Gurmánka |
Popis: první český foodblog psaný rovnou z kuchyně!
|
||||||
KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou1.října Kotletky na liškách s dijonskou smetanou. Dobrota z čerstvých lišek, která se jen tak nepřejí. Když dojdou lišky, hodí se i hříbky nebo jiné druhy hub. Z mykologického hlediska sezóna hub v kuchyni nikdy nekončí. Tady není potřeba nic přesně vážit. Na osobu stačí plátek masa a do hrnce hrst […] Článek KOTLETKY NA LIŠKÁCH s dijonskou smetanou se nejdříve objevil na Gurmánka . LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL1.října Na klasický lovecký řízek je teď ten nejlepší čas. JÄGERSCHNITZEL & SPAETZLE Naše oblíbené roční období je babí léto a z něj vzešlé pokrmy. Jägerschnitzel je na jídelníčku doma ve všech německy mluvících zemích. Náramně dobře se k němu hodí špecle/Spaetzle. JÄGERSCHNITZEL, lovecký řízek (tradiční recept) Na 2 porce potřebujeme: […] Článek LOVECKÝ ŘÍZEK/ JÄGERSCHNITZEL se nejdříve objevil na Gurmá… Podzimní švestková bábovka1.října Bábovka, nestárnoucí královna mezi moučníky. Podzim, to je čas zralých švestek, vaření povidel a čaje s rumem. Když jsem to všechno zkombinovala, byla na stole krásně klenutá a podzimem navoněná nedělní bábovka. To je to domácí útulno v pevném skupenství. V základu těsta na mojí podzimní bábovku je spousta rozvařených […] Článek Podzimní švestková bábovka se nejdříve objevil na Gurmánka . SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY1.října SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY S MÁKEM NEBO OŘECHY S tradicí oslav svatého Martina se pojí dozlatova upečená husa a svatomartinské rohlíčky, které mají svým tvarem připomínat podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh. Jestli letos o sv. Martinu nasněží, to těžko někdo zaručí, ale já mohu slíbit, že na […] Článek SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY se nejdříve objevil na Gurmánka . Staročeský makovec, čili makovník1.října Když se u nás doma peče s mákem, nejčastěji to bývá makovec, čili makovník. Má hned několik bonusů. Je rychle hotový, bývá báječně vláčný a může se do něj přidat ovoce podle sezóny. V mimosezóně zase můžeme vzít nějaký domácí kompot ze spíže. Dnes jsem se spolehla na borůvky naložené […] Článek Staročeský makovec, čili makovník se nejdříve objevil na Gurmánka . Grilované kuře pod kamenem1.října GRILOVANÉ KUŘE POD KAMENEM – se šalvějí, slaninou a citrónem Dnes se spokojím jen se suchou marinádou. Kuřecí prsní plátky okořením pepřem (třeba pomerančovým). Na každý kousek masa přidám tenký plátek dobré slaniny, lístek šalvěje pro vůni, pro svěží chuť plátek citrónu. Spíchnu párátkem nebo jehlou. Nesolím, však ona ta […] Článek Grilované kuře pod kamenem se nejdříve objevil na Gurmánka . Koblihy, aneb borovanské natahovačky1.října Jak se pečou KOBLIHY? Co jsou BOROVANSKÉ NATAHOVAČKY? Sladké kynuté a smažené pečivo se podle staročeské tradice peklo právě dnes, tj. na TUČNÝ ČTVRTEK. JSEM KOBLÍŽEK, z mouky dělaný, smetanou mísený, na másle smažený… Tak tuhle starou pohádku o dobrém koblížku nejspíš žádný pekař ve vaší ulici nevypráví. Takové koblížky […] Článek Koblihy, aneb borovanské natahovačky se nejdříve objevil na Gurmá… Bramborové krokety, sváteční s mandlemi1.října BRAMBOROVÉ KROKETY SVÁTEČNÍ Potřebujeme: 5 brambor uvařených ve slupce 50 g másla 2 žloutky muškátový oříšek čerstvě mletý pepř sůl slunečnicový olej na smažení 100 g hladké mouky na obalování 2 vejce 100 g strouhaných mandlí 100 g hrubě sekaných mandlí Postup přípravy: Uvařené ještě horké brambory oloupeme, rozmačkáme je […] Článek Bramborové krokety, sváteční s mandlemi se nejdříve objevil na G… Tradiční novoroční čočka11.dubna Novoroční čočka je považována za symbol finanční stability, ale i kdyby nedokázala vykouzlit finanční nezávislost, rozhodně podpoří naše dobré zdraví. Luštěninová pozitiva – Ukázalo se, že zastánci přírodní stravy mají pravdu. Podle lékařských výzkumů se pravidelná konzumace luštěnin v našem jídelníčku jeví jako velmi dobrá prevence proti cukrovce II. typu. Vysoký obsah vlákniny v luštěninách obs… O kávě z ráje, Santo Domingo11.dubna Zrovna jsem postavila na kávu. Dáte si se mnou Santo Domingo, kávu s vůní karibského ráje? Káva, to je poezie všedního dne. To není reklama, to je jen moje vášeň pro kávu. Od doby, kdy byla káva posvěcena papežem a stal se z ní nápoj bohulibý, žádnou reklamu nepotřebuje. A když mluvím o opravdové vášni, tak […] |