Kuchařka ze Svatojánu |
Popis: Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje mnohem víc než vařit
|
||||||
PŘÍSPĚVKY KONČÍ3.srpna Pro naprostý nezájem zavírám krám. Komu bych náhodou chyběla, najde mě tady: https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu/ ŠPAGETY S CUKETOU A SUŠENÝMI RAJČATY3.srpna Jedna rostlina cukety nějakým zázrakem unikla květnovému řádění slimejšů a tak jsme se dočkali plodu, zatím jediného. Drobná sušená rajčata jsou také vlastní, rovněž i cibule. To se hnedle lépe vaří, když máte něco svého, no ne? Půl hodiny před tím, než začneme vařit, namočíme asi 30 g sušených rajčat do vody. Na lžíci oleje necháme změknout cibuli nakrájenou na půlměsíčky, přidáme 200 g uzeného … BRAMBOROVÝ SALÁT S FAZOLKAMI2.srpna Někdo fazolky miluje a jiný je nesnáší, já patřím k milovníkům. Pokud vám nejedou, vyměňte je za cukrový hrášek. Uvaříme kilo nových brambor, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kolečka. 400 g fazolek vaříme 5 minut v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. 5 syrových mrkví nastrouháme nahrubo, 1 cibuli nakrájíme na kostičky. Všechno to promícháme v míse spolu se solí, 100 g sojanézy, … KRIZOVÁ KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU1.srpna O knížce tohoto typu jsem přemýšlela několik let a od roku 2018 začala mít konkrétní obrysy. Na počátku roku 2019 jsme si s nakladatelstvím Motto plácli a tohle je výsledek roční práce. Před pár dny mi přišly mé autorské výtisky a já jsem s knížkou opravdu spokojená, tisk vyšel moc hezky a já mám pocit z dobře vykonané práce, snad oprávněný. V knížce najdete recepty , na které jste u mě zvyklí - … ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S BÍLÝM RYBÍZEM1.srpna Letní koláč s plnou čokoládovou chutí, kterému dodává kyselý akcent delikátní bílý rybíz :) 170 g hladké špaldové mouky promícháme v míse se špetkou soli, 50 g přírodního cukru, půl lžičkou kypřicího prášku, 60 ml oleje, 80 ml rostlinného mléka a necháme 15 minut stát. Poté vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, přičemž okraje vytlačíme asi 3 cm nahoru. Rozšleháme metličkou 400 ml rostlinného mlék… PÓRKOVÁ POLÉVKA S VLOČKAMI30.července Rychlá, jednoduchá a moc dobrá. Nasucho v hrnci opražíme 70 g ovesných vloček. Jakmile začnou výrazně vonět, zalijeme je dvěma lžícemi olivového oleje a vmícháme jeden velký pokrájený pórek (asi 450 g) a 300 g nakrájené cukety. Osolíme bylinkovou solí, kterou jsme si pilně vyrobili, zalijeme 1,25 ml horké vody a vaříme 30 minut. Hotovo točit. DUŠENÁ BAREVNÁ MRKVIČKA29.července Vlastně to není ničím zvláštní recept, jen mrkev je trochu barevnější :) Přidala jsem sezam, to je asi jediná inovace klasiky. Ale s novými brambůrky je to fakt bašta! Pokrájenou cibuli osmahneme na dvou lžících oleje, přidáme kilo různobarevné (nebo obyčejné červené) mrkve nakrájené na kolečka, okořeníme stroužkem utřeného česneku, trochou kari, rozmarýnem a oreganem. Přid áme lžíci sezamu, podl… ŘEPNÝ SALÁT SE SLUNEČNICÍ28.července Velmi dobrý, velmi zdravý a k tomu rychlý, dejte si! Na tenké nudličky nastrouháme 3 menší červené řepy a 1 mrkev. Promícháme se lžičkou medu, 2 lžícemi slunečnicových semínek, 1 lžící arašídového oleje a 3 lžícemi umeocta. Posypeme bylinkami, třeba čerstvým oreganem. FAZOLKY S TOFU NA PAPRICE26.