zdroj: Shutterstock.com
Nemoci a léčba

Jak se dostat zpět do formy po prodělání covidu?

Veronika Tůmová
26.12.2021

Pokud patříte mezi šťastlivce, kteří sami ještě nemoc covid – 19 neprodělali, pak jistě alespoň znáte někoho z vašich blízkých či známých, kdo tu zkušenost má. Od začátku pandemie se v Čechách nakazilo novým typem koronaviru přes dva miliony lidí. Covid – 19 má příznaky podobné chřipce, ale po jeho prodělání se většina lidí shoduje v názoru, že se může projevovat i méně předvídatelně.

Ví se například o dočasné ztrátě chuti a čichu, která může přetrvávat i mnohem déle než jiné příznaky, pacienti také popisují zvláštní bolest či brnění ve svalech. Nejvíc však toto onemocnění postihuje plíce. Mluví se také o tzv. postcovidovém syndromu, kdy se pacienti ještě týdny potýkají s dušností, nespavostí, bolestmi svalů, únavou či depresemi.

Postcovidové potíže

Přetrvávající únava až pocity vyčerpání patří k nejčastějším příznakům toho, co se v poslední době popisuje jako postcovidový syndrom. Ten přitom může postihnout i ty, kdo měli pouze lehký průběh nemoci, což znamená, že pravděpodobnost vzniku postcovidového syndromu nezávisí na tom, jak závažně nemoc probíhala. Únavu často provázejí i jiné potíže, například bolesti hlavy, zhoršení paměti, úzkost a celková slabost. Starší lidé pak mohou mít přetrvávající problémy s dýcháním, koronavirus napadá dýchací cesty a při nedostatečné imunitní reakci organismu může vzniknout zánět, ten komplikuje další léčbu a prodlužuje dýchací potíže. V každém případě by člověk po prodělání covidu a při přetrvávajících potížích neměl váhat s návštěvou lékaře.

Čerstvý vzduch, cvičení a spousta odpočinku

Po prodělání covidu a po odeznění všech příznaků můžeme začít praktikovat řadu posilovacích cviků, která zahrnuje i cviky dýchací. Lidem, kteří prodělali onemocnění covid-19 s lehkým průběhem nebo dokonce bez příznaků, se doporučuje začít cvičit asi čtrnáct dní po nemoci. Cvičení je vhodné doplňovat svižnější procházkou, přínosný je hlavně pobyt na čerstvém vzduchu. Pokud se příliš zadýcháváte, rychle vás zmáhá únava, potíte se a přepadá vás dušnost, je to jasné znamení, že ještě nejste připraveni pro takovou zátěž a bude na místě pokračovat v pomalejším tempu, popřípadě zvážit možnost vyšetření u lékaře. Stále mějte na paměti význam pravidelného odpočinku, rozhodně se nepřepínejte a nepospíchejte do plného nasazení.

Postcovidová centra a poradny – v čem mohou pomoci?

Postcovidová centra zřízená v nemocnicích nabízejí pacientům následnou péči, rehabilitace i poradenství online. Využívají je tisíce lidí, najít zde mohou i odbornou psychickou pomoc a podporu. Lékaři tu zajišťují potřebná vyšetření a následnou léčbu, například při respiračních potížích to může být komplexní diagnostika plic, léčba a následná rehabilitace. Chodí sem například také lidé s přetrvávající ztrátou čichu.

Jak se chovat před a po očkování nejen proti nemoci covid-19?

O důvod víc začít žít zdravěji

Pokud jste k tomu nedospěli dřív, pak právě po prodělání covidu máte jedinečnou příležitost posílit svůj organismus zdravějším životním stylem, vyváženou stravou a lehkým cvičením tak, aby tento styl života zůstal už trvalým. Určitě však není na místě začít hned s přepínáním, je třeba znát míru a umět odpočívat, dbát na to, že odpočinek a kvalitní spánek tělo posiluje. Doporučují se vitaminy skupiny B a vitamin C, při průjmových příznacích nemoci a možném narušení střevní mikroflóry pak také probiotika. S těžším průběhem nemoci bývá dáván do souvislosti i nedostatek vitamínu D, který je rovněž pro naši imunitu zcela zásadní. Po prodělání nemoci je tak doporučováno tyto vitamíny doplňovat vhodnou stravou či vitamínovými doplňky.

Zdroj: www.mojemedila.cz, www.ct4.ceskatelevize.cz, www.vitalia.cz, www.kupi.cz

Autor: Veronika Tůmová

Zdravější varianty klasické majonézy nejen do salátu
Hubnutí a alkohol – jde to dohromady? Ano! Pijte ale chytře

Další články