HOBBYs.CZ |
Popis: Receptář nápadů pro šikovné ruce
|
||||||
Dušené vepřové s mrkví a hráškem: Klasika, které se nikdy “nepřejíme”26.července Pokrm lahodící patru i oku, takové hodnocení si zaslouží dušené vepřové s mrkví a hráškem. Měkké kousky šťavnaté vepřové plece, kořenitou mrkev a jemný mladý hrášek spojuje zahoustlá šťáva pikantně sladkokyselé chuti. Klasická česká kuchyně často doplňuje maso sladkokysele upravenou zeleninou, a vepřové s mrkví a hráškem je typickým příkladem, že je to kombinace šťastná. Mrkev s hráškem a vepřový… Sušený lipový květ se bude hodit, „až se nemoc z nachlazení zeptá“4.července Sběr lipového květu, užití a recept na lipový sirup. Člověk by musel mít skutečně „zatvrzelou“ povahu, aby v něm rozkvetlá lípa nevzbuzovala libé pocity. Kvetoucí lípa je potěšením pro duši. Potravou pro včely. A pro bylinkáře nevyčerpatelným zdrojem báječného přírodního léčiva. Sušený květ lípy se od pradávna používal k domácímu léčení. Jestli to tedy myslíme s bylinkami alespoň trochu vážně, be… Srbské žebírko: Z čerstvých rajských jablíček a papriky je nechutnější2.července Srbské žebírko, to je asi nejšťastnější způsob, jak v sezoně paprik a rajských jablíček připravit vepřovou kotletu. Udělat srbské žebírko je velice snadné – zvládne to i začátečník. Příprava je nenáročná – to zase vyhovuje těm, pro něž je vaření tak trochu ztrátou času. Srbské žebírko chutná skoro každému, a tak je můžeme připravit i tehdy, když čekáme nějaké hosty ke stolu. Na srbském žebírku ne… Svatojánské kvítí: Na kouzla, čáry, ale i k “obyčejnému” léčení21.června Svatojánské bylinky – druhy a účinky. Sbírat bylinky je užitečné a příjemné. A když sběr bylinek obalíme rouškou tajemna, mýtů, kouzel a čar, může se ze sběru bylinek stát úsměvná zábava, která zaujme i děti. Nejmagičtějšími dny v červnovém kalendáři jsou letní slunovrat a svátek Jana Křtitele. Nabízíme stručný přehled kouzel a čar, jež lze uskutečnit prostřednictvím svatojánského býlí. A pro ty,… Květy černého bezu zdravě zpestří jídelníček a doplní domácí lékárničku8.června Bezová limonáda, kosmatice slané i sladké, bezlepkové bezové placičky, lehký bezový sirup, který tentokrát není podle „babičkovského“ receptu, sušený květ. Budeme mít co dělat. Červnová přírodní samoobsluha má právě akční nabídku: květy černého bezu. Jsou k mání docela zadarmo. K rozkvetlému bezovému keři se vydáme s velkou taškou, a třeba několikrát, protože bezových květů není nikdy dost. Černý… Jahodové dezerty: Ani dieta nám nezabrání, abychom si nepochutnali3.června Ono je prima dopřávat si v sezoně jahodové knedlíky, koláče, bublaniny, dortíky a dorty. Ale co když takové dobroty nesmíme jíst? Diabetici, celiaci, lidé obézní nebo se sklonem k nadváze, a nebo i ti, kteří z jiného důvodu nechtějí nebo nemohou jíst mouku, vejce, cukr, tuky – ti všichni si také rádi smlsnou. Zveme proto na speciální „dietní“ jahodové hody. Menu jsme sestavili z domácích receptů … Rýžový pudink a mléčná rýže s jahodami: Zdravé “sladké pokušení”2.června Rýže a jahody – to se dobře „rýmuje“. Obzvlášť když máme zdravotní nebo jiná omezení, která nedovolují konzumaci mouky a pravých obilnin. Rýže je báječnou surovinou pro přípravu lehkých ovocných jídel, ať už teplých nebo studených. Je lehce stravitelná, levná, můžeme ji mít stále v zásobě. Zkraje léta poněkud nevýraznou chuť rýže náramně doplní sladkokyselé jahody. Mohou být čerstvé nebo krátce t… Vaříme v “parníku”: Mleté bylinkové placičky s rýží a tvarohový pudink20.května Bez chemie a s minimem tuku – tyto přednosti mají masové placičky s bylinkovou houbovou omáčkou podávané s rýží, a tvarohový pudink coby zákusek. A ještě jeden důležitý společný bod – placičky, rýže i dezert jsou šetrně připraveny v parním hrnci. Parní hrnec je velmi vděčný domácí pomocník. Jeho služby ocení lidé s různými dietami, ale rovněž ti, kterým se nedostává moc času na vaření. Nebo také … Česnek medvědí? Uvaříme z něj chutné a zdravé polévky11.května Medvědí česnek polévkám natolik „sluší“, že bychom ho mohli přidávat téměř do každé. Nikomu by nevadil, tak jako málokomu v polévce vadí kořenová zelenina, petrželka, pažitka či naťová cibulka. Můžeme ovšem připravovat i polévky, v nichž bude česnek medvědí hrát „hlavní roli“. A jestliže k závěrečnému posypání polévky je třeba čerstvého česneku medvědího, do polévek, v nichž tvoří hlavní složku, … Jahodový rozvar: Vynikající ovocný polotovar snadno, a bez velké práce10.května Jahodový rozvar by se dal také označit jako jahody zavařené ve vlastní šťávě. Jahodový rozvar můžeme sterilovat a pak použít jako polotovar k přípravě sladkých jídel, moučníků, dezertů či nápojů. Jahodový rozvar je méně sladký než džem či marmeláda, ale koncentrovanější než kompot. Jeho další využití je proto širší. Udělat jahodový rozvar je ale také způsob, jak rychle a účelně zpracovat větší mn… |