července Moc dobrá klasika, nezapomeňte přikusovat salát! :) Na lžíci oleje zpěníme pokrájenou cibuli, vmícháme 180 g na malé kostičky nakrájeného tofu natural, okořeníme lžící mleté papriky a chvíli společně opékáme. Ne dlouho, jinak paprika zhořkne. Přidáme 400 g pokrájených fazolek, 1 prolisovaný stroužek česneku, hrst čerstvého oregana a sůl. Zalijeme 200 ml horké vody, přivedeme k varu a pod pokličko… CUKETOVÁ POLÉVKA S FAZOLEMI24.července Rychlá a moc dobrá! Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a vmícháme půl kila na kostičky nakrájené cukety. Okořeníme lžící koření Ras el hanout (nebo jiným oblíbeným ostřejším kořením), osolíme, přidáme velký svazek pokrájené hladkolisté petrželky (50 g) a propláchnutou plechovku bílých fazolí (asi 200 g). Pokud nechcete plechovku použít, namočte si den předem a druhý den v čisté … JAHELNÝ DORTÍK S ANGREŠTEM A MÁKEM23.července Včera jsme měli s Jirkou výročí – 31 let od svatby. No a tak jsem upekla slavnostní dortík, samozřejmě zdravý, a navíc výtečný! :D V cedníku spaříme 80 g jahel, nasypeme je do hrnce, zalijeme 150 ml rostlinného mléka a 100 ml vody, osolíme špetičkou soli, přivedeme k varu, který pak zmírníme na minimum a pod pokličkou zvolna vaříme 25 minut. Občas promícháme. Ods tavíme, vmícháme 1 lžíci oleje a … ZAPEČENÁ RÝŽE S HRÁŠKEM A SÓJOVÝM MASEM22.července Obyčejné, ale chutné jídlo. 100 g sójových nudliček uvaříme v 1 l zeleninového vývaru a necháme je v něm vychladnout. Do pekáčku nakrájíme cibuli, vložíme uvařené nudličky, přidáme 2 lžíce oleje a 2 lžíce Shiokoji (pokud nemáme, použijeme Shoyu). Promícháme a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů bez pokličky 40 minut. Mezitím uvaříme nebo udusíme 400 g jasmínové rýže tak, jak jsme zvyklí a hotov… KVAŠENÁ PAPRIKA21.července Rychlé kvašení podle Síly pro život :) Kilo paprik, 10 ředkviček a 4 stroužky česneku nakrájíme a narovnáme do vyvařené sklenice. Svaříme 1 l vody, rozmícháme v ní 30 g soli a necháme vychladnout. Vlažným nálevem zalijeme zeleninu ve sklenici, lehce zakryjeme, a postavíme do tepla kuchyně, kde necháme několik dní (3 – 5) kvasit. Jakmile má zelenina tu správnou chuť a konzistenci, uložíme sklenici… KOLÁČ S ČERNÝM RYBÍZEM17.července Bleskový a výborný. Vymyslela ho moje dcera Bára původně s borůvkami, ale i s černým rybízem stojí za pozornost :) V míse promícháme 100 g hladké mouky, 70 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g rapadury (či cukru), půl lžičky kypřicího prášku, 4 lžíce kokosového oleje a 5 lžic vody. Rukou dobře prohněteme a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím dobře rozšleháme 1 kelí mek (200 g) rostlinné… JAHELNÁ POLÉVKA S KOPREM A HOUBAMI16.července Skvělá a velmi zdravá polévka, doporučuji! Na lžíci oleje zpěníme dvě nakrájené naťové cibulky, přidáme velkou hrst sušených hříbků, 100 g vroucí vodou spařených jahel, 2 nahrubo nastrouhané mrkve a zalijeme 1,2 l vody. Osolíme a vaříme 25 minut. Odstavíme, vmícháme misku čerstvého sekaného kopru, 1 - 2 lžíce kvašené zeleniny (je lhostejné, o jaký druh se jedná, jde o kyselou chuť a výživové bene… |