. O obou nástrojích a své cestě k nim hovořila v našem pořadu Jak se vám líbí s kolegou Jannisem Morasem. Barbořino debutové album Olin Ennen vyšlo u německého vydavatelství Nordic Notes.

Hned dvě řadová alba vydala v červnu skupina Midi Lidi, která vychází z elektronického popu 80. let a zvuk dnes už zastaralých nástrojů propojuje s vtipnými českými texty. Znalci jistě ocení dávnou repliku člena kapely Petra Marka, který řekl: „Naše hudba je pro mě jako setkání Kraftwerk s Chumbawambou.“ Petrův kolega Prokop Holoubek pak popisuje, jak kapela vlastně funguje: „Je tam část, kdy si posíláme nápady, i část, kdy jdeme do studia, improvizujeme do nápadů a nahráváme hodiny materiálu. A pak je tam další část, kdy Petr Marek o samotě strukturuje písničky a skládá k nim texty.“ Z materiálu, který vznikl v poslední době, sestavily Midi Lidi dvě naprosto rovnocenné a silné kolekce. Jedna se jmenuje Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a druhá Heal the World, konečně!

Slávek Klecandr, kapelník skupiny Oboroh, nahrál nové sólové album se zhudebněnými básněmi své dlouholeté kamarádky Jiřiny Zemanové. Album se jmenuje stejně jako literární předloha Studny samoty. Slávek si jako hosty na album pozval bubeníka Oborohu Libora Ježka a dva bývalé členy kapely, violoncellistku a zpěvačku Ditu Holou a baskytaristu Fandu Šimečka. Rozhovor se Slávkem najdete zde.

V roce 2021 vyšlo také už druhé album, na kterém Vladimír Mišík spolupracoval s producentem Petrem Ostrouchovem. Jmenuje se Noční obraz a producent se zpěvákem se tentokrát rozhodli pro klidnější polohu, která 74letému zpěvákovi svědčí. Album obsahuje jednak Mišíkovy vlastní texty a dále zhudebněné básně Jana Skácela, Václava Hraběte, Jiřího Ortena a Františka Hrubína.

Velký úspěch v loňském roce zaznamenalo duo Tara Fuki, které se s albem Motyle umístilo v první desítce žebříčku World Music Charts Europe za celý rok, tedy jako jedno z nejlepších alb z celého světa. Zároveň vydala sólovou novinku členka dua Dorota Barová. Ta pochází ze Slezska a jejím mateřským jazykem je polština, kterou stále považuje za „řeč první volby“. Polsky také z větší části nazpívala své sólové album Dotyk, na kterém použila texty po jednom textu od svého oblíbeného polského básníka Krzysztofa Kamila Baczyńského a od současné rozhlasové publicistky Teresy Drozdy. Název alba Dotyk má odkazovat ke krátkým a zdánlivě nepatrným momentům a setkáním, které umí v konečném důsledku vyvolat bouři a velké změny v životě. „Album je také o hledání smíření nejen se sebou samým. Je o lásce, křehkosti a síle dotyku,“ vyjmenovává zpěvačka. Rozhovor s ní si můžete poslechnout zde.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!